5 mituri false despre alimentaţie şi dietă

.

Sigur ai auzit şi tu că nu trebuie să mănânci seara fiindcă te îngraşi sau că o cană de cafea te deshidratează. Să fie aşa sau nu? Află adevărul despre cinci mituri legate de alimentaţie!

Dacă mănânci seara te îngraşi

Multe cure de slăbire îţi cer să renunţi la masa de seară sau sa o iei înainte de ora 18:00. Drept urmare, multe dintre noi consideră că cina luată târziu e principalul vinovat pentru grăsimea de pe burtică sau şolduri. De fapt, caloriile sunt aceleaşi şi au aceleaşi efect, fie că le mănânci la 10:00 sau la 22:00. Digestia este aceeaşi, iar metabolismul e şi el acelaşi. Ceea ce mănânci şi cât mănânci contează mai mult decât ora mesei.

E mai bine să mănânci puţin şi des decât mult şi rar

De asemenea, multe cure de slăbire îţi cer să iei câte cinci sau chiar şase mese mici pe zi în ideea că vei avea un metabolism mai rapid şi nu vei suferi de foame. De fapt, e posibil ca niciuna din acele mese mici să nu te sature cu adevărat. Şi în plus, metabolismul nu este radical influenţat de frecvenţa meselor. El scade abia la 48 de ore de înfometare. Aşadar, trei mese pe zi sunt mai mult suficiente şi nu e nevoie să mănânci mai des, mai ales că nu deloc practic pentru cineva care merge zilnic la şcoală sau la serviciu.

Cuptorul cu microunde distruge nutrienţii din mâncare

Nutrienţii din mâncare sunt distruşi indiferent că foloseşti cuptprul cu microunde, grătarul, tigaia sau aparatul de gătit la aburi. Vinovate sunt temperaturile înalte care distrug nutrienţii sensibili la căldură sau la apă (vitamina C, vitamina B, etc.). Ca să previi pierderea vitaminelor găteşte la temperaturi cât mai scăzute şi pentru un timp cât mai scurt.

Cafeaua te deshidratează

E adevărat că dozele mari de cofeinp au efect diuretic, dar studiile au arătat că ea nu deshidratează organismul. Ba din contră! Apa pe care o conţine o cană de cafea este mai mult decât suficientă ca să compenseze pierderile.

Adevăratul “pericol” al cafelei este acela că, în cantităţi mari, îţi dă tremurături şi o stare de agitaţie. O ceaşcă pe zi este de ajuns ca să te simţi mai concentrată şi mai energică. Nu depăşi această “doză”.

Citricele sunt cea mai bună sursă de vitamina C

Sigur ai auzit că atunci când eşti răcită trebuie să mănânci citrice fiindcă vitamina C din ele te ajută să te vindeci mai repede. De fapt, aceste fructe nu sunt cea mai bună sursă de vitamina C. Varza de Buxelles, căpşunele, broccoli, ardeiul gras şi papaya sunt surse mult mai bune, care îţi oferă cantităţi mai mari de vitamina C şi calorii mai puţine.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton