Să mănânci înainte de culcare sau să te culci cu stomacul gol? Vezi ce e mai rău!

.

E târziu, nu ai apucat să iei masa de seară şi ţi-e foame. Ştii că nu e sănătos să mănânci chiar înainte de culcare, dar parcă nu ai vrea nici să te culci cu stomacul gol. Vezi care din cele două variante e mai periculoasă pentru sănătatea ta!
Sigur ţi s-a întâmplat şi ţie măcar de câteva ori: ajungi acasă târziu, îţi e somn, dar îţi e şi foame. Ai auzit că ceea ce mănânci seara târziu, înainte de culcare, se depune imediat. Dar dacă te culci cu stomacul gol, adormi greu. Ca să ştii ce să alegi de acum înainte îţi spunem noi care e varianta mai sănătoasă.

De ce nu e bine să te culci cu stomacul gol

Când îţi e foame, creierul tău este în stare de „alertă”, iar corpul e pregătit pentru „vânătoare” (chiar dacă în ziua de azi vânătoarea înseamnă cel mult o vizită la supermarket). De aceea, vei vedea că atunci când încerci să te culci cu stomacul gol, eşti agitată şi adormi greu. Iar dacă reuşeşti să adormi, probabil că te vei trezi cel puţin o dată în cursul nopţii, iar a doua zi vei fi obosită ca după o noapte albă. Iar când eşti obosită, corpul tău cere mai multe calorii – asta se traduce de obicei printr-o poftă de dulciuri.
Până la urmă, vei consuma a doua zi caloriile pe care nu le-ai consumat seara. Deci, chiar dacă eşti la dietă nu e bine să sari peste masa de seară.

De ce nu e bine să mănânci mult înainte de culcare

Pe de altă parte, o masă bogată luată chiar înainte de culcare înseamnă un somn agitat, dacă nu chiar indigestie sau arsuri la stomac.
Însă dezavantajele se opresc aici. O cină târzie nu îngraşă mai mult decât o masă normală. Fie că mănânci la ora 23:00, fie că mănânci la ora 15:00, caloriile sunt aceleaşi şi sunt folosite de corpul tău în acelaşi fel.

Ce să mănânci înainte de culcare

Acestea fiind spuse, te sfătuim să mănânci oricând îţi e foame, indiferent de oră. Cu două condiţii: 1. să îţi fie cu adevărat foame, nu doar poftă şi 2. să ai grijă la ce mănânci.
Înainte de culcare poţi să iei o gustare uşoară care să îţi potolească foamea fără să-ţi umple la maxim stomacul: o salată, o supă, un iaurt cu nuci, o brânză de vaci, o bucată mică de carne cu legume, o omletă cu legume. Dacă eşti la dietă, caută să eviţi carbohidraţii – poţi mânca o felie de pâine neagră, dar nu paste, dulciuri sau senvişuri în chiflă.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton