Oamenii de știință cred că ar putea exista o legătură între bolile gingivale și riscul de a muri de COVID-19, iar un nou studiu arată că există o corelare din punct de vedere statistic.
Simptomele cauzate de COVID-19 nu sunt un secret pentru nimeni, ele variind: tuse, febră, dureri musculare, oboseală, pierderea mirosului și gustului, probleme digestive, erupții cutanate, umflarea și roșeața degetelor de la picioare. Mai mult, anumite patologii dentare par să afecteze pacienții COVID-19 luni întregi, chiar dacă ei s-au vindecat de infecția propriu-zisă.
Un studiu nou recent arată că pacienții infectați cu COVID-19 care suferă și de o boală gingivală ar putea avea de nouă ori mai multe șanse de a muri de COVID-19 decât persoanele care nu au probleme dentare. Dacă medicii știau deja că persoanele cu afecțiuni de sănătate adiacente sunt mai expuse în fața virusului, problemele dentare au început să fie privite ca un factor de risc abia recent.
Un studiu nou din Marea Britanie arată că pacienții infectați cu coronavirus, care suferă de o boală gingivală, ar putea avea de nouă ori mai multe șanse să moară de COVID-19 decât persoanele fără probleme dentare. Studiul arată că nu există date concrete cu privire la faptul că bolile gingivale ar putea crește probabilitatea de infecție.
„Nu au existat dovezi suficiente pentru a lega boala parodontală de un risc crescut de infecție cu COVID-19”, a fost concluzia cercetătorilor. Totuși, ei au observat o mortalitate semnificativ mai mare în cazul pacienților COVID-19 care sufereau de o boală parodontală.
„Nu există o legătură directă între boala parodontală și Covid-19, există doar o corelare statistică între ele”, a spus dr. Lorelei Nassar. „Într-adevăr, prevenția este foarte importantă, indiferent de situație. Cei care au scris articolul nu au explicat un mecanism fiziopatologic prin care pacienții cu boala parodontală fac forme complicate de COVID”.
Deși corelația între bolile parodontale grave și cazurile severe de COVID-19, relația adevărată dintre cele două ar putea fi mai complexă decât cauză și efect. Mai exact, bacteriile și inflamația specifice bolii gingivale pot agrava o altă infecție. În plus, boala parodontală este mai răspândită în rândul pacienților cu hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, astm, sarcină și cancer, acestea fiind comorbidități deja cunoscute ale bolii.
În lunile iunie și noiembrie ale anului 2020, și alte cercetări cu privire la relația dintre coronavirus și sănătatea gingiilor au ieșit la suprafață, de la cercetători din Mexic, respectiv Marea Britanie. Aceste studii au identificat și ele bolile parodontale ca fiind un factor de risc semnificativ de caz de COVID-19 sever și deces.
Până nu sunt însă conduse mai multe cercetări, o asociere clară între cele două boli nu poate fi făcută cu certitudinea. Dr. Nassar a mai spus: „Așa cum se știe, sănătatea bucală este legată de sănătatea pulmonară și cardiovasculară. De fapt, ceea ce se întâmplă în gura noastră afectează sănătatea întregului organism. Cavitatea bucală este locul de pornire al infecțiilor”.