Învaţă cum să prepari caşcaval de casă, salam de casă, crenvurşti de casă, sau pâine de secară fără E-uri, după câteva reţete culinare tradiţionale.
Salam de casă
Salamurile din comerţ sunt pline de coloranţi, E-uri şi aditivi toxici, ca să nu mai vorbim de conservanţi periculoşi pentru sănătate. Iată o reetă pentru un salam de casă delicios şi sănătos.
Cantitatea o alegeţi în funcţie de nevoie, important fiind raportul: la 1 kilogram carne de porc se condimentează cu 25 grame sare şi 1 gram azotat de potasiu (cunoscut ca şi silitră), la care se adaugă 300 grame carne de vită.
Carnea de porc se taie cubuleţe şi se freacă cu sarea şi azotatul de potasiu. Se pune într-un vas şi se ţine trei zile la 8-10 grade (în frigider sunt 2-4 grade).
Carnea de vită se toacă mărunt în maşina de tocat sau la robot. Se adaugă sare, piper după gust (20 grame sare, 10 grame piper la 1 kg carne vită). Se adaugă şi 30 grame usturoi pisat şi 1 gram nucşoară.
Se adaugă carnea de porc şi se amestecă bine, apoi se umplu maţe naturale de vită.
Se lasă la uscat şi la afumat, după caz. După uscare, se aşază într-un vas adânc cu apă fierbinte şi se fierb circa o oră la 70-80 grade în poziţie verticală.
Se pot unge cu o soluţie de ulei de muştar iute, pentru a le feri de mucegai, cât timp stau în cămară, până la consum.