Înainte de a discuta despre dieta antiinflamatoare şi de ce a devenit atât de populară în ultimii ani, este util să înţelegi exact ce înseamnă inflamaţia în organism. Inflamația este un proces care apare în mod natural, ca parte a răspunsului imun al organismului la diferiți factori, cum ar fi o infecţie sau un traumatism. Acest lucru are ca rezultat acele semne clasice – umflături, roșeață și, uneori, durere. Cu toate acestea, este un proces normal și natural, atât timp cât organismul reuşeşte să-l ţină sub control şi are loc punctual.
Lucrurile stau diferit atunci când inflamația persistă și nu dispare niciodată pe deplin. Această inflamație cronică îţi transmite că organismul tău este întotdeauna într-o stare pe care am putea să o numim de alertă, ceea ce nu mai este normal. Mai mult decât atât, inflamaţia cronică poate declanșa probleme semnificative de sănătate, inclusiv boli de inimă sau diabet. Care este soluţia în acest caz? Specialiştii sunt de părere că o schimbare a alimentaţiei este una dintre cele mai bune căi de urmat pentru a scădea nivelul inflamaţiei în organism. Aşa că iată ce trebuie să ştii despre dieta antiinflamatoare şi ce alimente delicioase poţi include în meniurile tale zilnice.
Alimentaţia care ţine inflamaţia sub control
Este important să ştii că inflamaţia cronică din organism poate fi rezultatul unor probleme variate, de la stres şi fumat, la boli inflamatorii intestinale şi artrita reumatoidă. De aceea este bine să mergi la un medic care îţi poate recomanda un test de proteina C reactiva şi alte analize pentru a determina cauza inflamaţiei şi pentru a-ţi prescrie tratamentul corespunzător. Cu toate acestea, o dietă bogată în fructe şi legume cu un aport limitat de carne roșie și lactate poate ajuta în general tratamentul medicamentos.
Fructele
Dacă ai probleme legate de un nivel ridicat al inflamaţiei în corp, poţi introduce în dieta ta, fără griji, fructele roşii. Căpșunele, afinele, zmeura şi murele conțin un tip de antioxidanți numiți antociani, care au efecte antiinflamatorii. Fructele de culoare portocalie, cum sunt caisele, piersicile sau mandarinele, pot fi şi ele integrate în meniurile zilnice. Aceste fructe conțin niveluri ridicate de betacaroten, un antioxidant important, care este transformat în vitamina A de către organism și ajută la diminuarea inflamaţiei.
Peştele gras este o sursă excelentă de acizi Omega 3, care sunt transformaţi de organism în alţi compuși cu efecte antiinflamatorii. Aşadar poţi consuma, de două-trei ori pe săptămână, somon, sardine, hering sau macrou. De asemenea, pentru a beneficia de grăsimi bune, poţi introduce în dieta ta avocado, nuci, dar şi ulei de măsline extravirgin presat la rece.
Legumele
În cadrul dietei antiinflamatoare, legumele sunt la loc de cinste. Chiar dacă toate legumele sunt sănătoase şi ar trebui să le consumăm cât mai frecvent, dacă vrei să ajuţi la procesul de diminuare a inflamaţiei din organism, unele trebuie privilegiate. Printre acestea se numără broccoli, datorită antioxidanţilor, ardeii, bogaţi în vitamina C, ciupercile, care conţin fenoli şi alţi compuşi care acţionează împotriva inflamaţiei, şi roşiile, care au licopen, considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți.
Ciocolata neagră este delicioasă, dar este, de asemenea, bogată în antioxidanți care reduc inflamația. Pentru a te putea bucura de efectele benefice ale acestui deliciu, asigură-te că alegi o ciocolată neagră care conține cel puțin 70% cacao. Desigur, consumul trebuie să fie rezonabil. Una-două pătrăţele de ciocolată sunt suficiente pentru a-ţi potoli pofta de ceva dulce, pentru a te încărca de energie şi pentru a contribui la dieta ta antiinflamatorie.
Pe lângă introducerea în meniurile zilnice a unor ingrediente antiinflamatoare, este important să limitezi cât mai mult consumul de alimente care pot favoriza inflamația, cum ar fi băuturile carbogazoase îndulcite, alimentele prăjite sau mâncarea de tip fast-food.
Sursă foto: Pexels.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica