Răceala, guturaiul, virozele bântuie cu şi mai mult spor la trecerea dintre anotimpuri: oricât de bine ţi-ai îngriji copilul, imunitatea lui scade iarna. Eşti gata să le vii de hac?
Simptome de răceală la copii
E bosumflat. Normal. Îl doare în gât, îl doare capul, nu respiră bine (nasul îi este înfundat şi plin de secreţii) decât după un strănut. Apoi năsucul se blochează iar. Dacă face şi febră, e şi mai rău: are frisoane, transpiră… Enervant şi pentru un om mare, darmite pentru un om mic!
Cum tratezi răceala la copii
Întâi de toate, trebuie să respire mai bine. Deci să-şi sufle nasul (dacă este prea mic, fă-i o demonstraţie cu… propriul tău nas: suflă eficient, dar nu cu forţă exagerată, fiecare nară, astupând-o pe cealaltă cu un deget). Apoi îi cureţi nările cu un şerveţel din hârtie. Pentru bebeluşi există pompiţe nazale. Pentru cei mai mărişori – spray nazal cu apă de mare. Foloseşte un spray decongestionant doar dacă ţi l-a recomandat medicul!
Cum tratezi naturist răceala la copii
Da, supa de pui, mierea, eventual diluată în ceai de tei, cataplasmele din plante medicinale fluidizează secreţiile, calmând tusea şi reducând tusea. Cât despre tradiţionalele frecţii cu pomezi ori uleiuri din mentol sau eucalipt, cercetările medicale arată că nu au efect descongestionant propriu-zis, dar, răcorind pieptul, spatele sau gâtul, uşurează respiraţia. Arsenalul pediatrului
El va recomanda lichide, pentru a elimina viruşii, odihnă şi medicaţie în funcţie de vârstă.
Citeşte atent contraindicaţiile medicamentului pe care îl foloseşti! Aspirina, de exemplu, nu este recomandată copiilor (risc de sindrom Reye, mai ales în cazul în care răceala “a dat” în gripă; sindromul Reye reprezintă afectarea ficatului şi a creierului, ce poate duce la comă şi risc letal). În general, medicamentele pentru copii sunt altele decât cele pentru adulţi. Sau, oricum, altfel dozate.
Foto: Shutterstock