5 alimente care conţin zahăr ascuns. Cu ce să le înlocuieşti

.

Ai decis să ţii o dietă, mănânci sănătos, mergi la sală şi totuşi kilogramele nu dispar deloc. Poate că faci exces de alimente aşa-zis sănătoase care conţin zahăr ascuns. Iată care sunt acestea şi cu ce poţi să le înlocuieşti!
Dacă vrei să ţii o dietă de slăbit sau doar să mănânci sănătos, nu trebuie să cazi în capcana producătorilor de alimente aşa-zis naturale şi sănătoase, dar care conţin cantităţi mari de zahăr. Ţine minte că nu orice produs care conţine zahăr are gust dulce şi că singura metodă de a vedea ce este în mâncarea ta e să citeşti cu atenţie etichetele, chiar dacă asta îţi răpeşte timp preţios. Iată la ce produse ar trebui să fii mai atentă.

Bulionul şi sosul de roşii conţin 20% zahăr

Ai zice că mâncarea făcută în casă e cea mai sănătoasă. Da, dar depinde de ingrediente. Dacă acestea sunt cumpărate de la supermarket, e posibil să-ţi strice toată dieta. Sucurile de roşii sau bulionul pot conţine cantităţi foarte mari de zahăr – până la 20% – care este adăugat pentru a contracara aciditatea roşiilor. De cele mai multe ori, când pui o lingură de bulion în mancare e ca şi cum ai pune o linguriţă de zahăr.
Cu ce înlocuieşti bulionul de la magazin. Dacă nu ai posibilitatea să-ţi prepari în casă bulionul sau nu poţi să pui roşii întregii la mâncare, caută în magazin roşii cubuleţe sau roşii întregi conservate şi uită-te bine pe lista de ingrediente.

Sosurile de salată, foarte bogate în zahăr

Dressing-urile de salată gata făcute, dar şi alte sosuri la tub pot să conţină foarte mult zahăr. De câte ori cumperi maioneză, sos remoulade sau orice alt tip de sos, citeşte cu atenţie eticheta. E valabil mai ales în cazul produselor „light”. Acestea sunt cele mai înşelătoare fiindcă te fac să crezi că sunt bune pentru diete. De fapt, ele conţin mai puţine grăsimi, dar lipsa acestora e compensată printr-una daos de zahăr şi sare, altfel gustul nu ar fi atât de bun.
Cu ce înlocuieşti sosul de salată de la magazin: poţi face foarte simplu un sos e de iaurt natural cu condimente, verdeţuri şi un pic de sare.

Iaurturile cu fructe, la fel de mult zahăr ca un desert

Da, iaurtul este un aliment sănătos, la care nu ar trebui să renunţi. Însă iaurtul cu fructe, cu cicolată sau alte arome, dar şi iaurturile pentru mic dejun cu cereale incluse sunt adevărate bombe calorice. Trebuie să le consideri deserturi, şi nu mic dejun sănătos. Poţi să descoperi iaurturile cu zahăr ascuns folosind lista de ingrediente, dar fii atentă şi la gust. Se simte imediat diferenţa între un iaurt natural şi unul cu adaos de zahăr. De asemenea, nu te lăsa păcălită de eticheta „iaurt light”!
Cu ce înlocuieşti iaurturile cu fructe: dacă îţi place combinaţia de iaurt cu fructe, atunci ia-ţi un iart natural şi adaugă în el bucăţele mici de fructe proaspăt tăiate. Poţi face şi smoothie-uri sau shake-uri cu fructe, cacao, esenţă de vanilie, etc.

Cerealele pentru mic dejun, bombe calorice

Dacă vrei să mănânci sănătos trebuie să renunţi neapărat la cerealele pentru mic dejun. Cele dulci pe care ne plac tuturor, ar trebui văzute de fapt ca deserturi fiindcă ele conţin până la 30% zahăr. Iar banalii fulgi de porumb, care par cu adevărat naturali, pot să conţină până la 10% zahăr adăugat. Chiar şi cerealele care pretind să conţină multe fibre sau să fie făcute din cereale integrale sunt la fel de bogate în zahăr.
Cu ce să înlocuieşti cerealele pentru mic dejun: cel mai sănătos ar fi să iei un mic dejun bogat în proteine, de exemplu o omletă cu brânză şi carne. Dacă nu poţi să-ţi începi ziua fără cereale cu lapte, atunci alege fulgi de ovăz simpli – nu sunt nici pe departe la fel de gustoşi ca cerealele cu zahăr, dar sunt mult mai sănătoşi.

Legumele conservate conţin zahăr

Legumele la conservă sunt foarte utile în sezonul rece, dar trebuie să ştii că nu sunt nici pe departe atât de sănătoase pe cât par. Fie că iei ciuperci, fasole verde, morov, mazăre sau alte legume la conservă, citeşte bine eticheta. De cele mai multe ori vei vedea că ele conţin şi zahăr, care e adăugat pentru a prelungi termenul de valabilitate.
Cu ce să înlocuieşti legumele conservate: e foarte simplu, foloseşte legume congelate! Acestea nu conţin zahăr, pentru că nu este necesar şi în plus sunt mult mai bogate în vitamine. Fiind congelate imediat după culegere îşi păstrează mare parte din nutrienţi.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton