Perseidele în 2021 – când are loc ploaia de meteoriți

.

Perseidele în 2021 pot fi admirate începând de la jumătatea lunii iulie, până în ultima decadă a lunii august. În cea mai caldă perioadă a anului, nopțile senine și calde vor fi mult mai frumoase datorită ploilor de meteoriți.

 

Perseidele în 2021 ne promit un spectacol deosebit cu sute de stele căzătoare, pe care le putem admira în nopțile cu cer senin, fie la munte, fie la mare. Perseidele reprezintă cea mai frumoasă ploaie de meteoriți a anului sau, cum li se spune popular, ploaia de stele căzătoare.

Perseidele în 2021 și în ce condiții le putem vedea

Li se spune adesea în popor stele căzătoare, deși ele nu au nicio legătură cu stelele. Ele sunt meteori. Perseidele sunt de fapt resturi provenite din coada unei comete, iar faptul că fluxul de meteori pare să vină dinspre constelația lui Perseu, au primit numele acesteia.

Meteorii sunt particule foarte mici de praf care intră cu o viteză uimitoare în atmosfera Pământului, peste 200.000 de km la oră, și ard instantaneu lăsând în urmă o dâră luminoasă. Resturile mai mari, cât niște boabe de strugure, se văd cel mai bine pentru ele lasă o dâră de lumină strălucitoare care îmbogățește cerul nopții cu un spectacol fabulos.

Perseidele se pot cerea numai în nopțile senine, de preferat din locuri înalte, departe de luminile localităților. Cerul trebuie să fie lipsit de nori și umezeală, ideal ar fi să fie Luna nouă sau Luna la început în faza de creștere, altfel lumina puternică a Lunii poate masca ploaia de meteori.

Când se pot observa Perseidele în 2021

Ploaia de meteoriți va începe de la jumătatea lunii iulie, mai bine zis după data de 17 iulie, și poate fi observată în nopțile senine până pe 24 august. În această perioadă, Pământul trece prin norul de praf și fragmente lăsate în urmă de cometa Swift-Tuttle, iar cerul se aprinde cu ”stele căzătoare”.

Perseidele în 2021 pot fi observate de oriunde din lume, inclusiv din toate zonele țării noastre. Ideal ar fi să le urmărești de pe Bucegi, de pe Transfăgărășan sau de la malul mării, departe de sursele de lumină din localități. Ploaia de meteori poate fi observată și din parcurile mari, din zonele în care nu sunt lumini stradale. Urmărește cerul 15 – 20 de minute, să se obișnuiască ochii cu lumina stelelor, și treptat vei observa și meteorii care strălucesc în atmosfera Pământului.

Când va fi apogeul ploii de meteoriți

Perseidele în 2021 vor atinge punctul maxim în noaptea de 12 spre 13 august, când sunt condiții optime să putem observa peste 200 de meteori strălucitori pe oră.

În acea noapte, Luna va fi în creștere și va avea o luminozitate de numai 13%, astfel că meteorii se vor observa cu ochiul liber din orice zonă, dacă cerul este senin.

După primul pătrar, care va fi pe data de 15 august, lumina Lunii va crește tot mai mult, iar meteoriții vor fi mai greu de observat.

De ce sunt meteoriții atât de spectaculoși

Zilnic, în atmosfera Pământului intră milioane de obiecte stranii din spațiu, de la particule fine de un atom, la mici bolovani care se aprind și explodează în aer. Toate aceste obiecte pătrund în atmosfera planetei cu viteze cuprinse în 15 și 65 de km pe secundă.

Datorită vitezei, atât ele, cât și aerul din jurul lor ia foc și strălucesc, oferind un spectacol deosebit pe cer, unde pot fi observate pe timpul nopții. Fragmentele mai mari pot exploda și formează un așa numit bolid strălucitor, care produce o dâră puternică de lumină și care este foarte ușor de observat cu ochiul liber.

Curenții de meteori provin din coada cometelor care orbitează în jurul Soarelui. Când o cometă se apropie mai mult de Soare, gheața se topește și sunt expulzate în spațiu praf fin, dar și fragmente mai mari sau chiar bolovani uriași care pot pătrunde în atmosfera terestră.

Când planeta noastră trece prin regiuni bogate în meteoriți, se produc aceste ploi de stele, cum li se spune popular, și pot fi observate sute de stele căzătoare pe oră. Astfel de cureți de meteori au loc anual în lunile aprilie, august, noiembrie și decembrie.

Calendarul curenților de meteori

ploaie de meteori

Ploaia de meteori se observă cu ochiul liber. Nu este nevoie de instrumente astronomice speciale. Ci doar de răbdare. Trebuie să alegi un loc întunecat, de unde poți vedea cerul pe o arie cât mai întinsă. Dacă cerul este senin noaptea, iar Luna cât mai puțin luminoasă, ochii se vor obișnui cu întunericul și vei putea observa stelele căzătoare.

Luna ianuarie – Quadrantide

Primul curent de meteori din fiecare an o reprezintă Quadrantidele, care vin din direcția constelației Bootes, aproape de Carul Mare. Maximul curentului se produce chiar în primele 5 zile ale lunii ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenţi sunt strălucitori și foarte rapizi.

Luna aprilie – Lyride

Următorul curent de meteori vine în luna aprilie, se numește Lyride și are maximul în perioada 20-22 aprilie. În timpul maximului se pot vedea aproximativ 20 meteori pe oră, ce vin dinspre constelaţia Lyra, de lângă strălucitoarea stea Vega. Uneori Lyridele produc surprize, cu erupţii de până la 100 de meteori pe oră.

Luna mai – eta-Aquaride

În luna mai, vom putea observa curentul de meteori eta-Aquaride, cu apogeul în perioada 5 sau 6, când ajung în atmosferă între 40 și 85 de meteori pe oră. Aceştia provin din celebra cometă Halley.

Luna iulie – Perseide

În miezul verii, iulie este foarte bogat în meteori, fiind activi mai mulți curenți dintre care unii mai bogați vin din direcția constelaţiilor Vărsător şi Capricorn. Aproape în fiecare seară de iulie se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.

Luna august – Perseide

În luna august, in 11, 12 sau 13 august se produce maximul curentului Perseide, cu 50 – 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai intensă.

Luna octombrie – Orionide

Luna octombrie este luna în care putem observa Orionidele, între 21 şi 22 octombrie. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley, dar nu le putem vedea decât dacă avem cer senin noaptea, fără nori și umezeală.

Luna noiembrie – Leonide

Curentul Leonidelor are maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10 – 15 meteori pe oră. Aceștia provin de la cometa Tempel-Tuttle.

Luna decembrie – Geminide și Urside

În decembrie putem observa, poate, cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie.

Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupţii cu până în 100 de meteori pe oră.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton