Parcă suntem din ce în ce mai deschişi să cădem foarte uşor în braţele tentaţiilor trupului, indiferent de vârstă. Și, în ciuda experienţei de viaţă acumulate, se întâmplă să avem parte de surprize dintre cele mai neplăcute. Sau, dimpotrivă, tocmai lipsa de experienţă, de informare şi surplusul de încredere au efecte devastatoare pe termen lung.
Căci bolile şi infecţiile cu transmitere pe cale sexuală (BTS sau ITS) nu iartă pe nimeni, mai ales dacă cei implicaţi nici nu se obosesc să se protejeze în vreun fel.
„Fraga buzelor” te bagă-n boală
Deşi nu foarte cunoscută, aşa-numita „boala sărutului” sau mononucleoza este destul de răspândită, cu precădere în rândurile adolescenţilor şi tinerilor. Este vorba despre infecţia cu virusul Epstein Barr, care rămâne în organism toată viaţa. Cei care au avut boala, nu o mai fac din nou, însă rămân purtători ai virusului şi pot contamina persoanele cu care vin în contact intim. Una dintre cele mai nefericite complicaţii ale bolii este mărirea exagerată a splinei sau splenomegalia, care poate ajunge până la ruptura de splină şi la deces. Pot apărea dureri puternice în partea stângă a abdomenului, ameţeli, bătăi rapide ale inimii, tulburări de respiraţie, hemoragii.
Negii duc la cancer
Infecţiile cu virusul Papiloma uman (HPV) sunt poate cele mai riscante, dat fiind că pot cauza apariţia cancerului genital. Netratate, provoacă dureri, transformă verucile (negii) în tumori maligne.
Chlamydia e perversă
Este una dintre cele mai periculoase infecţii, dar şi imposibil de depistat fără un consult medical detaliat specific. În general, nu se manifestă. Totuşi, netratată, în timp, provoacă infecţii grave ale uterului, distruge trompele şi poate cauza sarcini extrauterine. Nici vaginitele, rănile pe col, deteriorarea mucoasei uterine, leziunile pe uretră şi afecţiunile prostatei la bărbaţi nu sunt străine de influenţa Chlamydia Trachomatis. Poate duce şi la conjunctivite sau afecţiuni ale rectului.
La fel ca şi în cazul altor ITS, netratată, tricomoniaza poate avea consecinţe grave. În primul rând, se transmite de la mamă la făt, cu efecte devastatoare asupra copilului. La bărbaţi, duce la infecţii ale tractului urinar, ale prostatei şi, uneori, la infertilitate.
Gonoreea orbeşte
De cele mai multe ori, această boală nu prezintă niciun simptom. Dar, netratată, duce la infertilitatea ambelor sexe şi, dacă mama e purtătoare, la orbirea fătului. Bărbaţii au de suferit mai mult, prin abcese uretrale şi infecţii ale tractului urinar.
Chiar dacă se vindecă, depistat şi tratat în timp util, amprenta lui rămâne pe viaţă asupra celui care a avut de-a face cu el. Pe lângă consecinţele lui fireşti, atrage cu uşurinţă şi alte boli transmisibile sexual, precum HIV-SIDA. Pentru că poate avea efecte nefaste asupra sarcinii, testul pentru depistarea sifilisului este obligatoriu înainte şi în primul trimestru de sarcină, precum şi înaintea oficierii căsătoriilor. Din nefericire, atacă sistemul nervos. Alopecia (chelia sau căderea părului) este una dintre consecinţele sale, împreună cu durerile în gât, senzaţia de oboseală, mărirea ganglionilor limfatici. La unele persoane afectate, pupilele capătă dimensiuni diferite. În stadiu avansat, duce la afecţiuni grave ale inimii, la orbire şi la demenţă.
Atenţie la neatenţie!
Potrivit studiilor de specialitate, BTS reprezintă cel mai des întâlnite cauze ale îmbolnăvirii persoanelor tinere, ale instalării sterilităţii, care, din nefericire, au consecinţe devastatoare asupra sănătăţii. La nivel mondial, infecţiile genitale şi BTS sunt probleme majore de sănătate publică. Se pare că, în fiecare zi, peste un milion de oameni capătă o infecţie pe cale sexuală. Și asta pentru că, în cele mai multe dintre cazuri, bolile nu se manifestă imediat sau se confundă cu alte afecţiuni banale, fiind depistate abia în faze târzii, când tratamentul este greu şi de lungă durată sau nu mai are niciun efect. Din păcate, consecinţele unor asemenea infecţii, mai ales netratate, sunt extrem de grave, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Ba mai mult, acestea pot fi transmise şi la copii, caz în care pot fi chiar fatale. Infertilitatea, disfuncţiile sexuale, durerile pelvine, sarcini cu probleme, naşteri premature, infecţii oculare şi chiar orbirea sunt numai câteva dintre posibilele urmări ale unor clipe de extaz, în care instinctul „bate” creierul.
Cu herpesul nu-i de joacă!
Îl pui pe seama febrei, a consumului de alimente prea sărate, a iritaţiilor sau a alergiilor. De fapt, herpesul nu e deloc de ignorat şi nici de tratat fără avizul unui medic specialist. Riscul de a contacta alte infecţii genitale creşte mult după infectarea cu virusul herpetic. În plus, o mamă infectată poate transmite boala fătului, caz în care procentul decesurilor nou-născuţilor este de aproape 20%. La persoanele cu imunitate scăzută, pot apărea şi meningoencefalite herpetice sau hepatite fulminante. Keratita herpetică sau herpesul ocular duce chiar şi la orbire!