Regim pentru ficat. Ce ai voie să mănânci şi ce nu

.

Ai o boală de ficat şi vrei să-l protejezi? Sau poate îţi doreşti doar o detoxifiere a ficatului? Uite ce regim trebuie să ţii!

Regim pentru ficat cu multe fructe şi legume proaspete

Dacă trebuie să ţii un regim pentru ficat, baza alimentaţiei tale ar trebui să fie fructele şi legumele crude, în special legumele cu frunze de un verde închis. Fructele şi legumele portocalii, galbene sau roşii sunt de asemenea indicate, fiindcă au mulţi antioxidanţi. Încearcă să mănânci crudităţi la fiecare masă.

Ce grăsimi mănânci dacă ţii regim pentru ficat

Grăsimile sunt chiar utile pentru sănătatea ficatului, dar trebuie să le alegi cu atenţie pentru că unele duc la suprasolicitarea ficatului şi a vezicii biliare.
De evitat: grăsimile procesate, hidrogenate (margarină, mezeluri), uleiurile vegetale râncede, prăjelile.
Recomandate: grăsimile naturale din alimente neprocesate – peşte, nuci, alune, seminţe, avocado, ulei de măsline virgin.

E-urile în regimul pentru ficat

Chiar dacă nu toate E-urile sunt periculoase, atunci când ţii un regim pentru ficat e mai bine să stai departe de toate chimicalele. Mâncarea ta ar trebui să fie cât mai naturală, preparată în casă, pe cât posibil cu ingrediente a căror origine o cunoşti. Evident, nu ai voie de mănânci mezeluri, ciocolată şi alte dulciuri procesate, să bei sucuri din comerţ.
Majoritatea toxinelor introduse în corp trec prin ficat, aşa că e bine să le ocoleşti pe toate, de la alcool până la îndulcitorii artificiali. De asemenea, evită să foloseşti produse de curăţat casa dacă nu ai mănuşi în mâini şi evită odorizantele de cameră.

Alimentele ca medicament în regimul pentru ficat

Anumite alimente nu numai că sunt permise dacă ţii regim pentru ficat, ci sunt chiar indicate. E vorba de: uleiul de măsline virgin, broccolil, roşii, sfeclă, ardei gras roşu, merişoare, fructe de pădure, seminţe de in.
Apa ajută la detoxifierea corpului în general, aşa că e bine să bei cantităţi generoase în fiecare zi.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton