Expunerea la soare are numeroase beneficii asupra organismului și a stării de bine în general, dar dacă exageram cu timpul petrecut la soare, mai ales fără o protecție corespunzatoare, ne putem face mai mut rău decât bine.
În primul rand, trebuie să știi că soarele este benefic datorită faptului că ajută la sintetizarea vitaminei D care, la rândul său, joacă un rol important în mai mute procese din corp: stimulează fortificarea oaselor (alături de calciu și fosfor), previne bolile articulare, îmbunătățește tonusul sexual, susține buna desfășurare a funcțiilor neurologice și întărește sistemul imunitar.
În al doilea rând, reține că expunerea excesivă la razele de soare fără protecție poate duce la îmbătrânirea pielii, insolații, arsuri solare sau chiar cancer de piele.
Rețeta succesului este simplă: pentru a preveni deficitul, zilnic avem nevoie de 400-800 UI de vitamina D. Asta înseamnă că e xpunerea la soare a brațelor, spatelui, feței și picioarelor timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe săptămână, este de a ajuns pentru sintetizarea cantității necesare de vitamina D. În restul timpului, atât adulții cât și copiii au nevoie de produse de protecție solară eficiente, mai ales dacă este vorba de timp petrecut la mare sau la piscină.
Recomandări pentru o vară sănătoasă pentru tine și pielea ta
1. Hidratarea este esențială Atunci când este foarte cald, vom transpira mai mult, spre urmare trebuie să furnizăm organismului cat mai multe lichide, în special apă. Ca regulă generală, nu aștepta să ți se facă sete, bea apă, puțin câte puțin, pentru a preveni deshidratarea.
2. Verifică constant indicele UV înainte de a ieși din casă Prin indicele UV se măsoară nivelul radiațiilor ultraviolet din exterior, iar cu cât acesta este mare, cu atât mai mare este și probabilitatea efectelor negative ale soarelui asupra pielii și ochilor într-un timp scurt. Indicele UV poate varia de la 0 la 11+, unde 11+ înseamnă risc foarte crescut . Există numeroase site-uri și aplicații mobile unde poți găsi indicele UV, tot ce trebuie să faci este să il verifici de fiecare dată când urmează să stai la soare.
3. Împrietenește-te cu produsele cu SPF
Alege o cremă cu minimum 30 SPF pentru ocaziile în care te expui la soare foarte puțin (de exemplu, în drum spre birou) și un produs cu SPF 50 pentru zilele la mare, munte sau pisicină. Pentru o protecție sporită, nu uita să folosești o cantitate generoasă de produs și să îl reaplici la fiecare două ore. De asemenea, nu uita că apa reflectă razele UV, așa că alege un produs rezistent la apă. Dacă folosești și un spray contra mușcăturilor de insecte, aplică-l înainte de crema solară.
4. Poartă accesorii utile Niște ochelari cu protecție UV alături de o pălărie cu boruri cât mai largi nu doar că îti vor accesoriza ținuta într-un mod armonios, dar și te vor proteja de razele dăunătoare. În ceea ce privește hainele, alege materiale care permit pielii să respire, astfel ca: inul, bumbacul și mătasea.
Ia o pauză!
În zilele toride de vară, evita expunerea la soare între orele 11:00 și 15:00 sau chiar și în intervalul 10:00-16:00 dacă ai pielea sensibilă. Ai grijă și de prietenii sau membrii ai familiei care sunt mai în vârstă, mai ales cu probleme cardiace sau respiratorii, ei ar trebui să limiteze expunerea la soare cât mai mult.
Și copiii au nevoie de protectie solară!
Copiii sub trei ani nu ar trebui să facă plajă deloc, în timp ce restul ar trebui protejati cu creme speciale pentru copii
Dermatologii recomandă un produs cu protectie solară minerală cu spectru larg, ce conține ingrediente ca oxidul de zinc sau dioxidul de titan, acestea având proprietatea de a bloca razele UV, atât UVA cât și UVB. De altfel, aceste ingrediente sunt mai blânde cu pielea sensibilă a copiilor