Deea Buzdugan, povestea unui designer vestimentar de succes

.

Deea Buzdugan spune că moda se face cu inima şi că rochiile se făuresc doar cu pasiune şi dedicare. Află povestea fascinantă a unui designer vestimentar care a îmbrăcat numeroase celebrităţi din România.

De ce moda?

Pentru că în modă pot să dau o formă pasiunii mele pentru frumos, pentru culoare şi forme perfecte, pentru că în modă pot visa şi scrie poveşti, pentru că aici totul este într-o permanentă transformare ,  pentru că în modă, prin ceea ce fac, reuşesc să pun în valoare femeia cu toate calităţile ei. Momentul în care o femeie îmbracă o creaţie a mea şi o văd cum se metamorfozează , cum radiază frumuseţe şi feminitate, cum îi stralucesc ochii de încantare şi de bucurie, momentul acela este magic, mă face cu adevărat fericită şi mă încarcă cu foarte multa energie pozitivă.

Cum a început povestea ta în acest domeniu?

A începtul în 1995  cu o prezentare de moda Valentino care a avut loc la Roma, pe treptele din Piaţa Spania, în cadrul evenimentului “Donna Sotto le Stele” transmis de un post de televiziune italian. Am fost fascinată de atâta frumuseţe, eleganţă şi strălucire condensate în zece minute de o perfecţiune aproape ireală. Povestea a continuat cu primele cataloage Book Moda, ajunse din Italia la anumite chioşcuri de presă, în condiţiile în care, în România nu existau încă publicaţii de fashion şi beauty. Este important contextul pentru a putea înţelege impactul pe care l-au avut acele imagini. La acel moment nici ştiam ce sămânţă se strecurase adânc în sufletul meu şi cum avea ea să crească în anii care au urmat într-o pasiune atat de mare încât s-a transformat în profesie în anul 2008. Este foarte interesant, chiar fascinant aş putea spune, faptul că prima colecţie semnată de mine a fost prezenată în cadrul evenimentului “Moda e Musica Sotto le Stelle”, la Ateneul Român, alături de cinci renumite case de Alta Moda de la Roma.
Deea Buzdugan, povestea unui designer vestimentar de succes

Cum arată o zi din viaţa ta de designer?

In general începe la atelier, în jurul orei 09:00, cu şedinţa tehnică. Apoi, în prima jumătate a zilei, au loc întâlniri cu furnizorii, probe cu clientele, şedinţa cu echipa de marketing şi PR, o vizită la Galeria Designerilor Români – Magazinul Cocor unde se găsesc şi creaţiile DEEA. A doua parte a zilei este dedicată cu precădere activităţilor de design şi creaţie: lucrez la schiţe, la mulajele pentru modelele noi, studiez şi testez mostrele de ţesături, combinarea materialelor şi a culorilor, vizualizez pe internet ultimele noutăţi în domeniul modei. Dupa ora 18:00 particip la anumite evenimente sau am întâlniri cu parteneri de business. Foarte dragi îmi sunt zilele cu şedinţele foto în care, împreună cu o echipă de profesionişti pe make-up, hair style, foto şi video, scriem câte o filă din cea mai frumoasă poveste, cea a creaţiilor DEEA.

Care sunt recomandările tale pentru tinerii care-şi doresc să facă cariera în acest domeniu?

Să o apuce pe acest drum doar dacă au multă pasiune pentru ceea ce fac, determinare şi perseverenţă, putere de muncă, dragoste pentru frumos, o capacitate ridicată de adaptare la schimbare şi, poate cel mai important, să aibă un vis în care să creadă şi in cele mai grele şi urâte momente.
Deea Buzdugan, povestea unui designer vestimentar de succes

Ce înseamnă să fii designer de moda în Romania?

La acest moment înseamnă să scrii istoria modei din Romania şi să fii parte din ea. Din cauza sistemului comunist România nu a putut avea case de modă, prêt-a-porter sau haute couture, nu a putut exista un Christian Dior sau o Coco Chanel. Altfel, la ce oameni talentaţi a avut această ţară am fi scris şi noi cel puţin o pagină din istoria internaţională a modei. Şi ca orice deschizător de drum, mai ales în aceste vremuri, înseamnă să fii un frumos nebun foarte optimist care crede cu tărie în ceea ce face şi nu renunţă în ciuda tuturor piedicilor.

De ce ai nevoie ca să fii designer de moda în România?

Dacă ne referim strict la ceea ce înseamnă designer conform dicţionarului explicativ al limbii române atunci ai nevoie doar de talent la desen şi capacitate de a exprima prin desen imaginile care se nasc în mintea ta. Cum însă în România nu există mari case de modă, în general, poţi fi designer la propriu tău atelier de modă. Şi atunci designer însemnă mult mai mult, înseamnă să conduci un business.
Urmează sfaturile în carieră oferite de designerul Deea Buzdugan şi profită de şansa pe care ţi-o dă Perwoll, în cadrul concursului „Like new designers”. Exprimă-ţi talentul în trendul Alb-Negru printr-o colecţie de 10-15 schiţe de modă şi poţi câştiga 1500 de Euro pentru ca schiţele tale să devină realitate.
Deea Buzdugan, povestea unui designer vestimentar de succes

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton