Cum alegi și cum schimbi furnizorul de gaze naturale?
Dacă vrei o factură de gaze mai mică, ai opțiunea de a-ți schimba furnizorul de gaze. Toți consumatorii pot face o astfel de schimbare, trecând de la prețul reglementat al gazelor la unul negociat.
Dacă alegi să îți schimbi furnizorul trebuie să știi că odată ce ai trecut pe piață liberă nu mai ai dreptul să revii la furnizarea reglementată de gaze. De asemenea, trebuie să analizezi cu atenție ofertele furnizorilor, pentru a te asigura că varianta pe care o alegi este mai atractivă din punct de vedere al costurilor decât varianta la care renunți.
Ce trebuie să știi despre procesul de schimbare a furnizorului de gaz?
Este un proces gratuit, pe care îl poți face oricând cu respectarea anumitor reguli. Este interzisă taxarea acestei schimbări, așadar, în cazul în care ți se cer bani este bine să anunți autoritățile.
Alegerea furnizorului trebuie să se facă cu foarte mare atenție, analizându-se toate ofertele de pe piață. În principiu, pentru alegerea furnizorului perfect trebuie să treci printr-o serie de pași:
Analizează lista furnizorilor de pe site-ul ANRE. Aici sunt toți furnizorii de gaze naturale licențiați;
Înainte de a semna orice contract, asigură-te că ai citit cu foarte mare atenție toate clauzele pe care acesta le prezintă, atât referitor la prețul gazului, cât și referitor la condițiile de plată, penalizări sau durată. Există contracte care nu conțin toate clauzele bine detaliate, ceea ce poate duce la probleme de interpretare.
După alegerea furnizorului de gaze urmează 3 pași foarte importanți, care să concretizeze schimbarea contractului:
Încheie contractul cu noul furnizor de gaze și reziliază contractul cu furnizorul vechi. După negocierea clauzelor și a prețului cu noul furnizor există un termen de preaviz de 30 de zile pentru rezilierea contractului cu furnizorul actual. Furnizorul actual trebuie să fie notificat în scris. Foarte mulți furnizori te ajută cu acest proces de notificare.
Achită toate obligațiile financiare către actualul furnizor! Este foarte important să achiți obligațiile financiare către furnizorul actual. În caz contrar, este posibil să îți fie refuzată rezilierea contractului.
Citește indexul contorului. Împreună cu noul furnizor de gaze și cu distribuitorul de gaze trebuie să semnezi un proces verbal în care să se regăsească indexul contorului. Citirea indexului se face în ziua schimbării efective.
De ce să îți schimbi furnizorul de gaze?
Există mai multe motive pentru care o astfel de schimbare poate fi de bun augur:
Vei putea plăti considerabil mai puțin la factura de gaze. Pentru asta, trebuie să găsești companiile cu cele mai bune oferte;
Vei putea negocia prețurile în cazul în care ai un consum considerabil în fiecare lună;
Te vei bucura de o comunicare mai bună cu reprezentanții furnizorului;