Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford arată că infecția cu COVID-19 nu oferă imunitate pe termen lung, mai ales împotriva variantelor noi de COVID-19.
Studiul a fost efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, împreună cu Consorțiul de Imunologie din Marea Britanie.
Cercetătorii de la Oxford au observat diferențe semnificative în răspunsurile imune ale personalului medical care s-a infectat cu COVID-19, după cum arată The Guardian. Așadar, anticorpii dezvoltați în urma bolii nu sunt suficienți pentru a ne proteja dacă luăm contact cu o persoană infectată la mai multe luni de la vindecare – cu atât mai mult dacă persoana în cauză este infectată cu o tulpină nouă de coronavirus.
Cercetătorii au declarat că descoperirile făcute au întărit importanța vaccinării tuturor oamenilor, fie că aceștia au trecut sau nu prin infecția cu COVID-19. „Dacă te uiți la traiectoria răspunsului imun după infecție, în cea mai mare parte este încă detectabil șase luni mai târziu, dar diferă foarte mult de la om la om”, a explicat Eleanor Barnes, profesor de hepatologie și medicină experimentală la Oxford și autor principal al studiului.
În cadrul studiului au fost analizate probe de sânge de la 78 de angajați din domeniul sănătății care au fost infectați cu virusul care duce la COVID-19. Astfel, s-a ajuns la concluzia că acele persoane care aveau un titru de anticorpi mic la o lună după vindecare nu mai aveau suficienți anticorpi jumătate de an mai târziu încât să neutralizeze tulpina britanică de SARS-CoV-2.
Majoritatea angajaților care au dezvoltat forme simptomatice ale bolii aveau un grad de protecție în fața bolii la jumătate de an de la vindecare, însă un sfert dintre ei nu mai aveau deloc anticorpi. Totodată, peste 90% dintre persoanele care au trecut prin boală fără să aibă simptome nu mai aveau deloc anticorpi jumătate de an mai târziu.
În acest sens, Barnes a spus: „Concluzia noastră este clară, infecția cu coronavirus nu te protejează pe termen lung de o nouă infectare, mai ales în fața noilor variante. Doar vaccinarea o poate face”.
Imunizarea anti-COVID-19 se poate face prin infectarea naturală sau prin vaccinare. Însă specialiștii sunt de părere că vaccinul este cea mai sigură și eficientă metodă de imunizare, oferind mai multă protecție, mulțumită nivelului ridicat de anticorpi neutralizanți.