Deşi era favorită pentru câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, adolescenta Malala Yousafzai, împuşcată în cap anul trecut de talibani pentru că susţinea dreptul la educaţie nu a câştigat cursa la Oslo.
Malala Yousafzai are o poveste incredibilă, care culminează cu momentul în care a fost împuşcată în faţă şi gât de talibani pentru că încerca să susţină educaţia pentru toată lumea în Pakistan şi cu momentul în care a devenit cea mai tânără persoană nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.
Dar povestea tinerei de 16 ani care a supravieţuit terorii talibane şi unor împuşcături la nivelul capului este mult mai complexă.
În plus, povestea ei fascinantă nici nu se compară cu forţa şi carisma de care dă dovadă, în ciuda vieţii grele pe care a avut-o sub regimul taliban.
Deşi Premiul Nobel pentru Pace pe 2013 a revenit unei organizaţii obscure, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, Malala nu va înceta să lupte pentru libertatea şi educarea tuturor oamenilor.
Iată un interviu recent cu Malala Yousafzai, în care prezintă în mod umil şi incredibil de puternic felul în care vede ea lumea şi felul în care se raportează la talibani. Replica ei şocantă vă va lăsa cu gura deschisă, având în vedere că are doar 16 ani şi a dus o viaţă grea.
Malala Yousafzai a devenit cunoscută pentru activismul său pentru drepturile femeilor în districtul Swat din Pakistan, zonă unde regimul taliban a interzis fetelor să meargă la școală.
„Malala luptă curajos pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie. Acest drept pentru fete este mult prea mult neglijat. Prin acordarea Premiului Saharov Malalei Yousafzai, Parlamentul European recunoaşte forţa incredibilă a acestei tinere”, a spus Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, joi, după ce tânăra a primit această distincţie.
Iată povestea tinerei Malala Yousafzai, într-un discurs al tinerei. Ce părere ai de această tânără remarcabilă?