Gelul dezinfectant e ineficient

.

Odată cu epidemia de gripă porcină, gelurile dezinfectante, prea puţin cunoscute înainte, şi-au câştigat o mulţime de clienţi. Să fie atât de eficiente pe cât se spune?

Gelurile dezinfectante pentru mâini care promit să omoare 99,9% din germeni, dispar de pe rafturile magazinelor cât ai clipi. După unele estimări, vânzările acestor produse au crescut anul trecut cu 70%, oamenii fiind speriaţi de gripa porcină. Totuşi, unii cercetători sunt sceptici cu privire la eficienţa acestor produse.

Un studiu realizat în decembrie 2009 la Universitatea din Ottawa a arătat că unele mărci de geluri nu sunt atât de eficiente pe cât am crede. Acele produse care promit să ucidă 99% din germeni abia dacă reuşesc să elimine 60% sau 46% din bacterii şi virusuri.

De exemplu, mărcile studiate nu au putut să elimine virusurile care provoacă gastroenterită şi nici nu ofereau o protecţie de lungă durată, în sensul că imediat după folosire mâinile pot fi din nou contaminate.

Unele instituţii din domeniul sănătăţii ar vrea ca producătorii de geluri dezinfectante să nu mai promită eliminarea a 99% din germeni pentru că astfel dau oamenilor impresia că ar avea vreun efect medical.

De fapt, gelurile de mâini pot omorâ doar germenii banali, precum virusul răcelii. Mai mult, în cazul anumitor mărci, mâinile ar trebui să fie deja curate când aplici gelul, pentru ca el să aibă efect.

Un microbiolog citat de Daily Mail spune că gelul dezinfectant este mai puţin eficient în prezenţa particulelor de mâncare, praf, materii fecale sau sânge. Înainte de a-ţi dezinfecta mâinile trebuie să dispară de pe ele toate urmele vizibile de murdărie.

Multe dintre gelurile dezinfectante conţin alcool, care omoară germenii atacându-le membrana exterioară. Un astfel de produs ar trebui să conţină cel puţin 62% alcool dar nu mai mult de 80%.

El trebuie să conţină şi apă pentru că, după ce alcoolul distruge membrana exterioară, bacteriile sunt omorâte de apă. Oamenii de ştiinţă spun că cea mai bună soluţie, pentru cei care vor să aibă mâini perfect curate este să şi le spele cu apă şi săpun, apoi să aplice o soluţie pe bază de alcool, pentru a omorâ bacteriile care ar putea rămâne.

Însă, de obicei, nu este necesară decât o banală spălare a mâinilor, care nu ar trebui să lipsească după ce folosim toaleta, schimbăm un scutec, tuşim, strănutăm, punem mâinile pe carne crudă, dar nici înainte să gătim.

O spălare corectă a mâinilor se face cu apă caldă şi săpun din belşug. Se freacă bine şi palmele, şi spaţiile dintre degete şi, în mod ideal, se dau jos inelele pentru că, sub ele, pot rămâne bacterii.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton