Cât de mult contează sexul într-o relaţie

.

„Satisfacţia sexuală reprezintă sfârşitul dorinţei”, ne avertizează charismaticul Hank Moody, personajul principal din serialul „Californication”. Din afirmaţia sa reiese…
… faptul că  sexul poate ajunge la o saturaţie, caz în care motivaţia de a face sex cu o anumită persoană poate să dispară.

Iată că el îi contrazice pe toţi cei care susţin că… cu cât mai mult, cu atât mai bine. Majoritatea sexologilor şi psihologilor, atunci când sunt întrebaţi cât de mult contează sexul într-o relaţie, te încurajează să-l faci cât mai des, pentru a creşte intimitatea în cuplu.

Dacă frecvenţa optimă de sex în viziunea medicală este de trei ori pe săptămână, pentru maximă fertilitate şi beneficii asupra sănătăţii, care este atunci frecvenţa optimă pentru sănătatea de cuplu, nu cea individuală?

„Cred că depinde de la relaţie la relaţie, un bărbat poate să te facă să acorzi o mai mare importanţă sexului, decât altul”, mărturiseşte Loredana. Cu primul iubit considera că sexul este doar o mică parte din marea iubire pe care o simţea pentru el. Totuşi, relaţia nu a funcţionat, dar l-a întâlnit pe Mihai cu care este împreună de doi ani. „Cu el sexul este extraordinar şi am realizat că ne uneşte şi mai tare. Acum consider că viaţa sexuală a unui cuplu spune multe despre relaţia lor în general.”

Cu alte cuvinte, doar cei care nu au parte de satisfacţie sexuală, nu acordă sexului o aşa mare importanţă în relaţia de cuplu, conchide Loredana. „Odată ce ai întâlnit partenerul care să îţi ofere clipe de vis nu vei înţelege cum de ai rezistat în fostele relaţii atât timp, relaţii în care sexul era problematic.”

Orice om consideră că nepotrivirea sexuală nu este un motiv întemeiat de despărţire este naiv, îmi mai spune Olivia, care a încheiat de-a lungul timpului două relaţii din aceste motive. „În ultima relaţie am rezistat mai bine de cinci ani, dar într-un final problemele din pat ne-au pus capac, deşi în rest le aveam pe toate: înţelegere susţinere şi o prietenie trainică.”

Aşadar, o viaţă sexulă deteriorată poate deteriora în timp şi relaţia. Ce putem spune în schimb despre o viaţă sexuală activă?

În cuplu, putem vorbi de un exces de sex?

Binecunoscutul sexolog Tracey Cox este de părere că sexul în exces este o noţiune utilizată greşit, deoarece nu poţi trasa o linie şi spune că de la un număr x de raporturi sexuale vorbim de sex în exces. Specialistul precizează că a întâlnit cupluri care intreţineau chiar şi şapte raporturi sexuale pe zi, fără să le afecteze în vreun fel celelalte aspecte ale vieţii. În viziunea lui Cox, putem vorbi de un exces de sex atunci când consecinţele nevoii de a-ţi îndeplini poftele sexuale se răsfrâng asupra calităţii relaţiilor cu cei din jur şi a altor aspecte din viaţa ta.

Sexul în exces… efecte fiziologice şi psihologice

Doctorul Machelle Seibel ne asigură că sexul în exces nu este dăunător pentru femei. Singurul pericol al femeilor care fac sex foarte des şi se bucură de fiecare experienţă este lipsa unei lubrifieri corespunzătoare, problemă rezolvată uşor cu un tratament sau aplicarea unui lubrifiant în timpul sexului. Doctorul mai întăreşte faptul că în timpul menopauzei femeile care nu fac sex sunt cele care suferă consecinţe mai grave cum ar fi atrofierea la nivelul vaginului.

Spre dezamăgirea bărbaţilor, se pare că sexul opus are de suportat ceva mai multe efecte negative ale sexului în exces.

Seibel explică de ce se confruntă bărbaţii cu probleme.

„Motivul pentru care bărbaţii îşi pierd erecţia între două orgasme este acela ca penisul să îşi refacă proviziile de oxigen. Dacă ţesutul nu are timp să îşi refacă resursele, erecţia poate deveni una dureroasă, aşa că un maraton sexual poate da bătăi de cap bărbaţilor.” Aşadar, specialistul îi sfătuieşte pe reprezentanţii sexului opus să ia o pauză dacă experimentează o amorţeală sau o durere la nivelul organelor genitale.

Doctorul precizează că o viaţă sexuală prea activă poate avea consecinţe asupra psihicului partenerilor de cuplu şi asupra relaţiei.

Nu orice femeie se angajează în partide de sex dese cu iubitul din motivele corecte. Uneori, chiar dacă dorinţa fizică şi emoţională nu este acolo, încerci să ţii pasul cu iubitul tău sau chiar tu iniţiezi partidele de sex într-un spirit de competiţie, pentru a-ţi demonstra feminitatea şi puterea de seducţie. În cazul bărbaţilor, la nivel psihologic, există presiunea de a  transforma o partidă de sex într-un maraton, pentru că astfel ei consideră că obţin aprecierea unei femei. Astfel de gândiri din partea ambilor parteneri de cuplu nu vor face însă decât să deterioreze relaţia lor, susţine Seibel.

Aşadar, dacă relaţia este în pericol din cauza lipsei sexului sau a sexului în exces, de unde ştim cât de activă ar trebui să fie viaţa sexuală, astfel încât relaţia de cuplu să prospere?

În principiu, trebuie să treceţi peste etapele primare în care vă doriţi neîncetat şi să aflaţi care este libidoul fiecăruia în mod obişnuit. Foarte rare sunt cuplurile în care dorinţa sexuală este la aceleaşi cote. Dacă faceţi parte dintre cei care au libidouri diferite, găsiţi o cale de mijloc, astfel încât niciunul să nu se simtă neglijat sau sufocat. Sexul în cuplu este, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, o formă carnală de exprimare a sentimentelor pentru celălalt.

De aceea, dincolo de frecvenţa cu care faceţi sex, este mai important să îi arăţi iubitului tău cât de mult înseamnă pentru tine. La fel, sentimentele le poţi exprima şi prin gesturi romantice sau fizice, dar fără să porneşti un adevărat maraton sexual… de fiecare dată!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton