Curățarea și albirea dinților sunt două tipuri de proceduri dentare pe care pacienții adesea le încurcă. Cu toate acestea, aceste proceduri și obiectivele lor sunt de fapt destul de diferite. Scopul principal al curățării dinților este de a îndepărta placa și tartrul de pe suprafața dinților, pentru a preveni cariile dentare și bolile gingivale. Obiectivul principal al albirii dinților este eliminarea petelor în scopuri cosmetice. Curățarea dinților este importantă pentru sănătatea continuă a dinților și a gingiilor, în timp ce procedurile de albire a dinților sunt pur cosmetice.
Curățări profesionale ale dinților
Curățările profesionale sunt efectuate de obicei de către stomatologi, care au fost special instruiți și autorizați în curățarea și lustruirea dinților. Medicii stomatologi recomandă, în general, o curățare amănunțită și profesională la fiecare 6 luni, deși unii pacienți ar putea avea nevoie de curățări mai dese dacă sunt predispuși la degradare sau au antecedente de boală a gingiilor.
Tipuri de curățare a dinților
Profilaxie
Profilaxia este un nume elegant pentru o procedură de curățare de rutină a dinților. Acesta este tipul standard de procedură de curățare la care sunt supuși majoritatea pacienților la fiecare 6 luni. În mod tipic, profilaxia începe prin îndepărtarea tartrului și plăcii de pe dinți. Substanța lipicioasă pe care o spălați în mod regulat cu periuța de dinți este o combinație de zaharuri, bacterii și acizi pe care îi secretă bacteriile. Dacă este lăsată pe dinți prea mult timp, se întărește într-o substanță numită tartru, care nu poate fi îndepărtată doar prin periajul făcut acasă, ci numai cu instrumentele specializate ale unui stomatolog. Tartrul se formează adesea de-a lungul liniei gingivale și de-a lungul părților laterale ale dinților unde se întâlnesc. Când stomatologul dvs. termină cu răzuirea ușoară a tartrului de pe dinți, va folosi în general un instrument de lustruire pentru a îndepărta petele de suprafață și orice placă persistentă de pe suprafața dinților. Acest instrument de lustruire este, în general, fabricat dintr-un material cauciucat ferm și se rotește în cerc pentru a lustrui dinții. Procedura de curățare va fi finalizată folosind ața dentară pentru a elimina orice acumulare persistentă. Deși unii pacienți pot simți un disconfort ușor în timpul profilaxiei, mai ales dacă gingiile sunt inflamate din cauza gingivitei, procedura este relativ nedureroasă și, prin urmare, nu este necesară anestezie. Vă puteți aștepta ca tratamentul dvs. de profilaxie să dureze aproximativ 30-60 de minute, în funcție de cantitatea de acumulare de tartru pe care o aveți și de perioada de timp dintre întâlnirile de curățare.
Acest tip de procedură de curățare este adesea recomandată pacienților care prezintă semne de boală a gingiilor. Boala gingiilor este o infecție a gingiilor care are ca rezultat umflarea, durerea și dezvoltarea buzunarelor între gingii și dinți. Este cauzată de plăci și tartru care nu au fost îndepărtate cu profilaxie regulată. Scalarea rădăcinilor se efectuează cu instrumente similare cu profilaxia, dar medicul dentist va folosi instrumente pentru a curăța sub linia gingiei. Anestezicul local este utilizat în general pentru a amorți zona care este curățată. Este posibil ca gingiile să fie dureroase și sensibile odată ce anestezia dispare după procedura de scalare a rădăcinii. Cu toate acestea, cu utilizarea adecvată a periajului, aței dentare și a apei de gură, această durere (și boala gingiilor) ar trebui să înceapă să scadă. Unele semne că este posibil să aveți nevoie mai degrabă de o procedură de scalare dentară, decât de o profilaxie standard, includ:
Sângerarea gingiilor ori de câte ori vă periați sau folosiți ața dentară.
Buzunare vizibile care se formează între dinți și gingii.
Respirație urât mirositoare cronică care nu dispare după periere, folosirea aței dentare sau folosirea apei de gură.
Obiective și beneficii ale curățării dinților
După ce v-ați curățat dinții, este posibil să observi că sunt puțin mai albi. Acest lucru se datorează faptului că tartrul pe care dentistul dvs. îl îndepărtează are o nuanță galbenă. Cu toate acestea, dinții mai albi nu sunt obiectivul principal al curățării dinților dentari (ci mai degrabă un efect secundar pozitiv). Obiectivele principale ale profilaxiei și curățarea profundă atunci când este necesar sunt:
Prevenirea cariilor dentare care rezultă din acumularea excesivă de placă și tartru.
Prevenirea și ameliorarea bolii gingivale.
Eliberarea de respirația urât mirositoare.
Detectarea problemelor dentare mai grave.
Îngrijirea dentară preventivă regulată poate face un drum lung spre limitarea cavităților și pierderea dinților în timp.
Pentru mai multe informații în ceea ce privește sănătatea orală, nu ezitați să vizitați pagina DentFactory!