Planurile potrivite pentru bucătărie: idei de renovare și amenajare
.
Fie că îți amenajezi bucătăria de la zero sau vrei să renovezi această încăpere din casa ta, ai nevoie de câteva elemente de bază de la care să pornești. Planul, sau layout-ul bucătăriei, este unul dintre acestea. El este influențat de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de nevoile tale și ale familiei sau de stilul de design pe care vrei să-l abordezi în casa ta. Toate acestea trebuie să coexiste armonios în locuința ta și să găsești cele mai bune soluții pentru ideile pe care le ai înainte de a trece la treabă. Iată care sunt cele mai cunoscute și importante planuri după care se proiectează bucătăria:
Planul în L
Poate cel mai cunoscut și ales plan pentru bucătăriile moderne este cel în L. În special în cazul bucătăriilor de apartament, în locuințele open space, bucătăria în L este una de dimensiuni mai mici, dar care oferă suficient spațiu pentru blat și mobilier. De asemenea, în cadrul acesteia este recomandat să optezi pentru electrocasnice incorporabile, pentru a economisi cât mai mult spațiu și pentru a crea armonie în design. Alege un cuptor electric ținând cont de frecvența cu care gătești și de cantități. În același stil trebuie să alegi toate aparatele, astfel încât să nu aglomerezi atmosfera din bucătărie. În planul L, una dintre laturi este mai lungă decât celălalt, iar dacă gătești mult și des este recomandat să optezi pentru o zonă de blat mai lungă.
Planul în U este recomandat unei bucătării de dimensiuni mai mari, în care ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare sau pentru electrocasnice mai mari. Mobilierul se întinde de-a lungul a trei pereți, dar dacă ai o bucătărie open space, poți delimita spațiul dintre bucătărie și sufragerie printr-un corp tip bar. Într-o încăpere mai îngustă, planul în U poate deveni problematic atunci când ai mai mulți oameni în bucătărie sau când vrei să gătești împreună cu o altă persoană. De aceea, este recomandat în cazul bucătăriilor care oferă suficient spațiu de mișcare și desfășurare.
Bucătărie dreaptă
Bucătăria dreaptă are aspectul unei alei, cu mobilier și electrocasnice amplasate de o parte și de alta, de-a lungul pereților. În cazul bucătăriilor de la casă, adesea chiuveta este amplasată la geam. O astfel de bucătărie nu are dimensiuni generoase și poate ridica probleme unei familii numeroase, dar este foarte eficientă în ceea ce privește spațiul de depozitare și zona de blat. Toți cei pasionați de gătit caută soluții potrivite pentru a se desfășura liber atunci când au treabă în bucătărie, iar blatul este unul dintre punctele esențiale pentru aceștia. O bucătărie în plan drept, decorată în alb și cât mai minimalistă va oferi un aer fresh întregii locuințe.
Bucătăria cu insulă este, de regulă, întâlnită în casele spațioase, cu o familie mare și libertatea de a include corpuri mai mari în mijlocul încăperii. Insula nu este doar un element estetic într-o bucătărie, ci foarte versatilă în materie de spațiu de depozitare sau de lucru. Poți crea rafturi în jurul acesteia pentru pahare sau cărți de rețete sau o poți folosi drept masă de dining pentru întreaga familie. În mod normal, insula se folosește ca spațiu de lucru, pentru spălat legume și alte preparate, tăiat sau mixat ingrediente. Bucătăriile cu insulă sunt în plan deschis și oferă libertatea de mișcare, amenajare și alegere a mobilierului, cât și a unui layout personalizat.
Opțiunile pentru bucătăria de vis există, dar trebuie alese cu grijă, pentru a nu aglomera spațiul sau dăuna stilului de design folosit în restul locuinței.
Sursă foto: pexels.com
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Beko