Ce boli vindecă tratamentele cu nămol

.

În România, cele mai cunoscute staţiuni pentru tratamentele cu nămol sunt Băile Felix şi Techirghiol. Vezi ce boli pot fi remediate prin tratamentele cu nămol.

Nămolul vindecă afecțiuni ginecologice minore

Anexitele și metroanexitele sunt printre cele mai comune probleme ginecologice ce pot fi tratate prin această metodă. Chiar și infertilitatea cauzată de inflamații sau anexite își poate găsi rezolvare în urma curelor cu nămol. Se aplică tampoane vaginale cu nămol, se fac irigații cu apă sulfuroasă și, în final, împachetări. Însă când sterilitatea are alte cauze, tratamentul se face numai la medicul ginecolog. Femeile însărcinate și cele care suferă de diabet și de afecțiuni cardiovasculare ori hematologice trebuie să evite astfel de tratamente.

Bolile reumatismale pot fi tratate cu nămol

Poliartrita, spondiloza, afecțiunile ortopedice, durerile articulare și musculare, pe toate le ameliorezi în urma tratamentului cu nămol. Prin încălzirea zonei afectate, nămolul poate elimina spasmul muscular și reda flexibilitatea încheieturilor. E posibil ca persoanele care nu suportă mirosul de sulf al nămolului să nu poată duce la bun sfârșit tratamentul. Chiar dacă simplele oncțiuni cu nămol (aplicarea nămolului rece pe zonele cu probleme) dau rezultate în cazul în care sunt făcute regulat, cele mai recomandate metode de tratament pentru afecțiunile de mai sus rămân cele practicate în centrele speciale.

Nămolul în cosmetică și tratarea celulitei

Compoziția bogată în minerale, vitamine și acizi organici a nămolului îmbunătățește aspectul pielii prin eliminarea toxinelor, stimularea regenerării celulare și curățarea în profunzime. Măștile faciale cu nămol sunt ideale pentru tratarea tenului seboreic și a celui matur, căci elimină excesul de sebum, netezesc ridurile, relaxează, hrănesc epiderma și tonifiază instantaneu. Renunță însă să le folosești dacă ai dermatită sau acnee rozacee. Dacă până acum nu ai găsit o metodă eficientă de tratare a celulitei, îm-
pachetările cu nămol de tratament ar putea da rezultatul pe care ți-l dorești. Procedura are ca efecte oxigenarea țesuturilor, stimularea circulației sângelui și tonifierea epidermei.

Forme de terapie cu nămol

Cea mai comună metodă de tratament, pe care o poate practica oricine, constă în aplicarea nămolului pe zonele afectate, expunerea la soare până când acesta se usucă și începe să strângă pielea, după care spălarea în mare sau în lacul sărat.  În centrele speciale de tratament formele de terapie diferă. Există baia în cadă, împachetările și cataplasmele, în toate aceste cazuri folosindu-se nămol la temperaturi ridicate. Tratamentele cu nămol și metodele de aplicare se efectuează numai la indicația și sub supravegherea medicului, în funcție de afecțiunea de care suferă pacientul. Persoanelor cu hipertensiune sau afecțiuni cardiace nu le sunt recomandate metodele de vindecare ce folosesc nămol cald.

Nămolul în afecţiuni dermatologice

Tratamentele de lungă durată s-au dovedit a fi de un real ajutor în vindecarea eczemelor uscate, a psoriazisului, a cicatricelor provocate de arsuri sau degerături, a acneei și în unele afecțiuni ale unghiilor. Folosit regulat, nămolul terapeutic rezolvă și problema căderii părului și are efecte uimitoare în caz de alopecie (chelie), dacă procedura este aplicată și urmată corespunzător. Pentru fiecare caz în parte, tratamentul este diferit, de aceea se va desfășura întotdeauna numai la indicațiile medicului, cu atât mai mult cu cât există unele afecțiuni în care este contraindicat.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton