Cancerul ovarian, un „dușman tăcut”. Iată simptomele care ar trebui să le trimită pe femei la doctor!

.

Cancerul ovarian, spre deosebire de alte tipuri de cancer din sfera ginecologică, prezintă o rată de mortalitate foarte mare. Medicii spun că, în momentul de față, nu s-au dezvoltat programe de screening și diagnosticare precoce, așa cum sunt cele pentru cancerul de sân și cel de col uterin, și de aceea, nu se poate face o astfel de detectare timpurie și multe cazuri sunt diagnosticate târziu.

 Cunoașterea simptomelor este extrem de importantă, însă, și poate salva vieți.

Iată care sunt simptomele care ar trebui să te ducă la doctor:

  • Balonare persistentă ce poate dura câteva zile la rând;
  • Senzație de sațietate ce se instalează rapid;
  • Durere în zona pelvină sau abdominală;
  • Urinări frecvente și urgente;
  • Oboseală persistentă;
  • Scădere sau creștere bruscă în greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Cancerul ovarian poate avea o rată de supraviețuire de până la 94%, atunci când este descoperit în stadii incipiente, menționează Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

În România, anul trecut, 1.909 de femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian și 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Citește și:
Studiu COVID-19: Pacienții cu simptome neurologice prezintă un risc de deces de șase ori mai mare
Ce spune medicul pediatru Mihai Craiu despre vaccinarea anti Covid-19 a copiilor: „Teoretic, eficiența este 100%”
Top 5 remedii care te ajută să dormi mai bine
Dr. Mihai Craiu: „Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa hranei”

Dacă aveți aceste simptome, adresați-vă de urgență medicului de familie sau medicului ginecolog. Lăsați deoparte teama de un diagnostic așa grav. Cancerul ovarian depistat în primul stadiu poate avea o rată de supraviețuire de 94%. În stadiul IV, rata de supraviețuire este de doar 17%. Cel mai bine este să vă prezentați din timp la medic” afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.

Ce investigații indică medicul?

Diagnosticul de cancer ovarian se pune în urma unor investigații combinate: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT și biopsia. Este important de știut ca testul Babeș Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian.

Cauzele cancerului ovarian pot fi genetice

Mutațiile genetice joacă un rol important în apariția acestui tip de cancer, între 10% și 15% din cazurile de cancer ovarian având mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului și luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi, astfel încât pacientele să beneficieze de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă, pe baza analizei genetice.

Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informațiilor genetice. În situația în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân și este identificată o mutație, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar. Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutațiilor) recomandate de ghidurile internaționale care oferă informații complete și fiabile pacienților și familiilor acestora.

Coaliția mondială pentru cancerul ovarian” a făcut recent un studiu la nivel internațional pe 1.500 de femei care trăiesc cu cancer ovarian și a constatat că 9 din 10 femei au avut mai multe simptome înainte de diagnostic, dar, în același timp, 2 femei din 3 nu auziseră de cancer ovarian sau nu știau nimic despre el înainte de diagnosticare.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton