Avem o listă lungă de alimente care nu se țin la frigider, de la alimente de bază precum pâinea, la tot felul de legume și fructe care își schimbă gustul dacă stau la temperaturi prea scăzute.
Ne-am obișnuit să punem totul la rece când venim de la cumpărături, dar sunt o mulțime de alimente care nu se țin la frigider. Pentru ele ar fi mult mai potrivită o cămară răcoroasă sau un spațiu ferit de umezeală, de soare și de căldura caloriferului.
Sunt o mulțime de alimente care nu se țin la frigider, de la alimentele de bază precum orezul, făina, pastele, mălaiul, până la tot felul de legume și fructe sau delicatese precum mierea și cafeaua care nu trebuie ținute la rece. O bună parte dintre ele își pot pierde aroma și gustul din cauza temperaturilor scăzute și a umidității crescute din frigider.
Pâinea proaspătă se ține în cămară sau într-un coș în dulap. Nu trebuie să stea la rece pentru că se întărește și își pierde aroma bună de făină de grâu. Dacă ai obiceiul să cumperi mai multă pâine, atunci o poți înveli într-un prosop de bumbac alb și curat și o poți ține la rece câteva zile, dar nu va mai avea aroma bună din cuptor.
Singurul aliment care nu se strică niciodată, mierea nu trebuie ținută la rece. În frigider, se întărește și își pierde din parfumul ei savuros de flori. Mierea se păstrează în recipiente de sticlă închisă la culoare, în dulapurile din bucătărie, departe de orice sursă de căldură.
Cafeaua își pierde parfumul
Cafeaua naturală, boabe sau râșnită, sau cafeaua solubilă se păstrează în cutii de metal sau de sticlă, cu capace etanșe. Cafeaua se ține în dulap, departe de umezeală și de soare. Nu se pune niciodată nici la frigider, nici la congelator pentru că nu are de ce să se strice, dacă este ținută în condiții bune.
Uleiul, niciodată la frigider
Uleiul din floarea soarelui, uleiul de măsline sau uleiul de porumb fac parte și ele din alimentele care nu se țin la frigider, dacă sunt curate, adică nefolosite. În schimb, uleiul folosit trebuie strecurat bine și trebuie ținut la frigider pentru a fi refolosit. Singurul ulei care trebuie ținut la rece încă de când îl cumperi este cel de nuci care râncezește foarte ușor.
Legume care nu se țin la frigider
Ceapa
Fie ea verde sau uscată, ceapa nu se ține la rece. Ceapa verde poate sta într-un pahar cu apă, la temperatura camerei, timp de 2 – 3 zile, dar este indicat să o consumi cât mai curând. Iar ceapa uscată trebuie să stea în cutii de carton sau pungi de hârtie perforate, la umbră în balcon sau în cămară. La frigider, în umezeală, ceapa mucegăiește și își pierde aroma.
Usturoiul
La fel ca și ceapa, usturoiul își pierde mirosul și gustul lui specific dacă stă la rece. Usturoiul se ține în pungi de hârtie perforate, într-o cămară răcoroasă și se consumă înainte să încolțească.
Roșiile
În primele zile după ce au fost culese, roșiile pot fi ținute la temperatura camerei, deoarece ele continuă să se coacă și capătă un gust și un parfum mai bun. Dacă sunt foarte bine coapte și zemoase, atunci este bine să le ții la frigider, dar să le consumi foarte repede.
Castraveții
Nici castraveții nu se țin la frigider. Umezeala și temperaturile reci le afectează aroma și există riscul să mucegăiască, dacă uiți de ei prin lada cu legume. Castraveții sunt plini de apă și au o coajă rezistentă, de aceea este bine să stea în cămară, la rece, dar nu la frigider, și să fie consumați în decurs de 3 zile.
Vinetele
La fel ca și roșiile, vinetele sunt alte alimente care nu se țin la frigider. Coaja lor groasă le protejează de mucegaiuri, nu se deshidratează și nici nu se strică prea repede. Vinetele pot fi ținute și o săptămână în cămară, după ce au fost culese.
Fasolea verde
De îndată ce o cumperi, este bine să o cureți și să o gătești sau să congelezi, dar nu trebuie să o ții la frigider. Fasolea verde este delicată și poate mucegăi, dacă stă la rece și în umezeală. Ea se poate congela, după ce este spălată și curățată și scufundată în apă clocotită cu sare timp de câteva secunde, apoi lăsată să se usuce.
Busuiocul, spanacul, lăptucile
Verdețurile cu frunze mai delicate precum busuiocul sau spanacul fraged trebuie consumate foarte repede după ce au fost cumpărate. Dacă le ții la frigider câteva zile, se ofilesc, se veștejesc, își pierd parfumul proaspăt și aroma lor specifică.
Cartofii
Singurii cartofi care se țin la frigider sunt cartofii noi, pentru că sunt plini de apă, dar și aceștia trebuie consumați în cel mult 2 sau 3 zile. Cartofii vechi se păstrează la răcoare, la umbră, în saci de iută sau în coșulețe din nuiele împletite.
Avocado
Nici avocado nu se ține la rece. Se păstrează la temperatura camerei, pentru că el va continua să se coacă. Și când este moale și bun pentru a face o pastă gustoasă de guacamole, atunci poate fi ținut la rece, dar cel mai bine este să îl consumi imediat.
Fructe care nu se țin niciodată la frigider
Ananasul
Păstrează ananasul la temperatura camerei, ba chiar undeva la o fereastră la soare, dacă nu este bine copt. Când îl cureți, este bine să îl consumi imediat.
Bananele
De la frig și umezeală, bananele se pătează și se înnegresc în frigider. Ține-le la temperatura camerei 3 – 4 zile și consumă-le când sunt bine coapte. În plus, la frigider își pierd și parfumul lor delicios.
Lămâile
Coaja lor groasă apără lămâile de umezeala și acestea pot fi ținute la temperatura camerei, până când le tai. După ce ai tăiat câteva felii dintr-o lămâie, restul trebuie ținut la rece.
Portocalele
La fel ca și lămâile, portocalele stau mai bine la temperatura camerei și trebuie consumate în cel mult 5 zile, să nu se dezhidrateze.
Merele și perele
Cel mai bun loc să le păstrezi este o cămară răcoroasă, ceea ce este cam dificil într-un apartament călduros de bloc. Merele și perele pot sta în cămară, dar trebuie să le consumi cât mai repede. Dacă le ții în frigider zile întregi, mucegăiesc.
Kiwi
Acest fruct delicios și bogat în vitamina C rezistă câteva zile la temperatura camerei, dar este posibil să mucegăiască în lada pentru legume din frigider. Mai bine consumi kiwi în termen de 2 – 3 zile.
Piersicile
Este bine să le ții câteva zile la temperatura camerei, deoarece ele continuă să se coacă, apoi să le consumi cât mai repede. Piersicile rămân tari și își pierd parfumul dacă le ții la frigider.
Prunele
Sunt fructe care rezistă câteva zile în cămară și nu trebuie depozitate la rece, pentru că își pierd gustul și parfumul lor delicios. Și prunele continuă să se coacă după ce au fost culese și nu este indicat să le ții la frigider.
Pepenele
Dacă nu l-ai tăiat, pepenele rezistă bine și în cămară aproape o săptămână sau chiar mai mult. Pune pepenele la frigider doar cu o zi înainte să îl consumi, să te bucuri de pulpa lui suculentă și rece.