Bicarbonatul de sodiu – 40 de utilizări inedite în casă și gospodărie

.

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai eficiente și ieftine remedii pentru frumusețe, pentru sănătate și pentru multe probleme care apar în gospodărie. Folosește bicarbonatul de sodiu când ai arsuri gastrice, când te dor picioarele, când coci o prăjitură sau când vrei să elimini mirosurile neplăcute din frigider. Are zeci de întrebuințări!

Bicarbonatul de sodiu este o sare, sub formă de pudră albă, cu un gust fad, fără miros, comercializată pentru numeroasele ei întrebuințări în gospodărie. Încă de la începutul anilor 1860 făcea parte din numeroase rețete pentru dulciuri de casă, iar la începutul anilor 1900 i s-au recunoscut și meritele pentru sănătate.

Bicarbonatul de sodiu are proprietatea de a stinge substanțele acide, curăță, igienizează și neutralizează mirosurile persistente. Această sare simplă și ieftină are totodată proprietăți antiseptice, antifungice, antibacteriene și antiinflamatoare.

Bicarbonatul de sodiu pentru sănătatea ta

  1. Calmează arsurile și durerile gastrice

Dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană cu apă și bea acest amestec încet, pentru a calma durerile provocate de mâncarea picantă și grasă sau după o masă copioasă. Bicarbonatul combate durerile de stomac, refluxul gastric și senzația de arsură din coșul pieptului.

2. Combate infecțiile urinare

Dacă ai o sensibilitate față de bacteriile și germenii care determină infecții urinare, este bine să faci o cură cu bicarbonat. Dizolvă 2 lingurițe de bicarbonat într-un pahar cu apă sau cu suc de merișor și bea dimineața. Repetă acest lucru de 2 ori pe săptămână timp de câteva luni, în paralel cu tratamentul pentru infecții urinare și vei căpăta rezistență.

3. Reduce febra musculară

Bicarbonatul combate efectele acidului lactic care provoacă febra musculară după ce faci sport sau un efort deosebit. Dizolvă 2 lingurițe de bicarbonat în 500 ml de apă și bea cu o oră înainte să mergi la sală.

4. Calmează înțepăturile de insecte

Dacă te înțeapă țânțari, bondari sau paianjeni, pregătește rapid o pastă moale din bicarbonatul de sodiu și apă, de consistența pastei de dinți, și masează zonele iritate de înțepături.

5. Potolește usturimile provocate de urzici

La fel de eficient este bicarbonatul și pentru usturimea provocată de urzici. Dacă ai mers pe dealuri sau prin pădure și te-ai urzicat, iar pielea este toată roșie și inflamată, pulverizează apă termală și apoi presară un strat subțire de bicarbonat. Acesta va calma durerile și inflamația.

6. Combate ciuperca unghiilor

Dacă ai probleme din cauza ciupercilor care cresc sub unghiile de la picioare, fă zilnic o baie de cel puțin 15 minute cu bicarbonat. Folosește un litru de apă călduță, într-un mic lighean, și adaugă 2 – 3 linguri de bicarbonat. Lasă picioarele să se înmoaie bine în apă, apoi curăță unghiile cu o periuță și aplică tratamentul antifungic. Bicarbonatul împiedică înmulțirea ciupercilor și grăbește vindecarea unghiilor.

7. Calmează iritațiile provocate de scutece

Dacă se termină pudra obișnuită pe care o folosești pentru bebelușul tău, o poți înlocui cu bicarbonat, după ce cureți pielea cu grijă.

8. Calmează usturimea provocată de afte bucale

Dacă ai mâncat ceva picant și ai făcut afte dureroase, clătește gura de mai multe ori cu apă și bicarbonat. Usturimea se va calma treptat.

9. Bicarbonatul de sodiu pe post de apă de gură

În fiecare seară, după ce te speli pe dinți, clătește gura cu bicarbonat dizolvat în apă. Dacă repeți acest lucru zi de zi, vei combate iritațiile gingiilor, depunerea de tartru și mirosul neplăcut al respirației.

10. Pastă de dinți cu bicarbonat

Presară bicarbonat pe pasta ta de dinți obișnuită în fiecare dimineață și seară. Cu timpul, dinții vor avea nuanța albă din tinerețe și vei preveni depunerea de tartru.

Bicarbonatul de sodiu pentru frumusețea ta

Bicarbonatul de sodiu - 40 de utilizări inedite în casă și gospodărie

11. Exfoliază pielea

După ce faci un duș fierbinte, pregătește o pastă din bicarbonat și apă într-un bol curat și aplică pasta pe tot corpul cu un burete fin. Masează pielea cu bicarbonat și se va exfolia delicat, îndepărtând celulele moarte, stimulând circulația sângelui și a limfei. Dacă repeți acest lucru săptămânal, vei combate și petele maronii care apar pe piele.

12. Curăță și înfrumusețează părul

Presară bicarbonat pe peria cu care te piepțeni și perie bine părul de la rădăcină până la vârfuri. Continuă periajul până când nu se mai vede pudra albă de bicarbonat. Acesta acționează ca un șampon uscat, combate grăsimea și calmează mâncărimea scalpului.

De asemenea, poți adăuga bicarbonat în șampon sau în balsam, atunci când te speli pe cap.

13. Deodorant delicat pentru subraț

Combină 2 părți bicarbonat, cu 2 părți ulei de cocos și adaugă ulei esențial parfumat din flori. După fiecare duș, aplică această pastă la subraț și vei vedea că pielea rămâne curată, mirosul de transpirație nu se mai simte, bluzele nu se mai pătează, iar cu timpul pielea de la subraț va fi mai elastică și catifelată.

14. Previne coșurile pe ten, pe decolteu și pe spate

Bicarbonatul de sodiu este ideal pentru a menține pielea sănătoasă, pentru a curăța porii și pentru a regla sebumul. Masează tenul sau zonele unde știi că apar coșuri cu o pastă din bicarbonat și apă termală și las-o să acționeze 10 minute, apoi clătește cu apă călduță. Repetă în fiecare zi, până când scapi de coșuri.

15. Previne apariția bătăturilor

Dacă muncești mult în picioare sau porți tocuri și faci adesea mici bătături la degete sau la călcâie, înmoaie picioarele în fiecare seară în soluție de bicarbonat. Curăță bine pielea îngroșată cu o pilă sau cu piatră ponce și lasă-le să se înmoaie bine în apă fierbinte cu bicarbonat. În câteva săptămâni, pielea devine mai fină și scapi de bătături fără durere.

16. Albește pielea

Combină bicarbonat cu apă termală sau cu apă de trandafiri pentru a forma o pastă și masează tenul, dacă ai pete maronii de la soare. Trebuie să repeți acest tratament simplu cel puțin o lună, pe timpul verii, pentru a vedea rezultatele.

17. Reduce arsurile solare

Dacă ai stat la plajă fără să te protejezi, seara aplică o soluție concentrată de bicarbonat și apă cu ajutorul unei dischete demachiante pe zonele arse de soare. Așteaptă 10 minute, apoi fă un duș călduț.

Bicarbonatul și trucuri de curățenie în bucătărie

În bucătărie, ieftinul bicarbonat te ajută să cureți pete dificile, să elimini mirosurile neplăcute, să împrospătezi frigiderul și cămara și să albești tocătoarele de lemn. Iată câte utilizări nebănuite poate avea bicarbonatul de sodiu în bucătărie.

18. Curăță petele de pe aragaz

Dacă s-au adunat pete de grăsime arsă pe plita aragazului și pe grătar, pulverizează apă, apoi bicarbonat de sodiu. Stropește totul cu oțet și curăță bine folosind un burete care să nu zgârie plita. Petele de grăsime se vor curăța mai ușor, după ce au fost înmuiate cu bicarbonat și oțet.

19. Curăță cuptorul

Pregătește o pastă groasă ca o smântână din bicarbonat și apă și acoperă cu ea toate zonele pătate cu grăsime arsă. Las-o să acționeze câteva ore, apoi pulverizează oțet și apă fierbinte și curăță totul bine cu un burete abraziv.

20. Igienizează cuptorul cu microunde

Pune în cuptor o cană cu apă și 3 linguri de bicarbonat și pornește cuptorul pe funcția maximă timp de 1 minut. Nu deschide imediat ușa. Așteaptă un sfert de oră și apoi deschide ușa. Aburii au înmuiat petele de mâncare lipită de pereții cuptorului. Acum îl poți curăța mai ușor. În plus, bicarbonatul scoate și mirosurile neplăcute din acest cuptor care stă mai mult închis și adună tot felul de mirosuri de mâncare.

21. Curăță chiuveta

Pur și simplu presară bicarbonat în chiuvetă și freacă bine cu un burete umed. Este o soluție excelentă, mai ales pentru chiuvetele din inox.

22. Curăță scurgerea de la chiuvetă

Presară bicarbonat pe gura de scurgere, aproximativ o ceașcă. Apoi toarnă oțet fierbinte și, după 15 minute, un litru de apă fierbinte. Scurgerea se va curăța ușor și vei scăpa și de mirosurile neplăcute.

23. Curăță petele de cafea, de fructe sau de roșii

Folosește bicarbonat să cureți vasele, cănile și bolurile pătate cu bulion, fructe roșii sau cafea. Freacă bine cu bicarbonat, ca și cum ai folosi un praf de curățat, și apoi cu detergent și clătește cu apă caldă.

24. Igienizează tocătoarele și lingurile din lemn

Toate ustensilele din lemn pe care le folosești la gătit adună resturi și mirosuri de la alimente. Este suficient să le înmoi în apă fierbinte, să le cureți apoi cu bicarbonat și să le clătești foarte bine. Nu folosi detergent, deoarece acesta intră în fibra lemnului și apoi în mâncarea ta.

25. Curăță și împrospătează frigiderul

Scoate toate alimentele și cutiile din frigider și curăță bine cu un burete umed și bicarbonat. Apoi clătește totul cu apă caldă și șterge cu o lavetă de microfibră. Bicarbonatul distruge o bună parte din bacterii și din petele de mucegai care pot apărea în zonele umede ale frigiderului și elimină mirosurile de alimente.

26. Spală fructele și legumele

Pune fructele și legumele, mai ales cele de import, într-un bol cu apă rece și două lingurițe de bicarbonat și lasă-le câteva minute. Apoi clătește fructele cu apă rece și de mai multe ori și le poți servi. Bicarbonatul dizolvă o bună parte din soluțiile cu care sunt stropite fructele, precum pesticidele.

27. Stinge flăcările, dacă a luat foc o tigaie cu grăsime

Se întâmplă uneori să uiți câteva minute de tigaia cu grăsime pe aragaz și să ia foc. Grăsimea arde ușor. Pune cateva linguri de bicarbonat peste flăcări și pune imediat capacul. Așa elimini orice risc de a provoca un incendiu.

Bicarbonatul igienizează baia

Măști de față - Mască de față cu bicarbonat

Așa cum folosești bicarbonatul de sodiu în bucătărie, pentru chiuvetă sau pentru frigider, îl poți folosi și la baie pentru toate accesoriile cromate și pentru cadă. Bicarbonatul îndepărtează petele și albește, igienizează și elimină o mare parte din bacteriile care se înmulțesc în mediul umed.

28. Curăță chiuveta și cada

Dacă ai rămas în pană de detergent de curățat, folosește un strat generos de bicarbonat pentru chiuvetă, pentru cadă sau pentru accesoriile cromate. Bicarbonatul nu zgârie și curăță bine tot felul de urme și pete, mai puțin depunerile de calcar de care poți scăpa ușor și ieftin cu oțet.

29. Curăță perdeaua de duș

Întinde perdeaua în cadă, umezește cu apă caldă și presară bicarbonat în zonele înnegrite, apoi curăță bine cu un burete aspru. Perdeaua ta se va albi la loc.

30. Odorizant pentru baie

Umple un borcănaș de mici dimensiuni cu bicarbonat și adaugă ulei esențial parfumat, în funcție de preferințele tale. Acoperă gura borcanului cu un tifon și prinde cu un elastic. Bicarbonatul va răspândi parfumul delicat în baie.

Cum mai folosești bicarbonatul de sodiu în casă

31. Spală încălțămintea sport

Pune încălțămintea sport din pânză la înmuiat în apă cu bicarbonat și spal-o apoi în mod obișnuit. Bicarbonatul elimină mirosurile și împrospătează adidașii. Poți presăra bicarbonat și în tenișii sau adidașii pe care nu îi speli imediat. Lasă-i să stea peste noapte cu bicarbonatul la interior și a doua zi vor fi uscați și vei scăpa de mirosul de transpirație.

32. Presară bicarbonat în cutiile de alimente

Cutiile din plastic pentru alimente capătă în timp pete gălbui și mirosuri neplăcute. Umezește-le cu apă și presară bicarbonat. Pune capacele și așteaptă o jumătate de oră, apoi spală-le cu detergent de vase. Vei scăpa garantat de mirosuri.

33. Înmoaie păturile animalelor de companie

Înainte să le speli, păturicile și așternuturile cățelului sau ale pisicii, pune-le la înmuiat în apă cu bicarbonat. Vei scăpa de mirosuri mult mai ușor.

34. Scapă de mirosul de usturoi

După ce ai curățat usturoi, freacă-te pe mâini cu bicarbonat umezit apoi spală-te cu apă caldă. Mirosul dispare garantat!

35. Curăță covoarele

Presară bicarbonat pe covoare acolo unde sunt mai murdare sau unde este mai mult praf sau unde doarme pisica. Aspiră după o jumătate de oră și zonele respective vor arăta mult mai bine.

36. Igienizează pieptenele

Pune pieptenele sau peria de păr, precum și periuța de gene sau bureții cosmetici în apă fierbinte cu bicarbonat înainte de a le spăla. Se vor curăța mai ușor, dacă se înmoaie în bicarbonat.

37. Igienizează periuța de dinți

Pune într-un pahar apă de gură și bicarbonat și lasă acolo periuța de dinți peste noapte. A doua zi va fi mult mai curată și o poți clăti cu apă fierbinte.

38. Împrospătează salteaua

Presară bicarbonat peste toată suprafața saltelei, așteaptă câteva ore și apoi aspiră cu o perie curată a aspiratorului. Bicarbonatul atrage umezeala din saltea și igienizează, eliminând o mare parte din bacterii.

39. Curăță bijuteriile

Lasă bijuteriile de argint sau de aur la înmuiat în apă cu bicarbonat, apoi curăță-le cu o perie foarte moale și apă caldă.

40. Curăță filtrele de la aerul condiționat

Pune filtrele la înmuiat în apă fierbinte cu bicarbonat și așteaptă măcar 30 de minute, apoi spală-le bine cu o perie. Dezinfectează-le cu un dezinfectat bun și lasă-le să se usuce bine înainte de a le monta la loc.

Citește și:

Cum slăbești cu bicarbonat de sodiu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton