(P) Cum începi diversificarea alimentației copilului? Iată 4 produse potrivite

.

Diversificarea alimentației bebelușului este un pas important atât pentru cel mic, cât și pentru părinți. Pentru că este un proces complicat care diferă de la un bebeluș la altul, regulile pentru diversificare sunt mai degrabă generale și includ anumite tipuri de alimente care sunt potrivite pentru faza de început. Iată care sunt acestea și cum poți face tranziția mai ușor de la alimentarea  exclusivă la sân sau cu formula de lapte, la alimente solide. 

 Află dacă bebelușul tău este pregătit pentru diversificare 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață. După aceea, se pot introduce – cu aprobarea medicului, deoarece bebelușii cresc în ritmuri diferite – alimente complementare adecvate nutritiv, continuând alăptarea  până la vârsta de 2 ani și chiar după aceea. 

Alimente potrivite pentru diversificare 

În completarea laptelui matern sau a formulei de lapte, poți începe să îi oferi micuțului tău alimente simple, cu un continut scazut de sare si zahar. Așteaptă între 3 și 5 zile până să introduci un nou aliment, ca să te asiguri că nu intervin alergii. Începe cu câte un singur ingredient și ulterior poți face combinații. 

  • Legume – piureurile de legume sunt un punct de plecare foarte bun pentru diversificarea alimentației bebelușului. Alege pentru început legume cu gust neutru, cum sunt morcovii, cartoful sau broccoli. După câteva luni poți introduce legume cu mai multe fibre. 
  • Fructele – se recomandă introducerea fructelor  după legume. Bebelușii vor aprecia mai mult gustul mai dulce al fructelor și este posibil ca acestea să aibă mai mult succes, însă este recomandat să continui să îi dai micuțului legume, chiar dacă preferă fructele. Banane, măr, pepene sau avocado sunt fructe potrivite pentru primele luni de diversificare. 
  • Cereale – cerealele Nestlé pentru sugari, din ovăz sau orez, sunt fortificate cu fier, iod si vitamina B1, pentru ca micuțul să primească aportul de fier necesar unei dezvoltări armonioase. Cerealele au avantajul că se pot combina cu laptele matern sau cu formula de lapte și constituie o masă sănătoasă și hrănitoare. 
  • Carne – carnea de pasăre sau de pește, mărunțită, poate fi oferită celor mici după vârsta de 6 luni. 

Cum eviți alergiile alimentare și alimentele nepotrivite  

Există anumite alimente care au un potențial alergenic ridicat. Printre acestea se numără alunele, nuci, peste sau ouăle. Riscul de a dezvolta alergii la aceste alimente scade odată cu înaintarea în vârstă. Prima dată când îi oferi astfel de alimente micuțului,consulta urgent medicul pediatru în caz că apar semnele unei alergii: roșeață, urticarie, edem. Dacă în decurs de 2-3 zile de la masă nu apar reacții alergice, poți continua să îi dai micuțului tău respectivul aliment. 

În ce privește alimentele nepotrivite pentru bebeluși, sucul de fructe, laptele de vacă sau mierea, deși sunt considerate alimente sănătoase, nu ar trebui să facă parte din regimul alimentar al micuțului, până la vârsta de un an. De asemenea, atenție la alimentele cu care bebelușul se poate îneca: boabe de struguri, bucăți mai mari de carne sau legume. 

Diversificarea alimentației bebelușului diferă de la un copil la altul, însă regulile de bază care trebuie respectate la început spun că micuții au nevoie de alimente bogate minerale, vitamine și fibre. Acestea se regasesc mai ales în legume, cereale, carne și fructe. Toate alimentele solide pe care le oferi bebelușului trebuie să fie la început sub formă de piure. Ele vin în completarea laptelui matern sau a formulei de lapte, nu le înlocuiesc pe acestea. 

Sursă foto: Nestle

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton