25 de grame de grăsimi polinesaturate ne trebuie, zilnic, pentru o inimă sănătoasă. Aceasta este recomandarea emisă de organizaţiile mondiale, după studierea cercetărilor efectuate în ultimii 15 ani.
Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia Alimentelor şi Agriculturii (FAO) ne recomandă să nu consumăm mai mult de 20 grame de grăsimi saturate pe zi.
Pe cât posibil, grăsimile saturate şi trans trebuie înlocuite cu grăsimi polinesaturate, din care ne trebuie 25 de grame pe zi.
Specialiştii de la Unilever ne spun că există două grăsimi esenţiale. Este vorba de acidul alfa-linoleic, acid gras polinesaturat din grupul omega-3, şi acidul linoleic, un acid gras polinesaturat din grupul omega-6.
OMS şi FAO avertizează că acizii graşi esenţiali sunt vitali organismului nostru, care, însă, nu îi poate produce, aşa că trebuie să le primească prin alimentaţie. Fără grăsimi, corpul uman nu se poate dezvolta, regenera şi nu-şi poate menţine sănătatea.
Pentru a te asigura că nu-ţi lipsesc grăsimile din alimentaţie trebuie să incluzi în meniul tău una din sursele de omega-3 şi omega-6. Aceşti acizi grasi se găsesc în oleaginoase – nuci, seminţe de floarea soarelui, seminţe de in, alune, migdale, în uleiurile vegetale – de rapiţă, in, palmier, măsline sau în produsele care conţin uleiuri vegetale, de exemplu margarină tartinabilă.
Aceste alimente, consumate în mod regulat îţi micşorează riscul bolilor de inimă, reducând colesterolul „rău” din sânge, care, altfel, ar bloca arterele. De asemenea, spun cei de la OMS, ele joacă un rol important în prevenirea bolilor netransmisibile – diabet, cancer, afecţiuni cardiovasculare şi degenerative specifice vârstei înaintate.
Riscul acestor boli creşte, însă, dacă dieta este bogată în grăsimi saturate, de origine animală, adică lapte gras, carne grasă, unt, etc. Potrivit OMS, cele mai multe persoane consideră că se vor îngrăşa dacă mănâncă alimente bogate în grăsimi. Este adevărat că acestea au multe calorii, dar nu se va îngrăşa nimeni pentru că mănâncă un pumn de migdale pe zi sau pentru că unge cu margarină două felii de pâine.
În plus, spun cei de la OMS, trebuie să existe un echilibru între alimentaţie şi nivelul activităţii fizice. Ei mai adaugă că dietele sărace în grăsimi tind să fie hipocalorice, ceea ce duce la o scădere în greutate temporară. Sunt amintite studii recente din ţări dezvoltate unde s-a constatat că dietele bogate în grăsimi contribuie la o slăbire mai rapidă decât cele sărace în grăsimi.
Recomandările amintite au fost făcute de expertii reuniţi ai OMS şi FAO, după analizarea cercetărilor în domeniu efectuate în ultimii 15 ani, şi au fost publicate în raportul „Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids”.