Îţi doreşti să scapi de aburi, de fum, de mirosul de gaz şi de cel de mâncare atunci când găteşti? În cazul ăsta îţi trebuie o hotă. Dar ce fel de hotă?
În timpul preparării mâncărurilor, au loc o serie de procese ce degajă mirosuri, iar bucătăria e invadată de aburi şi gaze. Hotele sunt dispozitivele care captează aceşti poluanţi şi extrag aerul încărcat din bucătărie. Ele sunt alcătuite din: carcasă, motoare, becuri de iluminat, o clapetă de aer antiretur, filtru de grăsimi şi un recipient-tăviţă de colectare a grăsimilor şi apei rezultate din condens.
► Motoarele au o putere medie de 120 -130 W. Dacă optezi pentru lămpi încorporate, trebuie să ştii că acestea consumă între 20 şi 40 W.
► Variatoarele de turaţie se montează la motoare şi permit reglarea cantităţii de aer pe care hota o înlocuieşte. Astfel, este posibil ca motorul hotei să fie reglat în aşa fel încât să evacueze o cantitate mai mică sau mai mare de aer, în funcţie de activitatea care se desfăşoară în bucătărie. Neavând variatoare de turaţie, motorul hotei va funcţiona întotdeuna la capacitate maximă, indiferent de necesităţi.
► Filtrele de grăsime sunt fie de unică folosinţă (hârtie sau pânză), fie lavabile (din plasă metalică zincată sau inox). Ele împiedică grăsimile să pătrundă în tubulatură, unde s-ar depunde în straturi şi ar îngreuna fluxul de aer.
► Burlanul se vinde separat, e telescopic, se poate întinde până la o lungime de trei metri şi trebuie montat în dreptul unei guri de aerisire. Dacă nu ai spaţiu pentru burlan, poţi folosi filtre de carbon, care trebuie înlocuite de 3 sau 4 ori pe an.
De ce să ţii cont când alegi hota de bucătărie
Dacă vrei să cumperi o hotă de bucătărie, trebuie să ţii cont de următoarele aspecte:
► Spaţiul din bucătăria ta. În funcţie de mărimea aragazului sau a maşinii de gătit, poţi alege mărimea hotei. Aceasta trebuie să depăşească cu 5-10 cm marginile aragazului. ► Capacitatea de ventilaţie a aerului trebuie să fie în medie de 200 metri cubi pe oră. ► Treptele de viteză trebuie să fie în număr de trei. ► Preţurile variază în funcţie de modelul ales, de capacitatea de evacuare a aerului viciat, de dimensiuni şi accesorii.
Atenţie! Dacă vrei să evacuezi un anumit debit de aer dintr-o încăpere, obligatoriu trebuie să-l înlocuieşti cu un alt debit de aer, adus din altă parte. Aşadar, când foloseşti hota de bucătărie, nu uita să deschizi ferestrele sau uşa! Ohotă care extrage aer dintr-o bucătărie cu uşa şi ferestrele închise, nu va funcţiona, deoarece ventilatorul se va învârti în gol.