Atunci cînd ne apucăm de amenajarea unei bai, toți avem în minte acele băi moderne spațioase cu o vedere de revistă, însa revenim repede la realitate de îndată ce realizam că dimensiunile băii nu se potrivesc cu cele din imagine. Desigur cea mai mare problemă a băilor de apartament este dimensiunea acestora, ea fiind de obicei cea mai mică încăpere din casă, fapt pentru care ne va da câteva bătăi de cap. Trebuie sa recunoaștem faptul că baia și-a depășit cu mult funcționalitatea banală pe care o avea până acum și s-a transformat într-o oază de liniște si relaxare. Dar pentru că această cameră să fie spectaculosă, practică și utilă trebuie să folosim spațiu în mod corespunzator. În acest sens venim în ajutorul vostru cu câteva trucuri și sfaturi utile pentru a amaneaja o baie mică de apartament.
Duș-urile walk-in
Primul lucru pe care trebuie sa îl facem într-o baie mică este să scoatem elementele mari și greoaie din încăpere. Iar pentru început putem înlocui cada cu un duș spațios și care să dea senzația de spațiu mult mai mare. În acest sens vă sugerăm să folosiți duș-urile walk in. Ce este un duș walk- in? Practic este acel dus realizat direct pe podeaua băii pentru a putea fi folosit rapid și eficient. Pe lînga acest aspect, aduce totodată și un aport estetic întregii băi. Pergola despărtitoare dintre duș și restul băii, este indicat să fie transparenta și fără modele astfel încât să nu încarce vizual încaperea. Deja baia noastră pare mult mai mare.
Mobilierul suspendat
Alegera mobierului pentru băi mici poate sa fie o adevarată corvoadă însă în acest sens vă sugerăm utilizarea obiectelor sanitare și a dulapurilor suspendate, deoarece lasă planurile pereților și a pardoselior să fie percepute vizual, fără întreruperi dând impresia de fluiditate. Desigur dacă avem nevoie de mai mult loc de depozitare recomandăm dulapioarele suspendate tip coloană, cu multe rafturi. În ceea ce privesc materialele din care este creat mobilierul, acestea trebuie să fie tratate special și rezistente la umiditate. Pal-ul, Mdf-ul, și lemnul masiv sunt cel mai des întalnite, acesta din urma fiind cel mai costisitor.
Oglinzile și sursele de lumină
Acestea au un rol extrem de important, un rol funcțional am putea spune, foarte bine definit în ceea ce privește amenajarea unei băi mici. Atât oglinzile cât și luminile încorporeaza toate elementele în aceeași temă. Oglinda poate să fie relaționată cu punctul principal al încăperii. Ea poate să fie așezată în zona lavoarului sau poate să acopere o suprafață mai mare sau chiar și un perete întreg, reușind astfel să mărească vizual spațiul. Să nu uităm un lucru destul de important și anume că materialele lucioase, cum ar fi gresia sau lemnul mobilierului, ofera mai multa strălucire și luminozitate decât cele mate. Pentru un iz dramatic, puteti adăuga puțină strălucire cu reflecții subtile prin decorațiuni din alamă, cupru sau oțel inoxidabil. Camera băii va părea mult mai mare și cu siguranță mult mai luminoasă, dacă sunteți atenți la aceste câteva reguli.