Floriile reprezintă una dintre cele mai frumoase sărbători creștine, plină de bucurie și de speranță. În Duminica Floriilor, Iisus a intrat în Ierusalim, iar biserica ne îndeamnă să mergem la slujbă, să ne bucurăm de ziua în care Hristos s-a arătat întregii lumi drept Mântuitorul trimis de Dumnezeu.
Floriile se sărbătoresc în fiecare an cu o săptămână înaintea zilei de Paște, în care Iisus Hristos s-a ridicat la cer. Duminica Floriilor se sărbătorește în 2022 pe data de 17 aprilie, precedând marea sărbătoare a Paștelui din data de 24 aprilie.
Pentru creștinii din întreaga lume, Floriile sunt o sărbătoare a speranței. În Duminica Floriilor, Iisus a acceptat pentru prima dată să fie aclamat de mulțime și să fie primit ca un împărat în cetatea Ierusalimului, deși el venea călare un umil asin.
Floriile și Intrarea Domnului în Cetatea Sfântă
Vestea despre miracolele înfăptuite de Iisus și despre puterile sale primite de la Dumnezeu ajunsese deja în Cetatea Sfântă. Mulți oameni simpli îl așteptau cu nerăbdare pe cel care propovăduia iertarea, lumina și bucuria. Pentru ei, Iisus era Mesia, era Fiul Domnului trimis să îi izbăvească din sărăcie, umilințe și neputință.
Oameni din toată cetatea i-au ieșit în cale lui Hristos și l-au ridicat în slăvi, strigând bucuroși că a sosit Mesia. Floriile și Intrarea Domnului în Ierusalim reprezintă momentul crucial din Biblie în care Iisus este recunoscut de tot poporul drept Învățătorul și Propovăduitorul trimis de Dumnezeu.
Pace și iubire și încredere, mesajul din Duminica Floriilor
Oamenii se bucurau că fiul lui Dumnezeu s-a întors în Ierusalim să desăvârșească misiunea pentru care fusese trimis printre muritori. Era deja cunoscut drept cel mai mare profet al vremurilor sale și mulți oameni simpli îl urmau, ascultându-i proorocirile și învățăturile. Nu întâmplător, el a intrat în cetate călare pe un asin modest, să aducă un mesaj de pace, de iubire și de ispășire.
Oamenii l-au întâmpinat cu flori și crengi de palmier, dar mai ales cu speranța vie că puterea Sa avea să schimbe lumea. Iisus îl înviase din morți pe Lazăr, arătând tuturor că puterea Domnului este nemărginită și că numai credința poate aduce izbăvirea. „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!” (Ioan XII,13) – a strigat poporul la vederea Mântuitorului și tot mai mulți curioși s-au alăturat alaiului care venea alături de Iisus.
Tradiții de Florii – Floriile și crengile de salcie tămăduitoare
Creștinii aduc la biserică ramuri înmugurite de salcie pentru a marca Floriile, așa cum evreii din vremea lui Iisus l-au întâmpinat cu flori, cu ramuri de palmier și de finic.
Procesiunea de acum două mii de ani, când Isus a intrat ca un Împărat în Ierusalim, este sărbătorită și în vremurile noastre, de Florii, cu slujbe și rugăciuni și mai ales cu evlavie. Credincioşii vin cu flori şi ramuri înmugurite de salcie la biserică. După Sfânta Liturghie, preoţii stropesc cu agheasmă crenguțele de salcie, citesc rugăciuni şi aprind lumânări, semn al biruinţei vieţii asupra morţii. Ramurile de salcie sunt cu adevărat miraculoase, spun credințele românești. Ele se împletesc în cununi și se agață la fereastră, la uși, în coșarul animalelor și la poartă.
Crengile de salcie au fost binecuvântate de Maica Domnului și sunt binecuvântate în fiecare an la biserică, de Florii. În casă, se așază un mănunchi de salcie la icoane și cu acestea se pot vindeca multe dureri și se țin departe bolile de toți ai casei.
De ce a intrat Domnul Iisus Hristos pe un măgăruș în Ierusalim
Asinul sau măgărușul este, alături de flori și crengile de salcie, un alt simbol legate de Floriile sfinte. Mulți spun că Iisus a intrat în Ierusalim ca un împărat, aclamat de mulțime, dar puțini știu că nu aceasta a fost intenția Sa.
Dintre toate animalele, El a ales să fie purtat de un măgăruș tânăr, umil, răbdător și pașnic. Este poate cel mai modest dintre animalele de lângă casa omului și prin el Domnul a vrut să transmită un mesaj de încredere și speranță până și celor mai săraci și mai umili credincioși. Lor, în primul rând, li se arată mila dumnezeiască, așa cum scrie la scripturi.
Măgarul sau asinul, cum este pomenit în scrierile mai vechi, îl reprezenta pe Iisus însuși. Așa cum animalul de povară cară toate greutățile fără să cârtească, așa și fiul lui Dumnezeu a purtat crucea și a dus pe umerii lui însângerați toate nevoile și grijile omenirii pentru a fi izbăvită prin jertfa Sa.
Cele mai frumoase obiceiuri și tradiții de Florii
Mai toate obiceiurile și tradițiile de Florii au legătură cu începutul primăverii și al sezonului agrar, cu treburile gospodărești care asigură continuitatea, bunăstarea și sănătatea oamenilor.
De Florii, toate femeile și fetele trebuie să deretice prin casă. Curățenia este la mare preț în această zi, toate hainele, așternuturile, perdelele și covoarele trebuie curățate, spălate și aerisite.
Nu doar că se face curățenie lună pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea, dar se pregătesc casele pentru marea sărbătoare a Paștelui care va veni peste o săptămână.
Femeile coceau pâinișoare simple în ziua de Florii, pe care le decorau cu simple cruci din aluat și le dăruiau apoi celor mai sărmani din sat. Generozitatea și grija față de aproapele tău este mesajul pe care îl poartă Floriile.
Ritualuri de sănătate și frumusețe de Florii
Floriile au fost pe vremuri legate de zeița Flora, zeița care aducea primăvara, care înverzea pădurile și umplea luncile de flori. Romanii și grecii o sărbătoreau pe zeița Flora cu festivități și petreceri ținute în cetățile mai bogate, unde se aruncau buchete de flori, se cânta și de dansa toată ziua, iar tinerii le făceau curte celor mai frumoase domnițe.
Din acele vremuri, când mai avea încă putere magică zeița Flora, s-au păstrat mici ritualuri de frumusețe. Tinerele fete fierbeau apă curată cu ramuri de busuioc să se spele pe cap în seara de Florii, pentru a avea un păr frumos și strălucitor.
Apa aceasta se punea la rădăcina unui păr înflorit și se rostea un descântec: ”Pe cât de frumos este părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la păru înflorit, așa să se uite și la mine!”
Tot pentru frumusețe și pentru noroc în dragoste, fetele de măritat își puneau crengile de salcie sfințite la biserică sub pernă, în noaptea de Florii. Așa sperau să fie mai atrăgătoare să și își găsească mire în acel an.
Tot de Florii este dezlegare la pește și nu trebuie să îți lipsească din meniu un preparat cu pește. Tradiția creștină spune că peștele este simbolul creștinismului și el reprezintă curățenie, credință și sănătate.
Tot de Florii este bine să mănânci urzici, să le fierbi bine și să le pregătești lângă celelalte preparate. Urzicile arată că Postul Mare este pe sfârșite și ele reprezintă, ca și peștele, un aliment sățios pentru sănătate, vigoare și tinerețe.