Centrul suedez de tehnologie a frumuseții este împotriva unei practici dăunătoare, des întâlnită, din industria electronică de mare consum, deoarece impactul asupra planetei noastre nu mai poate fi ignorat.
Știrile despre schimbările climatice, uciderea speciilor, dispariția animalelor din oceane prin pescuitul excesiv, poluarea planetei și multe alte atacuri asupra biosferei ne inundă zilnic micile ecrane. Acum, cu 500 de ori mai multe microplastice în oceanele noastre, decât se afla stele in galaxia noastră și cu depozitele de deșeuri în creștere, trebuie să ne întrebăm – de unde provin toate aceste deșeuri și dacă noi suntem o parte a problemei? Apelând la o urgență mai mare în ceea ce privește sustenabilitatea, FOREO, un brand suedez de tehnologie a frumuseții tocmai a lansat o campanie de mediu numită „Make It Last, Not Break Fast”, sărbătorind Ziua Pământului (22 aprilie) și punând în evidență una dintre practicile dăunătoare, des întâlnită, în industria electronică de mare consum.
„FOREO este o companie indrepatata spre client și ne străduim să realizăm produse durabile de înaltă calitate. Clienții noștri recunosc acest lucru și mulți dintre ei au avut încredere în marca noastră încă de la început. De fapt, am contactat sute dintre primii noștri clienți pentru feedback-ul lor, pentru a ne asigura că utilizează în continuare dispozitivele noastre. A fost cu adevărat un moment emoționant pentru toți cei de aici de la FOREO să auzim povești personale despre modul în care produsul nostru „erou” LUNA a devenit parte din viața lor. Ceea ce l-a făcut cu adevărat special, este faptul că cu toții au spus că produsulele lor FOREO funcționează ireproșabil chiar și după 8 ani de utilizare și încă arată la fel de frumos și curat ca cele noi, cu o durată de viață mare a bateriei. Aceasta înseamnă că am reușit, nu numai să satisfacem nevoile clienților noștri, ci și să ne păstrăm planeta curată, prin eliminarea deșeurilor electronice”, spune Boris Trupcevic, CEO FOREO. El continuă: „Modul în care companiile trebuie să ia atitudine este foarte simplu – făcând ca produsele lor să reziste cât mai mult posibil. Aceast fapt acordă prioritate mediului și interesului consumatorilor față de profituri și, sincer, este mult mai eficient decât donațiile sau obținerea de certificate pentru a se ascunde. Există un dezavantaj poate pe termen scurt, dar pe termen lung nu există altă cale. Conștientizarea cu privire la practicile de a face produsele să se strice în mod intenționat crește, mai ales atunci când guvernele obligă producătorii de top să oprească degradarea intenționată a performanței bateriei sau a dispozitivelor, fiind doar unul dintre exemple. ”
Conform Monitorului Global ONU 2020, al deșeurilor electronice, în 2019 la nivel global a fost produs un record de 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice – în creștere cu 21% în doar cinci ani și se anticipează că va ajunge la 74,7 Mt până în 2030 – aproape dublând tonajul deșeurilor în doar 16 ani. Datele arată că aceasta este o consecință mai mare a rătei de consum a echipamentelor electrice și electronice, a ciclurilor de viață scurte ale produselor și a opțiunilor de reparații foarte limitate. La fel de îngrijorător este faptul că doar 17,4% din deșeurile electronice din 2019 au fost colectate și reciclate, considerând incertă soarta a 44,3 Mt de deșeuri electronice.
În afară de electronică, unul dintre cele mai dificile materiale de reciclat este plasticul. Periuțele de dinți din plastic, de exemplu, durează peste 400 de ani pentru a se descompune în depozitele de deșeuri, ceea ce înseamnă că fiecare periuță de dinți din plastic creată vreodată de la inventarea lor în anii 1930 – exist încă. Se estimează că 3,6 miliarde de periuțe de dinți din plastic sunt folosite în întreagă lume în fiecare an, în timp ce o persoana obișnuită vă utiliza în jur de 300 în timpul vieții. Că răspuns direct la aceste cifre alarmante, un nou tip de producător este în creștere, condus de pionieri precum FOREO, a căror gama existentă de dispozitive de înaltă tehnologie, cum ar fi periuța de dinți electrică ISSA, sunt proiectate pentru durabilitate și longevitate – fiind reutilizabile și igienice , astfel de soluții de lungă durată care pot reduce consumul de produse de unică folosință, de îngrijire personală, precum periuțele de dinți și șervețelele din umede din hârtie, creeand o alternativă ecologică.
Cantități deranjante de plastic și alte materiale periculoase se revarsă în oceane și peste câmpuri, ce au fost odinioară verzi, dar de unde provin toate aceste deșeuri? Răspunsul poate fi găsit în cultura consumatorului care atinge un nivel istoric. S-ar putea să credem că deținem controlul obiceiurilor noastre de cumpărare, cu toate acestea, există ceva mult mai mare la mijloc. „Nu cred că majoritatea oamenilor sunt conștienți de ceva numit obsolescență planificată. Sigur, am observat cu toții că produsele pe care le cumpăram nu sunt ceea ce erau înainte și tind să se descompună mai repede, dar faptul că multe mărci în care aveți încredere limitează în mod intenționat durata de viață a produselor lor, astfel încât să puteți reveni să cumpărați mai mult este revoltător. Este timpul să schimbăm acest lucru „. spune Trupcevic și adaugă „misiunea FOREO este să oferim cea mai înalta calitate a produselor de care clienții noștri să se poată bucura în toți anii următori. Fiecare produs FOREO are o garanție de 2 ani și o garanție de calitate de 10 ani. Ideea noastră este să producem mai puține produse, dar care să dureze mai mult, astfel încât să nu punem un stres suplimentar asupra mediului, cu toate acestea observăm o creștere semnificativă a afacerii noastre. Mulți dintre clienții noștri fideli au început cu un LUNA și odată ce s-au asigurat de calitatea și eficiența produsului nostru, dețin acum un UFO, BEAR, ISSA și adesea – întreagă familie de produse FOREO care îi vor ajuta ani de zile! ”
Consumul excesiv duce direct la supraproducție și transformă fară milă oceanele și câmpurile noastre în munți de deșeuri toxice. Alimentată de cultura de consum, perimarea planificată nu numai că provoacă daune ireversibile planetei noastre, dar în cele din urmă nu reușește să răspundă nevoilor umane reale și duce la o nemulțumire crescută, care s-a dovedit că provoacă o epidemie de depresie, dar și conflict social intensificat.
În plus, perimarea planificată, un catalizator principal al creșterii deșeurilor electronice, este slab abordată în legislația la nivel global. În prezent, in SUA nu exista legi federale care să acopere perimarea planificată, deși Comisia pentru siguranța produselor de consum are puterea de a emite standarde de durabilitate dacă alege să o exercite. În 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care propune interzicerea produselor cu defecte incorporate și durată de viață limitată, pentru a încuraja reparabilitatea, adaptabilitatea, capacitatea de îmbunatățire, durabilitatea și reciclabilitatea produselor și, deși această abordare nu este încă reflectată într-un act adoptat în mod corespunzător Legislației europeane, o serie de țări au luat măsuri proactive pentru a o pune în aplicare.
Odată cu apariția de noi dovezi zilnice, nu mai putem ignora realitatea: planeta noastră este în criză. Totuși, nu totul este întunecat, deoarece putem decide astăzi să facem diferența și să dam un exemplu. Construirea de produse de lungă durată, de înaltă calitate, schimbarea componentelor periculoase și toxice cu opțiuni ecologice, precum și revigorarea culturii de reparații pot transforma lucrurile considerabil și pot colora planeta în albastru și verde, așa cum a fost odată, și așa cum doar vechile generații își amintesc de ea astăzi.