Papaia şi ananasul, exotice şi cu puţine calorii

.

Dacă îţi plac fructele exotice, trebuie neapărat să încerci ananasul şi papaia, exotice, delicioase şi dietetice.

Ananasul – exotic şi dietetic

-E cel mai cunoscut fruct exotic, foarte gustos şi plăcut parfumat. Conţine puţine calorii, dar este bogat în fibre şi vitamine (în special vitamina C). Cantitatea mare de acizi, precum şi prezenţa unei enzime (bromelina de ananas) fac ca fructul proaspăt să nu poată fi consumat în cantităţi mari sau ca masă principală, chiar şi în cazul dietelor. Prin fierbere această enzimă devine inactivă.

-Răşina din coaja de ananas poate provoca iritaţii şi de aceea, când se curăţă, se recomandă purtarea mănuşilor, mai ales de cei predispuşi la alergii.

-Coaja de ananas nu e comestibilă.

-Un fruct proaspăt şi bine copt se recunoaşte după frunze şi coajă. Frunzele trebuie să se desprindă uşor de pe coroană, iar coaja trebuie să aibă solzii gălbui-portocaliu şi să fie bine conturaţi. Ca şi la pepenele galben, coaja trebuie să miroasă frumos.

Totul despre papaia

-Este rodul copacului de papaia, iar cel mai mult se cultivă în India, depăşind în unii ani suprafaţa de 17.000 ha. Înfloreşte o dată la nouă luni, iar un singur copac poate rodi până la 100 de fructe odată.

-Fructul de papaia are o formă ovală, asemănătoare cu para şi poate cântări până la trei kilograme. Copt are miezul foarte gustos, fiind bogat în vitamine, minerale şi fibre. Conţine multă carotină şi de aceea, consumat cu regularitate, poate trata bolile datorate lipsei de vitamina A.

-Fructele se cumpără atunci când nu sunt bine coapte şi au o culoare verzui-portocalie. Se păstrează la temperatura camerei, acoperite în hârtie, până devin gălbui-portocalii. 

-Se mănâncă la fel ca pepenele galben. Se taie felii, se curăţă de coajă şi de seminţele negre, care nu sunt comestibile şi conţin o substanţă toxică numită carpina. Miezul nu conţine această substanţă.

-Deoarece papaia crudă conţine o serie de enzime care ajută digestia, se poate adauga la prepararea mâncărurilor cu carne.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton