Ai primit flori? Vezi ce mesaj transmit ele!

.

Se spune că un buchet de flori bine ales poate face cât o mie de cuvinte. Iar dacă vorbele sunt greu de rostit, cu siguranţă vei lăsa florile să transmită mesajul dorit. Totul e să le alegi pe cele potrivite.
Gestul de a oferi flori apărea prima oară în Antichitate, sub forma ofrandelor închinate zeilor. Şi atunci, ca şi acum, se făcea cu un scop precis: în semn de mulţumire sau pentru a intra în graţiile celui căruia îi erau oferite florile. Iată care este mesajul transmis de câteva dintre cele mai întâlnite flori de la noi:
Anemona înseamnă anticipare, aşteptare sau slăbiciune pentru persoana care primeşte florile.
Albăstrelele exprimă delicateţea persoanei care le oferă sau cer delicateţe din partea persoanei care le primeşte.
Azaleea este simbolul chinez al feminităţii. În limbajul florilor, azaleele exprimă grija şi afecţiunea persoanei care le oferă.
Bujorul atrage atenţia asupra timidităţii, sfielii sau lipsei de îndrăzneală a persoanei care oferă florile.
Cala se oferă unei persoane mândre, cu o frumuseţe aparte. Există superstiţii care spun că această floare ar aduce ghinion.
Camelia exprimă dragostea sau o urare de noroc. Camelia albă exprimă adoraţia bărbatului care o oferă, cea roşie iubirea, iar cea roz, dorul faţă de persoana căreia îi este dăruită.
Crizantema exprimă bucurie, dar şi admiraţia faţă de o prietenă, atunci când este oferită între femei.
Crizantema albă exprimă adevărul, cea roşie iubirea, iar cea galbenă atrage atenţia unei iubiri mărunte sau a unei ofense.
Crinul este un elogiu adus frumuseţii, virtuţii şi eleganţei. Dacă este alb, exprimă puritate, dacă este galben, exprimă neîncredere.
Freziile, în special cele albe, exprimă inocenţa persoanei căreia îi sunt oferite.
Floarea-soarelui exprimă loialitatea şi intenţiile bune ale persoanei care o oferă.
Garoafa exprimă fidelitate veşnică şi dragoste durabilă. Garoafa albă înseamnă iubire pură, iar cea roşie, dragoste înfocată (dar se poate
referi şi la caracterul schimbător, capricios al persoanei care primeşte floarea). Garoafa în degrade exprimă regretul persoanei care o oferă, iar cea galbenă, dispreţul sau gelozia.
Gardenia exprimă bucuria persoanei care o oferă, dar şi o dragoste nemărturisită.
Gladiolele exprimă sinceritatea, generozitatea persoanei care le dăruieşte.
Iasomia exprimă graţie, eleganţă, dar poate transmite şi un mesaj de dragoste nemărginită.
Irisul exprimă înţelepciune, credinţă, dar şi predestinare.
Laleaua este un simbol de iubire.
Lalelele roşii reprezintă o declaraţie de dragoste, iar lalelele galbene exprimă o dragoste fără speranţă.
Liliacul exprimă diferite sentimente de dragoste. Liliacul mov exprimă primele emoţii ale dragostei, iar liliacul alb, inocenţa tinereţii.
Margaretele exprimă simplitate, inocenţă, puritate.
Narcisa albă exprimă respect faţă de persoana care o primeşte. Narcisa galbenă
exprimă dragoste neîmpărtăşită.
Orhideea este un elogiu adus frumuseţii persoanei căreia îi este oferită.
Trandafirii exprimă iubirea, în nuanţe care variază în funcţie de culoarea florii: trandafirul alb exprimă linişte, prietenie, admiraţie, dar şi dragoste eternă, cel roz exprimă graţie, fragilitate şi plăcere, cel roşu sugerează dragostea înfocată, pasiunea, iar cel galben exprimă prietenie, dar şi gelozie, suferinţă. Trandafirul îmbobocit exprimă dragoste inocentă, tinereţe.
Violeta exprimă afecţiunea, încrederea, dar şi modestia. Violetele albastre sunt simbol de iubire şi de sinceritate Violetele albe transmit o urare de fericire.
Zambila albă exprimă drăgălăşenie, grijă pentru persoana care o primeşte. Zambila roz sau roşie exprimă jovialitate, bucurie, dar şi regret sau scuze faţă de persoana care primeşte floarea.
Zambila galbenă exprimă gelozie.
Zambila albastră exprimă loialitate, constanţă.

Ce spune politeţea legat de oferirea florilor

Atunci când o persoană vrea să ofere flori unei alte persoane căreia nu-i cunoaşte gusturile, trebuie să evite florile exotice, pretenţioase, de genul cale, nuferi, hibiscus, gladiole, bambus. Nu va da greş însă dacă va alege nişte flori delicate, de sezon, cum ar fi freziile, zambilele, margaretele sau tufănelele.
Florile se oferă cu cozile în jos şi de preferat fără ambalaj. Excepţie fac cazurile când ambalajul a fost special gândit pentru a scoate în evidenţă un anumit aranjament floral.
La noi, s-a încetăţenit obiceiul de a oferi florile în număr impar. Se spune că totul pe această lume are pereche, iar persoana care primeşte florile completează buchetul. În aceeaşi idee, la ceremoniile de înmormântare se duc flori în număr par.
Bărbaţilor nu li se oferă flori decât dacă sunt în spital.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton