Specii de pești pentru consum. Care pește este mai sănătos!

.

Am trecut în revistă cele mai populare specii de pești, cu o carne delicioasă, consumați pe scară largă în întreaga lume. Indiferent ce specii de pești alegi să gătești, ar fi bine să consumi pește cel puțin de două ori pe săptămână, deoarece beneficiile acestui aliment sunt mult mai mari față de carnea de pui sau de porc.

Cele mai gustoase și sănătoase specii de pești se găsesc azi cu ușurință în supermarketuri și nu trebuie să îți lipsească din meniu. Carnea de pește este bogată în proteine, în folați și vitamine care se asimilează ușor, dar și în acizi minerali și acizi grași esențiali pentru inimă, pentru sânge și pentru creier. Peștele reprezintă unul dintre puținele alimente complete, care ți-ar putea oferi tot ce are nevoie organismul tău, alături de legume și fructe.

Cele mai importante beneficii pe care le are peștele

Indiferent ce specii de pești alegi, cu cât mănânci mai des pește și mai ales specii variate, cu atât îi oferi organismului tău mai multe beneficii.

Carnea de pește albă este mai săracă în grăsimi, dar foarte bogată în proteine și minerale care se transfirmă în energie. Carnea de pește gras este o sursă excelentă de acizi grași Omega 3 și Omega 6, de vitamina A și vitamina D, care se asimilează mai ușor în combinație cu grăsimile bune din pește.

Carnea de pește, fie ea albă, roșie, mai slabă sau mai grasă este foarte bogată în potasiu, magneziu, fier și seleniu, minerale esențiale pentru creier, pentru măduvă, pentru inimă și pentru mușchi. De asemenea, carnea de pește conține procente semnificative din aproape toate vitaminele necesare organismului, mai puțin vitamina C. Ea este bogată și în folați și aminoacizi care susțin procesele celulare și protejează organismul de îmbătrânirea și degenerarea prematură.

Precauții pentru consumul de pește

O bună parte din peștii care provin din oceane, mai ales din Pacific, conțin mercur și alte metale grele, din deversările industriale.

Anumite specii de pești, consumate în mod frecvent și la noi, precum bibanul sau calcanul conțin colesterol, dar acest lucru nu reprezintă un risc pentru sănătate atâta vreme cât peștele este gătit în mod dietetic, și nu prăjit în ulei.

Carnea de pește este bună și sănătoasă dacă este preparată la cuptor, la grătar, fiartă pentru diverse umpluturi la pateuri și salate. Peștele prăjit este mai puțin recomandat, deoarece uleiul încins distruge o bună parte din nutrienții peștelui și se depune sub formă de colesterol pe pereții vaselor de sânge.

Cum alegi un pește bun și proaspăt

Specii de pești pentru consum. Care pește este mai sănătos!

Cumpără pește în cantități mici, proaspăt și bun, și consumă-l chiar în aceeași zi. Iată câteva indicii care te ajută să alegi peștele proaspăt.

Ochii: trebuie să fie strălucitori, luminoși și clari. Ochii tulburi arată că peștele este de câteva zile în magazin.

Culoarea solzilor: trebuie să fie lucioasă și să fie curați. Peștele cu o culoare tulbure, mată este deja vechi.

Fermitatea cărnii: apasă pe abdomenul peștelui, dacă este ferm, elastic și tare este un pește bun. Dacă abdomenul este moale și degetul tău lasă urme în carne, atunci este peștele vechi.

Anusul: verifică partea dorsală să vezi cât este de curată. Dacă este schimbată la culoare și miroase, peștele nu mai este bun pentru consum.

Oasele: dacă oasele nu se desprind ușor de carne, atunci este un pește proaspăt.

Sângele: dacă va curge sânge roșu când îl speli, înseamnă că este un pește prins și adus chiar în dimineața respectivă la vânzare.

Specii de pești cu carnea albă

Specii de pești pentru consum. Care pește este mai sănătos!

Știucă pregătită pentru cuptor

Mai toate speciile de pești cu carnea albă sunt foarte sănătoase, gustoase și conțin puține grăsimi. Carnea lor delicată și albă se gătește foarte repede, mai ales la cuptor și la aburi. Peștii albi conțin mai multe proteine decât peștii grași și conțin aproape toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie zilnic, mai puțin fier. Speciile de pești albi au procente semnificative de vitamine din grupa B, vitamina A, vitamina D și vitamina E.

Codul

Este unul dintre cei mai gustoși și sănătoși pești. Carnea lui conține vitamina B12, iod, seleniu, fosfor şi proteine, dar este şi o sursă esenţială de acizi Omega 3 şi 6. Este unul din peștii cu conținut scăzut de mercur și poate fi consumat în siguranță.

Șalăul

Deliciosul șalău este un pește răpitor de apă dulce, înrudit cu știuca. Carnea lui are un procent nesemnificativ de grăsime, dar este bogată în proteine și acizi grași Omega 3. Carnea lui este delicată, se gătește rapid, în câteva minute, și este foarte apreciată pentru gustul ei intens. Șalăul este un pește cu un conținut redus de mercur și este recomandat pentru consum frecvent mai ales în dietele de slăbit, deoarece ajută metabolismul.

Eglefinul

Este un pește marin, a cărui carne seamănă foarte mult cu carnea de cod. Dar carnea de eglefin este mai dulce și mai gustoasă decât cea de cod, este un pește mult mai apreciat și mai scump. Carnea sa este bogată în retinol și niacină, în acizi grași Omega 3 și Omega 6, dar mai ales în proteine de calitate, ușor de asimilat de către organism.

Tilapia

Este un pește de apă dulce cu o carne albă și fină și cu un gust mai delicat. Este bogat în proteine ușor de asimilat, pe care organismul le transformă în energie, și totodată este bogat în diverse vitamine precum vitaminele D, A, E, K și vitaminele B.

Somnul

Este un pește răpitor de apă dulce, cu o carne albă, destul de fină, dar cu un gust pronunțat. Carnea de somn este bogată în vitamina B 12, tiamină și niacin, dar mai săracă în vitamina A, acid folic, vitamina B3 și riboflavină. Pe de altă parte, este o foarte bună sursă de acizi Omega 3 și Omega 6, dar are un conținut redus de grăsimi. Un dezavantaj al somnului este că acest pește conține un procent ridicat de mercur.

Calcanul

Este un pește plat, cu carnea albă, destul de gustoasă, dar cu o aromă specifică. Carnea de calcan este o sursă bogată de proteine, vitamina A sau retinol, acid folic, fosfor, potasiu și sodiu. Este un pește consumat adesea în Deltă, la noi în țară, dar trebuie să știi că în cantități mari el conține colesterol, de aceea este recomandat consumul sporadic.

Știuca

Cel mai gustos pește răpitor de la noi din țară este știuca, iar carnea ei fragedă și albă, aproape lipsită de grăsime este deosebit de apreciată. Carnea de știucă este bogată în proteine, vitamina B12, fosfor, seleniu și potasiu, dar și în colesterol. Este și o sursă foarte bună de acizi grași Omega 3. Știuca delicioasă se gătește la cuptor umplută cu legume și carne de știucă.

Bibanul

Este un pește de mare gustos, deosebit de bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6. Bibanul mai este o sursă bună de vitamina A, calciu, fosfor și potasiu. Trebuie să reții că bibanul conține colesterol, dar acesta nu poate reprezenta un risc pentru organism, decât în condițiile în care consumi frecvent carne de biban.

Specii de pești cu carnea grasă

Specii de pești pentru consum. Care pește este mai sănătos!

Peștele gras este mult mai delicios, are o savoare aparte și se gătește adesea la cuptor, la grătar sau cu un borș acru. Peștele gras este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, este o sursă foarte bună de vitamina A și de vitamina D. În plus, mulți pești cu carnea grasă au oase foarte subțiri când sunt fragezi, așa cum sunt sardinele sau somonul. Acești pești pot fi consumați cu tot cu oase, mai ales dacă sunt la conservă, și sunt o bună sursă de calciu care se absoarbe ușor în organism.

Crapul

Este cel mai popular pește de apă dulce, deosebit de gustos, cu o carne albă, delicioasă și un pic mai grasă decât știuca. Crapul este bogat în proteine, glucide, lipide – acizi grași Omega 3, Omega 6, grăsimi saturate, polinesaturate, mononesaturate, vitamine (A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, betaină), minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, iod, flor, seleniu, cupru, mangan). Grăsimea din carnea de crap este o grăsime bună, sănătoasă, folosită pentru buna funcționare a creierului și a inimii.

Somonul

Pește de ocean, provenind fie din Pacific, fie din Atlantic, somonul se împarte în mai multe subspecii, în funcție de regiunea de proveniență și de culoarea cărnii. Sunt specii de somon cu carnea roz, dar și specii cu carnea roșie, trandafirie. Toate sunt deosebit de gustoase. Somonul este o bună sursă de folați, niacină și vitamina B12, dar și de minerale precum potasiu, fosfor și seleniu.

Macroul

Carnea grasă de macrou este foarte apreciată de iubitorii de pește. Este delicioasă și are un gust aparte. În lume, au fost determinate 30 de specii de macrou, care variază în funcție de mărime și de culoarea cărnii. Indiferent de specie, macroul este bogat în acizi grași omega-3, vitamina B12 (aproape 700% din necesarul zilnic), dar și minerale precum seleniu, cupru, fosfor, magneziu și fier. Conține, de asemenea, cantități mai mici de vitamina A, potasiu, zinc și sodiu.

Heringul

Heringul marinat este unul dintre cei mai gustoși pești și totodată o gustare perfectă și sănătoasă între mesele principale ale zilei. Heringul conține grăsimi nesaturate, mult mai bune și sănătoase decât grăsimile de origine animală,și este o sursă bună de vitamina B12, vitamina A, vitamina PP și D. Ficatul peștelui este bogat în vitamina D și A.

Păstrăvul

Pește de apă dulce, cu o carne savuroasă, păstrăvul este unul dintre cei mai populari pești de munte de la noi. Consumat adesea la grătar cu saramură, păstrăvul este o adevărată delicatesă, fie că provine din fauna sălbatică sau din fermele piscicole. Foarte bogat în acizi graşi Omega3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 şi proteine, păstrăvul crescut la noi este unul dintre peştii cu o cantitate scăzută de mercur și este foarte căutat în piețe îndeosebi în preajma Sărbătorilor.

foto: Shutterstock

Vezi şi borș de pește – rețete de borș de pește din România!

Citeşte şi cum se afumă carnea și peştele acasă!

Vezi și ce este batogul şi cum se prepară

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton