Sunt peste 600 de tipuri de paste în lume, cele mai multe inventate în Italia, țara care a dus bucătăria pastelor făinoase la nivel de artă. Iată cum sunt împărțite pastele, care sunt cele mai populare tipuri de paste și la ce folosește fiecare în funcție de formă și culoare.
Macaroanele, tăițeii și spaghetele sunt cele mai consumate tipuri de paste în România. Dar universul pastelor făinoase este complex, cu sute de forme și culori variate.
Pastele sunt fabricate din făină din grâu dur și apă în combinație cu ouă sau cu alte ingrediente care au rolul de a face aluatul mai elastic. Aluaturile de paste pot fi și colorate. Pentru pastele verzi se folosește spanac, pentru pastele roșii se folosește pasta de tomate sau de ardei roșii.
În lume, au fost inventariate peste 600 de tipuri de paste. Majoritatea se fabrică după rețetele italienești din făină de grâu și apă. Dar în Asia, pastele se fac și din făină de hrișcă, de mei sau de orez.
De altfel, istoria spune că pastele au fost inventate în China, unde se consumau tăieței din anul 3000 înainte de Hristos. Tăiețeii au fost aduși în Italia de Marco Polo după renumita lui expediție în Orientul Îndepărtat.
Pastele simple conțin aproximativ aceiași nutrienți pe care îi conțin făina de grâu. Pastele făinoase făcute cu ouă au un conținut nutritiv mai ridicat, dar pastele umplute cu legume, brânză sau carne sunt cele mai nutritive și mai bogate din punct de vedere al gustului.
În general, o porție de 140 g de paste simple conține:
18 g carbohidrați
160 calorii
4 g proteine
3 g fibre
9 g grăsimi
670 mg de sodiu
40 mg de calciu
Vitamina B3
Vitamina B6
Vitamina C
Tipuri de paste lungi
Cele mai populare paste lungi: spaghete, macaroane, vermiceli, linguine, tagliatele, fetucine, bucatini
Pastele lungi se împart în două tipuri mari și anume paste uscate, așa cum sunt spaghetele, sau paste lungi proaspete, așa cum sunt tagliatelele pe care le poți cumpăra din băcăniile de familie italienești proaspăt făcute în dimineața respectivă.
Pastele lungi pot fi subțiri și drepte (spaghete), tubulare (macaroane sau bucatini), fie mai subțiri sau mai groase, lungi și late, unele ondulate, lungi și înfășurate sub formă de ghem cum sunt taglatelele.
Aceste tipuri de paste lungi se servesc de obicei fierte al diente, cu sosuri de roșii sau cu sosuri de brânză. Pastele lungi și late pot fi făcute ușor și acasă și pot fi servite în aceeași zi. Ele vor avea un gust mult mai bun decât pastele lungi și bine uscate din comerț.
Cele mai populare paste scurte: penne, fusilli, farfalle, conglie, anelletti, cannelloni, canneroni, macaroni, gnochi, spirallini, stelle, tortiglioni
Pastele scurte sunt în general paste uscate care, prin înmuiere și fierbere, ajung să își mărească volumul de trei sau chiar de cinci ori.
Pasta corta sau pastele scurte sunt împărțite în zeci de tipuri. Există paste scurte subțiri, altele tubulare, altele late. Multe paste scurte au forme creative: roți, fundițe, spirale, scoici, melci, steluțe, inele sau literele alfabetului.
În această categorie intră și anumite tipuri de paste de dimensiuni foarte mici, aproape cât un bob de orez. Dintre acestea menționăm: orzo, risi și seme di melone (cât semințele de pepene). Aceste paste se folosesc în special pentru supe.
Pastele scurte se folosesc cu sosuri mai consistente, se folosesc în supe și salate sau în preparate dulci, cu lapte.
Tipuri de paste umplute
Cele mai populare paste umplute: ravioli, pansoti, mezzelune, fagottini, agnollotti și cappellaci
Pastele pot fi umplute cu brânzeturi, cu ciuperci sau carne sau cu piureuri din legume. Cele mai populare umpluturi din Italia sunt cele de spanac și de brânză ricotta. Umpluturile sunt sărate, ușor iuți sau picante în cazul pastelor cu carne. În funcție de umplutură, pastele pot fi mai mari sau mai mici, mai voluminoase și mai consistente.
Bucătarii recomandă ca pastele umplute să fie servite cât sunt proaspete, pentru că au un gust cu adevărat delicios. Dar se găsesc în magazine și paste umplute uscate, cele mai multe de tipul gnochi.
Pastele umplute se servesc ca atare, fierte și presărate cu sare și piper, sau cu sosuri ușoare de roșii, de brânză, de smântână.
Top 10 tipuri de paste populare
Spaghetti este, poate, cel mai răspândit tip de paste din întreaga lume și cel mai ușor de combinat cu diverse sosuri și garnituri. Spaghetele se pot servi cu orice sos de brânză sau de roșii, cu legume, carne, ciuperci, chifteluțe, cârnăciori, inclusiv cu carne de pește. Unul dintre preparatele faimoase cu aceste paste este spaghete a la carbonara.
Penne sunt originare din Sicilia și sunt incluse în toate topurile cu paste italienești populare. Aceste paste scurte tubulare sunt servite cu sosuri dense de roșii sau de brânză, cu spanac sau cu ricotta.
Tagliatelle sunt paste lungi, sub formă de panglică, uscate sub formă de ghem. La fierbere, ele se întind și își triplează volumul. Aceste paste au un gust mai dulce și sunt servite în special cu sosuri de roșii și carne de vită.
Gnocchi sunt paste scurte umplute, sub formă de găluște. Ele pot fi umplute cu spanac, brânzeturi, carne sau ciuperci. După fierbere se servesc cu sosuri de brânză sau cu sosuri de roșii.
Rigatoni sunt paste scurte, groase, tubulare, cu strații, puțin mai mari decât pennele. Aceste paste se servesc de obicei cu sosuri mai dense și carne de vită sau de porc.
Farfalle sunt paste scurte sub formă de papion sau de fluture. Sunt foarte ușor de recunoscut după forma lor deosebită. Acestea se folosesc pentru sosuri ușoare de roșii, aromate cu busuioc sau pentru salate cu legume proaspete, cu pește sau rădăcinoase.
Linguini sunt paste lungi, subțiri, ca o panglică, posibil originare din zona Liguria. Sunt adesea gătite cu sosuri ușoare, cu sosuri marinara, cu fructe de mare și cu scoici.
Ravioli sunt paste populare din Lombardia, de unde s-au răspândit în toată Italia și apoi în toată lumea. Ele sunt celebrele paste umplute cu carne sau legume, de formă pătrată. Se servesc cu sosuri roșii dense și picante sau cu sosuri acrișoare de smântână.
Lasagna sunt faimoasele paste sub formă de foi late, subțiri, cu marginile ondulate, care se gătesc în straturi cu legume și carne de vită, cu sos de roșii.
Cannelloni au fost inventate de un faimos bucătar din Napoli, Nicola Federico. Acestea au o lungime de 4 cm, sunt tuburi mai groase, umplute cu brânză, cu carne, legume sau pește și se sevesc cu sosuri ușoare.