Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a vorbit pe rețelele sociale despre cât de real este pericolul infectării cu SARS-CoV-2 de pe suprafețele pe care le atingem.
Când a izbucnit pandemia de COVID-19, specialiștii se temeau că virusul SARS-CoV-2 s-ar putea transmite și prin intermediul suprafețelor contaminate. Ulterior, studiile au arătat că principala cale de transmitere este cea aeriană, însă nu poate fi exclus riscul ca virusul prezent pe diverse suprafețe să fie luat pe mâini și, apoi, dus în apropierea nasului și a gurii.
Are rost să mai dezinfectăm suprafețele? Ce răspunde un profesor de sănătate publică
Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a răspuns pe rețelele sociale la întrebarea: Mai are sens să dezinfectăm totul?
„Răspunsul meu este: de fapt, nu!”, afirmă Cherecheș, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook, cu mențiunea că răspunsul nu se aplică și în cazul persoanelor care lucrează sau vizitează des spitalele sau alte instituții de sănătate.
„În spitale și instituții sanitare este VITAL să se dezinfecteze toate suprafețele obsesiv – cantitatea și concentrația de virusuri și bacterii este mult mai mare ca în societate” a completat acesta.
„La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe paturi, suprafețe, mese, clanțe, din spitale sau din alte zone, s-a găsit ARN de virus. Problema este următoarea: ARN-ul de virus în mediul exterior supraviețuiește, dar are viabilitate extrem de scăzută. Probabilitatea de infecție de pe suprafețe este extrem de scăzută. Ar trebui ca cineva să lingă clanța și tu să vii să pui mâna pe clanță și să bagi mâna în gură imediat după aceea, ca să ai șanse să te infectezi”, a explicat acesta.
Chiar și în aceste condiții, „spălarea pe mâini cu apă și cu săpun previne 100% probabilitatea de infecție de pe suprafețe” a atras atenția Răzvan Cherecheș.