(P) Lucruri pe care ar trebui să le faci când integrezi sportul în viața ta: un ghid pentru începători

.

Mișcarea fizică regulată este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Beneficiile sportului constant se vor resimți la nivelul organismului, dar și la cel al sănătății emoționale. Pentru a putea face asta într-un ritm susținut, vei avea nevoie de multă determinare și disciplină. În cazul în care iei în considerare să integrezi sportul în viața ta de zi cu zi, dar nu știi de unde să începi, ți-am pregătit un ghid destinat începătorilor, care te va ajuta să te adaptezi la noul stil de viață și să obții toate beneficiile demersurilor tale către o viață sănătoasă:

Alege sportul potrivit pentru tine

Există mai multe tipuri de exerciții și este important să le găsești pe cele care ți se potrivesc și îți fac plăcere, pentru a te asigura că vei fi suficient de motivată pentru a nu întrerupe procesul:

  • Programele de fitness – indiferent dacă vorbim despre aerobic sau dans, acestea implică o formă de mișcare continuă.
  • Exercițiile pentru putere – acestea cresc masa musculară și, implicit, puterea. Antrenamentele de rezistență, ridicarea greutăților și sprinturile se încadrează în această categorie.
  • Calisteniile – aceste mișcări pot fi realizate fără echipament special și stimulează grupele mari de mișchi. Abdomenele, flotările și tracțiunile sunt câteva exemple.
  • Antrenamente regulate de intensitate ridicată – implică repetarea mișcărilor de instensitate mare și alternarea lor cu exerciții de intensitate mică, în perioadele de odihnă.
  • Circuitele – aceste exerciții cronometrate de intensitate mare combină aerobicul cu rezistența.
  • Exerciții de echilibru sau stabilitate – cresc masa musculară și îmbunătățesc coordonarea. Aici sunt incluse pilates și exercițiile tai chi.
  • Exerciții de flexibilitate – ajută la recuperarea musculară și previn injuriile. Yoga sau stretchingul se încadrează în această categorie.

Toate exercițiile menționate pot fi făcute individual sau combinate. Important este să găsești ce funcționează pentru tine și să îți ajuți corpul cu un antiinflamator natural, pentru a-ți proteja articulațiile.

Verifică-ți starea de sănătate

Un consult general și o examinare fizică vor scoate la iveală eventuale restricții în ceea ce privește mișcarea fizică, în cazul în care suferi de vreo afecțiune medicală. Este cu atât mai important să verifici cu medicul tău eventualele contraindicații, în cazul în care intenționezi să începi cu antrenamente intense. Totodată, în cazul în care nu ai nicio problemă de sănătate, medicul ți-ar putea furniza informații prețioase pentru a-ți îmbunătăți rezultatele și pentru a-ți atinge obiectivele propuse în ceea ce privește sportul. 

Hidratează-te și îmbunătățește-ți obiceiurile alimentare

Fluidele pe care le consumi pe durata întregii zile sunt importante pentru menținerea nivelului optim de hidratare. Cele consumate în timpul antrenamentelor îți vor îmbunătăți performanța, mai ales dacă te antrenezi la temperaturi înalte. Mai mult, hidratarea după antrenamente va prinde bine în procesul de recuperare.

În ceea ce privește îmbunătățirea obiceiurilor alimentare, e important să consumi toate grupele alimentare, în proporții optime, pentru a-ți susține starea de sănătate și pentru a-ți crește nivelul de energie. Carbohidrații sunt vitali, pentru că asigură combustibilul pentru mușchi înainte de antrenamente și refac depozitele de glucoză, stimulând absorbția aminoacizilor. Proteinele ajută la recuperarea rapidă după antrenamente, refac țesuturile afectate și contribuie la creșterea masei musculare. Grăsimile sănătoase ajută la arderea grăsimii și protejează depozitele de combustibil pentru mușchi în timpul antrenamentelor, îmbunătățind nivelul de energie. 

Nu uita de superalimente precum avocado, cartofi dulci, ceai verde, fructe de pădure, ghimbir, legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci și semințe, scorțișoară, sfeclă roșie, struguri, turmeric, ulei de măsline, usturoi. Pe lângă acestea, poți suplimenta nutrienții, ca să obții maximul de beneficii de pe urma antrenamentelor. De exemplu, suplimentele cu ulei de krill reduc inflamațiile și îți ajută articulațiile să nu cedeze sub presiunea antrenamentelor intense.

Fă-ți un plan și setează-ți obiective realiste 

Odată ce iei decizia de a te antrena regulat, construiește-ți un plan cu obiective clare și pași de urmat. Asigură-te că este unul realist și că nu îți vei pierde motivația după primele două sesiuni de activitate fizică. De exemplu, dacă îți propui ca, peste trei săptămâni, să poți alerga 5 km fără pauza, poți începe cu ture mai scurte într-o primă etapă și crește distanța pe măsură ce te simți confortabil să faci acest lucru.

Ca să te asiguri că mișcarea fizică va deveni un obicei și nu o excepție, integreaz-o în viața ta ca pe orice altă rutină. Se pare că, pe termen lung, este mai ușor să menții o astfel de rutină, decât să nu ai o coerență în obiceiurile de sport.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton