Durerile de cap nu-ți dau pace? Nu te grăbi să iei medicamente! Ai la îndemână câteva trucuri și leacuri din bătrâni pentru a le înlătura.
Bea suficientă apă
De multe ori, durerea de cap este un semn al deshidratării. Dacă nu ai băut suficientă apă, sângele se îngroașă și circulă mai greu. Ceea ce înseamnă că vei avea dureri de cap ca cele date de mahmureală. În cazul acesta, soluția este să te hidratezi suficient cu apă sau ceai de plante neîndulcit. Mai ajută și să bei o cană cu apă caldă, cu înghițituri mici.
Ai grijă ce și cum mănânci!
Durerile de cap pot apărea dacă nu ai suficiente substanțe nutritive. De aceea, asigură-te că iei mese regulate și că ai suficient magneziu. Lipsa lui este una dintre cele mai întâlnite cauze ale acestei probleme. Îl găsești în pâinea și cerealele integrale, nuci și în legume verzi. În general, fructele și legumele sunt bune pentru a preveni durerile de cap.
Observă cu atenție dacă nu cumva durerile sunt legate de anumite lucruri pe care le mănânci sau bei. Cei mai întâlniți „inculpați” sunt: ciocolata, carnea de porc, mezelurile, brânza fermentată, vinul roșu. În caz de răspuns afirmativ, evită alimentul respectiv sau consumă-l rar și în cantități mici.
Mișcarea previne durerile de cap
Cel mai bine ar fi să faci mișcare în aer liber. Dacă nu vrei sau nu poți să practici un sport, simpla plimbare prin parc face minuni, cu condiția să nu fie un eveniment întâmplător, ci un obicei. Ieșirea la aer curat poate fi un leac bun în timpul unei dureri de cap.
Te doare capul mai ales vara? Ar putea fi din cauza soarelui puternic. Alege să stai și să mergi mai mult pe la umbră. Acoperă-ți capul cu o pălărie din materiale naturale și poartă ochelari de soare.
Răcorește-te cu ulei de mentă!
Durerile de cap foarte puternice pot fi calmate dacă aplici pe frunte cubulețe de gheață. Strivește-le și pune-le într-o punguță de plastic pe care o legi. Înfășori punguța într-un prosop răcit în prealabil și aplici pe frunte. Poți încerca și masajul tâmplelor cu ulei de mentă. Chiar și dacă nu ai ulei, poți masa circular câteva minute tâmplele. Un leac binecunoscut este să aplici felii de cartof crud pe frunte, tâmple sau ceafă.
Pentru dureri persistente de cap, poți face o cură cu ceai de rădăcină de brusture. Se prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la o cană și se beau zilnic 2 căni cu ceai timp de trei luni. Un alt remediu e pulberea de salcie din care se iau două-trei grame pe zi. Totuși, și în cazul ei este nevoie să consulți medicul înainte pentru că pot apărea probleme la stomac.
Înainte de culcare mănâncă o portocală și pune lângă pat o farfurie cu apă fierbinte pe care plutesc 8-10 flori de crizantemă. Pune sub pernă un săculeț cu plante uscate: cimbru, pelin, mușcată, hamei și mentă.
ATENȚIE!
Trebuie să ții cont că, uneori, durerile de cap pot fi semnul unor afecțiuni care necesită atenția medicului. Dacă durerea apare brusc, însoțită de febră și de rigiditatea gâtului sau ai dureri frecvente din ce în ce mai intense, însoțite de amorțeală, încețoșarea vederii și dureri în diferite zone sau dacă sunt prezente alte probleme, trebuie să mergi la un consult.
Bea o cafea sau un ceai
Atunci când știi că ai tensiunea mică și ai o migrenă, o cafea cu puțin suc de lămâie poate ajuta. Ceaiul de ghimbir este o altă soluție bună. Fierbe 3 feliuțe de ghimbir proaspăt în 200 ml de apă. Poți adăuga miere și ceai verde concentrat. Se bea de trei ori pe zi după masă timp de o lună pentru a preveni migrenele. Dacă ai hiperaciditate sau ulcer ar fi bine să consulți medicul înainte de a începe cura.
Relaxează-te cu o baie fierbinte
Dacă durerea este dată de încordarea mușchilor și simți nevoia de căldură, atunci poți aplica o compresă caldă sau poți ține foehnul cald în dreptul cefei, gâtului sau al umerilor. Dacă durerea este cauzată de prea mult stres, te poți relaxa în baia caldă (38°C) timp de 15-20 de minute. Toarnă în cadă câteva picături de ulei de lavandă.