Un studiu britanic arată că 7 din 10 bolnavi de COVID-19 care au avut nevoie de spitalizare, prezintă simptome și după cinci luni de la externare.
Viața multor bolnavi de COVID-19 s-a schimbat radical după ce au infectați. Pe lângă problemele de sănătate, care nu au dispărut nici după luni de zile de la tratament, multora le-a fost afectată inclusiv calitatea vieții. Una din cinci persoane s-a confruntat cu situații precum schimbarea job-ului din cauza stării de sănătate sau chiar pierderea locului de muncă.
Studiul a fost realizat în Marea Britanie și a analizat 1.077 de pacienți bolnavi de COVID-19, care au fost externați din spital în perioada martie – noiembrie 2020. Cercetătorii au observat că simptomele au persistat mai ales la femeile de vârstă mijlocie, care au avut o formă gravă de COVID-19 și care aveau cel puțin două afecțiuni cronice, potrivit Libertatea.ro.
„Rezultatele noastre arată o plajă mare de simptome, probleme de sănătate psihică și fizică și dovezi ale deteriorării organelor la cinci luni după externarea pacienților cu COVID. Este, de asemenea, clar că la pacienții care au avut nevoie de ventilație mecanică și au fost internați la terapie intensivă recuperarea durează mai mult” – a declarat Rachael Evans, profesor colaborator la Universitatea din Leicester.
Mulți dintre bolnavii de COVID-19 care au participat la studiu au raportat durere musculară, oboseală, condiție fizică slabă, probleme de somn, durerea sau umflarea articulațiilor, slăbiciunea membrelor, probleme cu respirația, dificultăți de gândire și chiar pierderea memoriei pe termen scurt.
De asemenea, sănătatea lor psihică a fost afectată. Peste 25% dintre persoane s-au confruntat cu anxietate sau deprese, iar 12% cu tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
La pacienții care au avut simptome severe chiar și la cinci luni după externare s-a constat un nivel ridicat de proteină C-reactivă, care este asociată cu inflamația și cu o capacitate mai slabă a organismului de a se recupera după o boală.
Un bărbat care s-a îmbolnăvit de COVID-19 în ianuarie 2020, are și acum simptome
Ed Hornick, în vârstă de 40 de ani, editor la publicația Yahoo News, s-a internat într-un spital londonez în ianuarie 2020. Avea simptome specifice COVID-19, însă la vremea aceea nu se știa încă despre această boală. Acesta a povestit că deși a trecut mai bine de un an, resimte „durere cronică agonizantă, oboseală nesfârșită, o încețoșare înfricoșătoare a memoriei și o stare generală de frică” că nu se va mai însănătoși niciodată.
Bărbatul se confruntă și cu alte probleme provocate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, cum ar fi: funcționarea anormală a inimii, a tractului gastro-intestinal și a rinichilor, migrene, amețeli, un tremur vizibil în mâna stângă din când în când, zvâcniri necontrolate ale mușchilor de la picioare. Acesta a mărturisit că doarme cu oxigen.
De asemenea, Hornick are probleme cu memoria: „Uit numele prietenilor și repet adesea aceeași poveste într-o conversație.”
„În fiecare zi mă întreb dacă o să rămân cu sechelele astea toată viața sau dacă o să constat că au dispărut miraculos peste noapte și că mă simt mult mai bine. Iar întrebarea asta și-o pun și alții care sunt în situația mea” – a mărturisit jurnalistul.