Bărbaţii sunt creaturi puternice, în timp ce tandreţea e o trăsătură mai curând feminină.
Se poate întâmpla ca, în febra amorului, iubitul tău să te strângă mai tare decât te aşteptai. Nu-i exclus ca şi tu să-i laşi uşoare urme de gheruţe pe piept sau muşcături pe gât. Până unde se întinde graniţa dintre zona plăcută şi cea neplăcută, a durerii, în timpul unei partide de sex? Dacă ai rămas cu o vânătaie nu înseamnă că eşti adeptă BDSM, iar dacă îţi plac jocurile mai puţin „ortodoxe nu trebuie să şi suferi. Şi de fapt, ce-ar putea să caute durerea la tine-n dormitor?
Unde începe perversiunea?
Nu-i nevoie să ai diplomă universitară pentru a spune imediat că jocurile amoroase în care durerea este implicată în mod voit sunt perverse. E greu de crezut că un om îndrăgostit ar putea să-şi dorească să încaseze o palmă de la persoana iubită, în loc de o îmbrăţişare. Atracţia e asociată cu gesturi de afecţiune care tind către fuziune, iar bătaia – fie ea şi ruptă din rai – a fost înregistrată de subconştientul colectiv la capitolul „Pedeapsă, şi nu „Plăcere. Cât de „defect ar trebui să fie cineva încât să asocieze sexualitatea – care e plăcere prin definiţie – cu ceva respingător, cum este durerea? Oamenii de ştiinţă spun că perversiunea începe acolo unde atracţia pentru ciudăţenii se transformă în obsesie şi nu mai poate fi controlată. Astfel, poate să-ţi placă, din când în când, să primeşti cravaşe peste fund ca să ai orgasm şi să nu fii perversă. Însă dacă eşti dependentă de orgasm, fie el şi din nevinovata postură a misionarului, ai o problemă!
Sexualitatea e o chestie hormonală
Hormonii pe care îi produce corpul uman în domeniul funcţiei sexuale nu sunt rezervaţi doar pentru aceasta. Tocmai de aceea e greu de stabilit ce e normal şi ce nu la acest capitol. Spre exemplu, adrenalina contribuie la menţinerea unei erecţii îndelungate la bărbaţi, dar apare şi ca răspuns al unei stări de stres de tipul „Luptă sau fugi. Se pare că, din punct de vedere hormonal, plăcerea şi durerea nu sunt atât de clar delimitate. Toată lumea ştie că, după o lovitură puternică – cum ar fi o căzătură – durerea nu se simte chiar imediat. Un atlet, spre exemplu, dacă se loveşte în timp ce aleargă, poate să nu simtă durerea datorită endorfinelor pe care corpul le secretă ca urmare al efortului fizic. În timpul unui act sexual te afli, de asemenea, într-o ãbaie de endorfine. Dacă apare un gest dureros, poate să producă chiar mai multă adrenalină şi să nu fie simţit ca atare!
Ce te excită?
Pentru a descoperi ce fel de imagini îi excită pe oameni, cercetătorii folosesc pletismograful – un instrument care înregistrează afluxul de sânge în zonele periferice (inclusiv organele genitale externe). În urma unui astfel de studiu, s-a observat că bărbaţii chiar se excită văzând imagini violente sau cu lolite. Cercetătoarea canadiană Meredith Chivers a trebuit să admită că femeile n-au rămas deloc indiferente la imagini cu lesbiene, în pofida revoltei pe care o au în faţa fantasmei iubitului cu ei doi plus prietena ei cea mai bună. Însă, după cum spuneam, furtunile hormonale legate de sexualitate au legătură şi cu alte reacţii psihologice. Nu întotdeauna erecţia de dimineaţă a bărbaţilor are conotaţii sexuale – după cum bine ştim. Şi nu putem să contrazicem pe cineva care are un fetiş cu pantofi cu toc când spune că se excită când îi vede, din moment ce dovedeşte aceasta.
Dacă intri pe forumul adepţilor practicilor sado-masochiste, constaţi că ei nu glumesc. Chiar există femei cărora le place să li se înfigă ace în sfârcuri sau care se mândresc cu vânătăile „corecţiilor aplicate de „stăpânul lor. Unele persoane chiar asociază sexualitatea cu durerea căutată şi voită.
Ceva din forul interior ne spune că nu e în regulă. Însă dincolo de comportamentul ambivalent al hormonilor prin care oamenii de ştiinţă încearcă să răspundă la întrebările enigmatice legate de corpul omenesc, există şi situaţii în care nu mai e nicio îndoială că ceva e greşit, şi anume acelea în care apar bolile. Poate că îţi place să te joci cu durerea, dar nu vei fi încântată să afli că, peste un timp, organele interne îţi pot fi afectate în aşa fel încât să nu mai poţi să funcţionezi normal. Hormonul specific stresului, cortizolul, acţionează asupra multor sisteme, dereglându-le activitatea. Acesta e doar începutul unor probleme care nu mai aduc nicio plăcere…
Nu te doare capul
În timpul orgasmului, se eliberează în corp hormoni cu efect analgezic Este vorba despre oxitocină şi serotonină, care pot înlocui medicamentele împotriva durerilor. Aceşti hormoni reduc nivelul inflamaţiilor din corp şi ajută la fortificarea sistemului imunitar. Amorul e vindecător natural şi n-are nevoie să implice durerea!