Home > Advertorial > (P) Piese auto perisabile: ce componente ale autoturismului au cea mai mică durată de viață
(P) Piese auto perisabile: ce componente ale autoturismului au cea mai mică durată de viață
.
Indiferent dacă vorbim despre automobile sau despre camioane, există o serie de piese auto recunoscute pentru durata de viață scăzută. Atât de scăzută, încât pot fi încadrate în categoria ”consumabile de gradul I”. Utilizarea mașinii duce la uzarea, mai rapidă sau mai lentă, a diferitelor componente. Dacă anumite piese, cum ar fi elementele de direcție, sunt prin definiție longevive, indiferent de tipul vehiculului sau de brand, altele trebuie înlocuite mai des. Iată care sunt acestea și care este frecvența de schimb pentru ele:
Bateria auto
Când bateria mașinii îmbătrânește, aceasta are de suferit la capitolul performanță, iar riscul să ”te lase în drum” crește. Nu ar fi deloc plăcut ca acest lucru să se întâmple când călătorești departe de casă, unde nu ți-e la îndemână să ceri ”curent” de la un amic. Deși nu are o durată de viață la fel de scurtă precum filtrele de ulei, de combustibil de polen sau de aer – consumabile de gradul I și nu trebuie înlocuită la fel de des ca un ulei de motor, aceasta trebuie urmărită pentru a te asigura că funcționează optim.
Stratificarea acidului și încărcarea insuficientă sunt cele mai frecvente cauze ale cedării unei baterii, dar, factori precum lăsarea luminilor aprinse sau a sistemului de climatizare, când autoturismul este oprit, pot scurta durata de viață a acesteia. O regulă nescrisă, care va ține astfel de neplăceri departe este schimbarea bateriei la fiecare 4-5 ani și verificarea cât mai frecventă a bornelor, a cablurilor și a altor defecte fizice.
Luminile exterioare
Luminile de frână și semnalizare și pozițiile nu au o durată de viață la fel de lungă precum a farurilor. De vreme ce nu poți observa foarte ușor când acestea cedează, în mers, este indicat să le inspectezi la intervale regulate. Roagă un prieten sau un vecin să te asiste și testează fiecare lumină în parte. Orice bec ars trebuie înlocuit prompt, dacă vrei să conduci în siguranță, să nu periclitezi alți participanți la trafic, dar și să nu iei amendă. În manualul mașinii vei găsi instrucțiunile complete pentru a înlocui aceste becuri.
Rotoarele previn supraîncălzirea sistemului de frânare în timpul utilizării. În timp, fricțiunea plăcuțelor de frână și a etrierelor poate afecta discurile și rotoarele de frână. Dacă gradul de uzură este mare, frâna nu va mai funcționa corespunzător, iar acest lucru te va pune în pericol. De aceea, este bine să asculți ”muzica” frânelor și să acorzi atenție oricărui zgomot, dar și senzațiilor de pulsare din timpul frânării. Acestea ar putea indica defecțiuni sau un grad de uzură crescut.
Parbrizul
Parbrizul mașinii este predispus la stricăciuni. Murdăria și impuritățile îl pot mătui sau îi pot crea crăpături de stres. Accidentele pot, de asemenea fisura sau chiar sparge complet parbrizul. Curățarea regulată a acestuia poate preveni zgârieturile superficiale, însă, defecțiunile mai serioase trebuie remediate cât mai curând. Dacă autoturismul pe care îl conduci are o mică fisură în parbriz, poți opri extinderea acesteia cu bandă adezivă transparentă, pentru o perioadă scurtă de timp, până la înlocuire.
Menținerea unei presiuni corespunzătoare este mai ușoară când sistemul de monitorizare funcționează corect. Descărcarea bateriei poate afecta, însă, acest sistem. Aceste sisteme sunt de două tipuri: indirecte, care ”citesc” presiunea din pneuri cu ajutorul unor senzori din proximitatea sistemului antiblocare frâne care monitorizează numărul de rotații al fiecărui pneu în comparație cu celelalte trei și sistemele directe, care au senzorii localizați în interiorul pneurilor, pentru o verificare mai precisă. În cazul în care acest sistem nu mai funcționează, este nevoie să apelezi la ajutorul unui specialist.
Bujiile și siguranțele
Dificultatea de a porni motorul, accelerarea prea lentă sau zgomotul specific unui motor înecat pot fi semne că există o problemă la bujii. Aceste componente accesibile pot fi înlocuite chiar și fără ajutorul unui specialist, cu ajutorul manualului autoturismului, care îți va indica exact unde sunt localizate și cum pot fi înlocuite.
Dacă experimentezi diferite probleme precum nefuncționarea ștergătoarelor sau funcționarea necorespunzătoare a luminilor, a sistemului de climatizare sau a deschiderii geamurilor ori reglării oglinzilor electrice, e posibil să fie din cauza siguranțelor. Verifică aspectul acestora, cât și dacă există vreun cablu defect. Siguranțele stricate nu pot fi reparate, însă, cel mai adesea, componentele pot fi înlocuite fără ajutorul unui mecanic auto.
Consumabilele de gradul II
Deși frecvența de înlocuire nu este comparabilă cu cea a consumabilelor de gradul I, în cazul celor de gradul II este bine să știi la ce să te aștepți, ca să nu fii luat prin surprindere. În ceea ce privește costurile, acestea pot fi mai accesibile – cum sunt plăcuțele de frână, sau mai costisitoare – cum ar fi un kit ambreiaj. Valoarea piesei înlocuite va depinde, în primul rând, de natura acesteia, în al doilea rând de brandul autoturismului și, deloc neglijabil, de producătorul și furnizorul de la care decizi să faci achiziția. În ceea ce privește manopera în service, prețurile tind să fie aliniate în rândul furnizorilor de servicii autorizate; poți cere recomandări în acest sens prietenilor și cunoscuților sau te poți baza pe motoarele de căutare și pe testimonialele clienților.
Pentru a te asigura că ești în siguranță și că nu îi pui în pericol nici pe ceilalți participanți la trafic, este important să îți verifici autovehiculul constant, să urmărești semnele care ar putea indica anumite defecțiuni și să apelezi întotdeauna la specialiști, dacă nu este vorba despre schimbat un bec sau o siguranță. În plus, pe lângă siguranța de care veți avea parte tu, pasagerii și ceilalți participanți la trafic, te vei putea bucura și de o experiență plăcută a condusului.