Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor şi a inimii, pentru prevenirea diabetului şi chiar pentru siluetă. Iată care sunt beneficiile ei şi ce trebuie să faci ca să-ţi asiguri necesarul zilnic.
De ce e importantă vitamina D
– Oase puternice. La copii, vitamina D previne rahitismul şi ajută la o dezvoltare armonioasă, iar la bătrâni previne osteoporoza şi fracturile asociate cu aceasta. Ajută la absorbţia calciului. – Scleroza multiplă. Se pare că un aport suficient de mare de vitamina D previne această boală autoimună incurabilă. – Diabetul. Conform unor studii, diabetul de tip II poate fi ţinut la distanţă cu ajutorul vitaminei D. – Cura de slăbire. Dacă o ţii o cură de slăbire trebuie neapărat să iei vitamina D, pe lângă dietă şi sport. Rezultatele vor veni mai repede. – Depresie. Se pare că suplimentarea dietei cu vitamina D uşurează simptomele depresiei.
Peştele gras – somon, macrou – este foarte bogat în vitamina D. Tonul şi sardinele conţin această vitamină, dar în cantităţi mai mici. Alte surse accesibile sunt ouăle, mai exact gălbenuşul, şi ficatul de vită. Doza recomandată pentru adulţi este de 600-800 unităţi internaţionale pe zi, dar poţi să iei fără probleme 1000 de UI pentru a fi sigură că nu îţi lipseşte vitamina D.
Suplimentele cu vitamina D
Suplimentele cu vitamina D pot conţine D2, ergocalciferol, sau D3, colecalciferol. D2 este forma care se găseşte în mâncare, iar D3 este forma pe care o produce corpul uman folosind lumina soarelui. Însă ambele contribuie la aportul zilnic de vitamina D, aşa că poţi să iei suplimente alimentare cu oricare din forme. Important de reţinut este că vorbim de o vitamină liposolubilă şi de aceea ar trebuie să iei suplimentul după o masă care conţine grăsimi. Înainte să iei suplimente e bine să te consulţi cu medicul pentru că anumite tratamente pot interacşiona în mod negativ cu vitamina D.
– Persoanele peste 50 de ani. – Cei cu pielea închisă la culoare. – Cei care nu stau deloc la soare. – Persoanele supraponderale sau obeze. – Cei care au intoleranţă sau alergie la lapte. – Cei cu probleme digestive sau boli de ficat.