Dureri de burtă: Cum deosebeşti colonul iritabil de anexită

.

Durerile de burtă apar din cauze variate. Află cum să ştii dacă te doare burta din cauza unei infecţii urinare, dacă de vină e anexita, colica renală sau dacă suferi de colon iritabil. Cum știi să deosebești durerile de burtă.16

De multe ori este greu de spus exact în ce fel sau unde simțim disconfortul. Există o serie de afecțiuni care pot da simptome de dureri abdominale, iar cel mai indicat este sp fim atenți la factorii de risc, dar și la celelalte simptome pe care le avem o dată cu durerea de burtă. Mai jos îți spunem care sunt principalele boli ce pot cauza dureri de burtă şi prin ce se diferenţiază ele.

Durerile de burtă pot preveni anexita

Anexita este inflamaţia anexelor – ovare, trompe uterine – şi a uterului. Se manifestă prin:

  • dureri acute sau senzaţie de congestie pelvină;
  • febră;
  • tulburări urinare sau tulburări legate de menstruaţie,
  • secreţii vaginale;
  • stări de vomă şi chiar raporturi sexuale dureroase.

Cum scapi de durerile de burtă provocate de anexită

Ca să scapi de anexită va trebui să ceri părerea medicului specialist, iar acesta îți poate recomanda antiinflamatoare şi antialgice (pe cale generală sau locală). Medicul specialist stabileşte tratamentul ulterior. Un tratament corect este absolut indispensabil deoarece, netratată în timp util anexita poate avea rezultate dramatice asupra sănătăţii şi fertilităţii femeilor (infertilitate sau sarcină extrauterină).

În paralel cu tratamentul adoptat pentru anexită, benefice pentru tratarea durerilor de burtă sunt și:

  • băile de şezut şi spălăturile vaginale cu infuzie din coada-şoricelului şi gălbenele;
  • compresele cu coada-calului şi bitter-ul suedez;
  • propolisul – unguent sau ovule;
  • infuzia de salvie, coada-calului, creţişoară, traista-ciobanului sau coada-racului;
  • dar şi gemoterapia cu extract de zmeură, în cure prelungite.

Dureri de burtă – cauza poate fi cistita

Cistita este o afecţiune de natură infecţioasă sau non-infecţioasă, relativ uşoară, dar care, netratată la timp, poate provoca complicaţii. În 90% dintre cazuri, responsabilă de această infecţie este bacteria numită Escherichia Coli, ce se înmulţeşte în urina stagnantă.

Cistita se manifestă prin: usturime sau dureri la urinat, micţiuni frecvente, senzaţie imperioasă de a urina, incontinenţă urinară, dureri suprapubiene sau dureri lombare joase, hematurie (sânge în urină).

Cum scapi de durerile de burtă provocate de cistită

Scapi de cistită prin:

  • hidratare corectă (1,5-2 l/zi – ceaiuri cu efect diuretic şi antiseptic, din coada-calului, urzică, mătase de porumb, iarbă neagră);
  • supozitoare cu efect antiinflamator;
  • antiseptice urinare şi picături de albastru de metil şi de propolis.

După ce ai făcut sumarul de urină şi urocultura, medicul îţi poate indica şi un tratament cu antibiotice pe cale orală.

Alte infecţii urinare ce pot provoca dureri de burtă

Infecţiile urinare sunt, practic afecţiuni inflamatorii provocate de diferite tipuri de microorganisme (bacterii: E. coli – cea mai frecventă -, Proteus, Klebsiella etc.; streptococi – enterococi, stafilococi, levuri-candida), care ajung în aparatul urinar, unde se multiplică şi dau peste cap funcţionarea rinichilor şi a căilor urinare.
Cistită, uretrită, nefrite – „familia” infecţiilor de acest soi este destul de mare și, de regulă, apare mai mult la femei. De ce? Din cauza unei particularităţi anatomice: uretra femeilor este foartă scurtă, în comparaţie cu cea masculină, iar orificiul uretral este „plasat” în vecinătatea orificiului vaginal şi a celui anal. Prin urmare, microorganismele din aceste zone trec foarte uşor în uretră.

Simptomele sunt suficient de agasante, ca să nu îţi permiţi să amâni vizita la medic. Dacă vei amâna consultația, vor aparea și complicaţiile. Infecţia se generalizează şi, în timp, funcţionarea rinichilor este afectată iremediabil.
Citeşte mai departe şi vezi ce simptome are sindromul de colon iritabil şi cum se manifestă colica renală cauzată de nisip sau pietre la rinichi.

Dureri de burtă – Colon iritabil

 

Sindromul de colon iritabil este o afecţiune supărătoare, agravată, cel mai adesea, de stres şi un stil de viaţă nesănătos, o dietă dezechilibrată sau intoleranţe la anumite alimente. Nu se cunosc cauzele, dar sindromul de colon iritabil afectează o mare parte a populaţiei, cu predilecţie femeile.

Simptomele colonului iritabil sunt:

  • constipație sau diaree la putin timp dupa mese, timp de mai multe luni;
  • dureri abdominale;
  • balonare; flatulenţă;
  • scaune subtiri;
  • scaunele isi schimba frecventa si consistenta si pot fi insotite de mucus;
  • gust neplăcut în gură şi nervozitate cauzată de constipaţie recurentă.

Pentru că simptomele de colon iritabil nu sunt tocmai rare, ele sunt adesea puse pe seama altor boli, sau, mai rău, trecute cu vederea. Netratat, colnul iritabil poate duce la depresie, tulburări psihice, ineficienţă la locul de muncă, probleme de adaptare, dar şi probleme fizice, cauzate de constipaţie şi balonare.

Astfel, persoanele cu colon iritabil trebuie să ştie foarte bine ce alimente le fac rău, pentru a le evita. Balonarea excesivă poate duce la ocluzie intestinală („încurcătură de maţe” denumirea din popor), o afecţiunea acută foarte periculoasă. De asemenea, constipaţia şi tulburările mişcărilor intestinale pot favoriza creşterea riscului de apariţie a cancerului de colon.

Dureri de burtă – Colică renală

Ia în calcul posibilitatea unei afecţiuni a rinichilor, la primele junghiuri din regiunea lombară! În cele mai multe cazuri, durerea de spate reprezintă simptomul grăitor al bolilor renale.
Fie că este localizată într un punct fix, fie că e difuză, puternică sau slabă dar deranjantă, durerea de mijloc pe care o dau bolile de rinichi se poate confunda foarte ușor cu o criză de discopatie sau cu alte afecţiuni ale coloanei vertebrale. În faţa unui pacient cu o durere lombară difuză, specialistul va suspecta o boală a rinichiului sau a aparatului urinar.

Când durerea se localizează în punct fix, apare spontan și trece repede, poate fi semnalul de alarmă al unui singur rinichi bolnav, așa cum se întâmplă în pielonefrită, tuberculoză și litiază renală, cancer renal.
Cel mai des întâlnite dureri sunt așa-numitele colici și apar ca urmare a tensionării vezicii biliare, aflată în imposibilitatea de a se evacua. Este un fenomen care are loc, de obicei, când apar pietrele la rinichi, în litiaza renală.
Important de știut este că o criză renală atrage cu sine și alte simptome, precum paloarea, răceala extremităţilor, durerea abdominală, transpiraţia abundentă, greaţa, vărsăturile etc. Acestea pot conduce foarte ușor către un alt diagnostic, cum ar fi apendicita acută, hernia inghinală, colica biliară sau chiar infarctul.

Sursa foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton