Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

.

Începutul lunii martie, dacă vremea ne permite, este momentul prielnic pentru a planta noi flori de grădină. Dacă ți-ai propus să îți îmbogățești grădina cu specii noi, cu flori perene, cu flori rezistente la soare sau cu flori care înfloresc toată vara, iată câteva sugestii de flori de grădină  care te vor cuceri.

Alege flori de grădină potrivite pentru zona ta și pentru solul pe care îl ai în curte. La câmpie, sunt recomandate florile care rezistă bine la soare și la secetă, la deal și la munte sunt recomandate florile iubitoare de răcoare și de umezeală.

Flori de grădină care înfloresc aproape tot anul

Trandafirii

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Pitici, înalți, curgători sau cățărători, trandafirii au mai multe etape de înflorire în sezonul cald, astfel că ei pot face flori din luna mai până la prima zăpadă din luna noiembrie. Sunt cele mai rezistente flori de grădină, indiferent că sunt cultivați la câmpie sau la munte.

Petuniile

Prolifice, pastelate și adesea parfumate, petuniile sunt printre puținele flori care înfloresc aproape tot anul, din aprilie, până în octombrie – noiembrie, fie că trăiesc în grădină sau în ghivece, într-un balcon însorit și bine aerisit.

Mușcatele

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Cultivă mușcate direct în grădină, la umbra pomilor fructiferi sau la umbra trandafirilor. Sau pune ghivecele cu mușcate la umbra streașinei. Dacă au un loc parțial umbrit, dacă sunt udate periodic și primesc substanțe nutritive adecvate, mușcatele înfloresc tot anul.

Gălbenelele

Frumoase, vesele și sănătoase, gălbenelele sunt bune în grădină nu doar pentru a te proteja de muște și de țânțari, ci și pentru proprietățile lor tămăduitoare. Gălbenelele pot înflori până toamna târziu, dacă le tai periodic florile ofilite și lași numai puține dintre ele să producă semințe.

Hibiscus

hibiscus flori de grădină

hibiscus flori de grădină

Trandafirul chinezesc se simte excelent în grădină. El poate fi cultivat la ghiveci, dar se va dezvolta ca un arbust adevărat afară. Înflorește din luna mai aproape toată vara și face flori mari în fiecare an, dacă este tăiat în mod corect.

Campanulele

Frumoasele campanule sau clopoței albaștri de munte se simt bine în zonele răcoroase de deal și de munte. Pot înflori toată vara, dacă au umiditate și răcoare. La câmpie, nu rezistă prea bine la soare și la secetă.

Cleome sau floarea paianjen

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Ciucurii mari de floricele albe, roz sau violacee sunt rezistenți la căldură, la soare și chiar la secetă. Este o floare prolifică, înflorește toată vara și te bucură cu buchetele ei mari de flori.

Cosmos

Este una dintre cele mai delicate flori de grădină și poate avea culori surprinzătoare, de la alb și roz, la mov profund, violaceu, grena sau portocaliu de foc. Cosmos crește înalt, aproape de jumătate de metru și face numeroase ramificații pline de flori toată vara.

Lantana

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Frumoasa lantana se cultivă și la ghiveci, dar și în grădină, unde se dezvoltă ca un mic arbust decorativ. Mai este cunoscută și drept floarea ieri-azi-mâine, deoarece inflorescențele sale se deschid treptat, iar florile de la margine capătă culori mai aprinse decât cele din mijloc.

Floarea de piatră

Plantă suculentă rezistetă la secetă și soare, preferă grădinile de câmpie și terenurile pietroase, însorite. Floarea de piatră este prolifică, se cultivă în straturi bogate și înflorește toată vara. Florile se deschid numai dimineața, dar au zeci de culori pastelate și vii și vor forma un covor multicolor pe lângă bordura din grădina ta.

Flori de grădină perene

Dacă vrei să ai mereu flori de grădină ușor de îngrijit, cât mai variate, colorate și rezistente, cultivă câteva dintre cele mai frumoase și iubite flori perene. Plantele se usucă la început de iarnă, dar rădăcina lor rezistă în pământ câțiva ani și răsar singure în fiecare primăvară. Pe lângă trandafiri, iată câteva specii de flori perene spectaculoase și deosebit de populare.

Anemonele

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Flori delicate, iubitoare de umbră și umezeală, anemonele vor rezista de-a lungul anilor, dacă le oferi un pământ bine îngrijit, îmbogățit cu humus și dacă ai mare grijă să nu sufere deloc de sete.

Aster

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

flori albastre de aster

Sunt flori invazive, se înmulțesc rapid prin rizomi, răsar la început de vară și înfloresc spre sfârșitul lunii august, astfel că vei avea curtea plină de steluțe albăstrii toată toamna.

Nemțișorul

Uluitor cu nuanțele lui de un albastru întunecat sau albastru senin ca cerul de vară, nemțișorul este iubit pentru ciucurele bogat în flori mici și delicate. Are nevoie doar de umezeală și de un colț de grădină însorit.

Garofițele de grădină

Fie că sunt garofițe chinezești sau garofițe turcești, aceste flori răsar în fiecare vară din rădăcinile care rezistă în pământ. Ai grijă să nu le distrugi când sapi grădina. În rest, nu au nevoie decât de apă și de soare.

Degețelul sau lupinul

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Florile de degețel răsar în fiecare an din rădăcinile rămase în sol, dar se înmulțesc singure și prin semințe. Este una dintre cele mai înalte flori de grădină, în culori pastelate și vii, și cu un ciucure mare, format din mai multe flori mici, ca niște clopoței.

Echinaceea

floare de echinaceea

Cultivă echinaceea în grădină, dacă ai soare toată ziua. Nu doar că este o floare rezistentă la secetă, dar are un aspect deosebit și o culoare roz-portocalie frumoasă, dar este recomandată și pentru sănătate.

Irișii

Fie că sunt pitici, fie că trec de jumătate de metru, irișii sunt foarte rezistenți iarna și rizomii lor rezistă în pământ la cele mai scăzute temperaturi. În fiecare primăvară, irișii răsar din nou și te vei bucura de florile lor. Poți cultiva deopotrivă soiuri de primăvară și soiuri de vară, să ai tot sezonul iriși înfloriți.

Crinii de o zi

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Hemerocallis sau crinii de o zi rezistă într-adevăr o singură zi. Sunt flori de grădină perene, care trăiesc zeci de ani și răsar în fiecare primăvară. Fiecare lăstar poate produce între 5 și 12 flori, astfel că tufele de crini portocalii vor înflori mai multe zile la rând.

Căldărușele

Iubitoare de sol ușor sărat și acid, precum și de umezeală, căldărușele nu au nevoie de cine știe ce îngrijiri, decât de apă în mod regulat. În lunile mai și iunie, ele răsar din aceleași rădăcini și înfloresc tot mai bogat în fiecare an. Se înmulțesc și singure din semințe în fiecare vară.

Bujorii

buchet de bujori

Aceștia se numără și ei printre florile perene care rezistă zeci de ani în grădină, dacă rădăcinile lor sunt protejate iarna cu frunziș uscat. Bujorii își formează mugurii florali sub pământ din luna august pentru anul următor. Sunt ani în care fac zeci de flori, ani în care iau o pauză, dar rezistă dacă sunt bine îngrijiți.

Răchițica sau lumânărica albă

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

flori de grădină răchițica

Cu ciucurii ei mari cu flori albe sau liliachii, răchițica sau floarea ascultătoare este o prezență rezistentă în grădină. În fiecare vară vei avea o tufă și mai mare, și mai bogată în lăstari, cu și mai multe flori. Ai grijă să fie bine udată și să nu o usuce soarele detot.

Floarea telegraf

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Are frunze lungi, lanceolate, și flori delicate, cu trei petale mari, fie albastre, fie roz. Este o floare elegantă, care răsare singură în fiecare an și nu necesită prea multe îngrijiri, decât un loc semiumbrit și multă umezeală.

Crinii albi

Iubiți pentru parfumul lor puternic, crinii albi își fac loc în orice grădină. Sunt flori perene, rezistente la soare, dar au nevoie de multă umezeală pentru a răsări și pentru a face flori mari și pline de parfum.

Margaretele

Albe, delicate, iubitoare de soare, dar și de răcoare, margaretele se simt bine la deal și la munte, dar pot fi cultivate și în grădinile de câmpie ușor umbrite cu pomi fructiferi. Sunt flori care alungă insectele sâcâitoare, precum bondarii și țânțarii și merită cultivate pe lângă casă.

Ciulinul albastru

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Dacă vrei o plantă mai deosebită în curte, dar care rezistă și la secetă și la frig, ciulinul decorativ albastru este o alegere insolită. Florile arată ca niște globuri țepoase cu nuanțe verzui – albastre și pot fi uscate pentru buchete de flori nemuritoare peste iarnă.

Flori de grădină pitice

Cultivă flori de grădină pitice pe lângă bordura casei, pe lângă trotuar sau în jurul tufelor mari de trandafiri. Florile pitice sunt frumoase și pentru a delimita un spațiu dedicat legumelor sau pentru a separa florile înalte de gazon.

Ghiocei

Te vei bucura de frumusețea lor chiar din luna februarie, dacă este o iarnă blândă. Ghioceii nu trebuie să lipsească din nicio grădină. Sunt flori perene, care se înmulțesc singure și răsar tot mai mulți de la un an la altul.

Muscarii

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Flori cu bulbi de primăvară, muscariile sau zambilele struguraș sunt deosebit de rezistente și se înmulțesc singure, astfel că la un an la altul vei avea tufe tot mai mari cu mai multe flori. Nu le trebuie decât pământ bine îngrășat și udat.

Zambile

În martie sau aprilie te poți bucura de florile lor spectaculoase și mai ales de parfumul lor care va dăinui aproape două săptămâni în grădină. Merită să cultivi orice soi de zambilă, pentru că toate sunt minunate și pline de culoare.

Panseluțe

Flori pitice, care înfloresc aproape toată vara, începând chiar din luna martie, dacă iarna este blândă, panseluțele fac multe flori, dacă sunt bine udate, dacă sunt bine îngrijite și dacă le tai florile uscate.

Năsturei sau părăluțe

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Năsturei sau bănuți, albi, roșii sau roz, aceste flori mititele sunt bucuroase în grădinile de la deal și de munte, pentru că le place răcoarea. La câmpie se pot usca repede din cauza temperaturilor mari din timpul verii, dar la munte sunt în locul potrivit.

Dalii pitice

Cultivă dalii pitice să ai tufe pline de flori din iulie până în septembrie – octombrie. Daliile sunt prolifice și nu trebuie decât să le protejezi bulbii de îngheț, pentru a înflori din nou, de la un an la altul.

Crizanteme pitice

Sunt multe soiuri de crizanteme pitice, de toate culorile, de care te poți bucura toată toamna, până la primul îngheț. Multe sunt parfumate și toate sunt perene, așa că le vei avea mai mulți ani la rând.

Află și cum ai grija de branduse, care înfloresc începând din luna martie

Flori de grădină înalte

Gardul, chioșcul din grădină, fântâna, magazia, zona de joacă a copiilor sau locul în care ai amenajat un grătar și un balansoar pentru relaxare pot fi marcate prin flori înalte. Acestea vor forma un zid viu, multicolor care va înveseli grădina. Pe lângă trandafiri sau tufele mari de crizanteme, iată și alte flori care cresc deosebit de înalte în grădinile bine îngrijite.

Gladiole

imagini cu flori de toamna gladiole

Soiurile înalte de gladiole sunt spectaculoase și fac peste 10 – 15 flori pe o singură tulpină. Bulbii de gladiole se plantează în aprilie, când pământul se încălzește și vei avea flori în luna iunie sau iulie. Soiurile înalte pot depăși 1,5 m înălțime.

Gura leului

Bine îngrijite și udate, tufele de gura leului pot avea ciucuri de flori care trec de 1 metru înălțime. Nu sunt deloc pretențioase în ceea ce privește solul, dar au nevoie să fie udate vara aproape zilnic.

Nalbe

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Nalbele, cu florile lor mari ca niște pampoane, aranjate și câte 10 – 20 pe o tulpină, se numără printre cele mai înalte flori de grădină. Trebuie să le cultivi pe lângă gard sau pe lângă chioșc și să ai grijă să nu facă umbră altor flori, deoarece frunzele lor mari acoperă un spațiu vast în jurul lor.

Lupin

Adesea crește înalt de peste 1 metru și iese imediat în evidență în orice curte, prin ciucurii lui mari și frunzele deosebit de frumoase. Lupinul este o floare perenă, înaltă, cu o mulțime de nuanțe, ușor de îngrijit. Îi trebuie doar apă în mod regulat, mai ales în perioadele foarte calde.

Crinul african sau agapanthus

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Plantă perenă, cu frunze lungi și elegante, crinul african uimește prin florile lui deosebit de mari și înalte, de o nuanță deosebită de albastru. Florile arată ca niște globuri formate din floricele mici cu cinci petale, și pot depăși 1 metru înălțime. Sunt și specii de agapanthus cu flori albe, dar spectaculoase sunt cele albastre.

Flori de grădină rezistente la soare

Dacă ai o curte însorită, cu foarte puține tufe sau copaci, aflată sub razele soarelui tot timpul zilei, atunci trebuie să cultivi flori rezistente la soare. Alături de petunii, floarea de piatră, gălbenele sau cosmos, iată și alte câteva flori de grădină care tolerează soarele chiar și în zilele toride de iulie.

Margareta africană

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

După cum arată şi numele, această floare provine din pământurile aride ale Africii. Tolerează bine perioadele lungi de secetă, iar dacă o uzi din belşug, poate creşte înaltă de aproape un metru. Florile mari pot fi crem, galbene, portocalii sau roşii.

Albăstrelele

Cresc la marginea lanurilor de grâu, dar sunt cultivate şi în grădini pentru culoarea lor atât de frumoasă şi pentru proprietăţile terapeutice. Pe aceeaşi tulpină apar flori albastre şi flori de culoare roz-violacee. Le plac solurile aride, sărăcăcioase şi rezistă zile întregi fără un strop de apă.

Gazania

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

flori de grădină gazania

Este o plată târâtoare care se împacă bine şi cu jardiniera, şi cu solul arid de grădină. Deşi planta este pitică, florile ei sunt mari şi atrăgătoare, galbene, portocalii sau roşcate. Înfloreşte din iunie până în septembrie şi are nevoie de puţine îngrijiri.

Ageratum

Este o plantă anuală, cu flori mov, cu petale franjurate, cu un aspect simpatic și ciufulit. Înflorește bogat toată vara, mai ales dacă îndepărtezi florile uscate la timp, și atrage albinele și fluturii în grădină.

Gaillardia sau roata de foc

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Este una dintre cele mai frumoase flori de grădină de vară, cu nuanțe portocalii aprinse, asemănătoare cu margaretele. Dar, spre deosebire de ele, ea suportă foarte bine soarele și căldura intensă din iulie și august.

Zinnia sau cârciumăreasa

Florile cârciumăreselor, iubite de bunicile și străbunicile noastre, continuă să fie printre cele mai rezistente din curte. Se înmulțesc singure, capătă tot felul de culori și au forme diferite. Unele seamănă cu niște globuri, altele cu margaretele.

Flori cățărătoare

Clematis

Clematitele au tot felul de culori și forme, sunt zeci de hibrizi spectaculoși, dar sunt plante pretențioase. Au nevoie de pământ bogat, cu humus, de umezeală, răcoare și umbră în partea de jos, însă lujerii au nevoie de soare pentru a înflori.

Trandafiri cățărători

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Instalează o pergolă sau o arcadă frumoasă în grădină și cultivă unul sau doi trandafiri cățărători. Se îngrijesc ușor și fac flori toată vara. Trebuie doar să îi tunzi corect primăvara și să îndepărtezi cam o treime din tulpinile bătrâne.

Luleaua turcului

Prolifică, rezistentă la soare și la secetă, luleaua turcului crește în orice sol și pe orice gard, stâlp sau zid. Face flori mari, ca niște lulele portocalii sau roșii sau crem, grupate în buchete.

Caprifoiul

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

Florile caprifoiului nu sunt deosebite de frumoase, însă parfumul lor divin este greu de uitat. I se mai spune Mâna Maicii Domnului, pentru că florile au câte 5 petale subțiri ca niște degete și parfumul special care aduce aminte de tămâie și smirnă.

Glicina

Frumusețea glicinei înflorite primăvara este greu de egalat de alte plante cățărătoare. Tufele bătrâne, ridicate pe arcade, pe ziduri sau chioșcuri din lemn se îmbracă în ciorchini mari de flori mov, cu un parfum deosebit în lunile martie – aprilie. După ce înflorește și încep să se ofilească florile, apar și frunzele. Glicina nu are nevoie de îngrijiri speciale, doar de un suport bine ancorat, de un zid sau de un gard de fier pentru a susține crengile mari și grele.

Floarea de hârtie

Flori de grădină. Ce plante ornamentale să alegi pentru grădina ta

floarea de hârtie, flori cățărătoare de grădină

Este o plantă spectaculoasă prin florile ei roz, alb-crèm sau violet, care necesită de asemenea un suport solid de tip scară, arcadă sau pergolă pentru a susține crengile care se dezvoltă rapid de la un an la altul. Este o plantă iubitoare de soare, rezistă bine la secetă și nu este deloc pretențioasă. În primii ani, însă, trebuie învelită în folie specială pe timpul iernii, în perioadele geroase.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton