Grăsimile sănătoase, vitale pentru organism. Află care sunt şi cum să le introduci în alimentaţie

.

Vara, cele mai multe dintre doamne îşi revizuiesc drastic regimul alimentar şi, de multe ori, renunţă la ingredientele considerate a fi bogate în calorii, pe primul loc aflându-se grăsimile, dezavantajate de numeroasele calorii pe care le aduc. Află care sunt grăsimile sănătoase!

Grăsimi sănătoase

Nutriţioniștii afirmă însă categoric: grăsimile sunt foarte importante pentru o dietă echilibrată și nu trebuie, sub nicio formă, eliminate din alimentaţie. Pentru ca organismul nostru să funcţioneze la potenţial maxim trebuie să includem în alimentaţie toate tipurile de nutrienţi: glucide, proteine și grăsimi. „Grăsimile ar trebui să se regăsească în alimentaţie în proporţie de 30% și dintre aceste procente 20% trebuie să reprezinte grăsimile bune.  Grăsimile sunt o importantă sursă de acizi grasi esenţiali și ajută la vehicularea şi asimilarea vitaminelor liposolubile A, D, E și K. Fără grăsimi aceste vitamine absolut necesare organismului nu se absorb în cantitate suficientă.” explică Corina Zugravu,  medic primar specialist în igienă în acelaşi timp, medicii ne avertizează că este important să știm să alegem grăsimile care ne fac bine și care contribuie la creșterea colesterolului bun, numit știinţific HDL și să evităm pe cât se poate grăsimile rele, saturate care cresc colesterolul rău din sânge, LDL.

Omega 3 și Omega 6, prietenii sănătăţii noastre

Grăsimile bune sunt grăsimi nesaturate care coţin o cantitate mare de acizi grași nesaturaţi și de aceea au o consistenţă moale chiar la temperaturi scăzute. „Grăsimile nesaturare sunt de două tipuri: grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate. O atenţie deosebită ar trebui să acordăm grăsimilor Omega 3 și Omega 6 care sunt sunt grăsimi esenţiale polinesaturare pe care organismul nostru nu le poate produce și de aceea este nevoie să le introducem prin alimentaţie. Practic Omega 3 şi Omega 6 sunt necesari sistemului cardiovascular, sistemului reproductiv, sistemului imunitar şi sistemului nervos deopotrivă.” subliniază Corina Zugravu.
Grăsimile sănătoase, vitale pentru organism. Află care sunt şi cum să le introduci în alimentaţie
O dietă bogată în Omega 3 şi Omega 6 diminuează nivelul trigliceridelor şi reduce riscul de infarct. Aceşti acizi graşi atât de necesari nouă nu sunt însă sintetizaţi de organismul uman, ci numai de plante şi de aceea este important să îi obţinem din alimentaţia noastră zilnică.

Nucile, alunele şi seminţele conţin grăsimi sănătoase

Grăsimile bune de tip Omega 3 pot fi găsite şi în diferite tipuri de uleiuri cum ar fi: uleiul de floarea soarelui, rapiţă, in sau în produse care conţin aceste uleiuri, precum margarina de nouă generaţie sau maioneza. Alte surse importante sunt nucile, alunele şi semintele, alimente extrem de bogate în Omega 3.
Nutriţioniştii atrag atenţia că este bine ca, pe cât posibil, să înlocuim grăsimile rele- cele saturate şi trans cu cele nesaturate-în categoria cărora se regăsesc  Omega 3 şi Omega 6.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton