Sarcina în pandemie: cât de riscant este virusul COVID19 și când se recomandă vaccinarea

.
Studii publicate până la începutul acestei luni arată că gravidele simptomatice cu boală Covid-19 sunt la un risc mai mare de a dezvolta forma severă decât femeile simptomatice Covid-19 care nu sunt gravide.

De asemenea, deși riscul absolut pentru forma severă Covid-19 este mic, există un risc mai mare de complicații față de femeile Covid-19 simptomatice negravide. Despre riscuri, vaccinare, dar și alte lucruri care ne frământă în contextul pandemic, discutăm cu Prof. Dr. Peltecu de la clinica Nativia.

Gravidele cu diabet sau obezitate în pandemie

Gravidele cu diabet sau obezitate în pandemie sunt la un risc și mai mare de boală Covid-19 într-o formă severă decât gravidele care nu prezintă comorbidități. Alte riscuri includ internare în ATI, de necesitate de suport ventilator, ECMO (Extra Corporeal Membrane Oxigenation) și deces, la gravidele simptomatice Covid-19, față de femei care nu sunt însărcinate, precizează Prof. Dr. Gheorghe Peltecu.

Pot să alăptez dacă am avut Covid-19?

Femeile însărcinate reprezintă o categorie de risc crescut în contextul COVID19, însă există încă puține date referitoare atât la implicațiile bolii asupra fătului și mamei, cât și în privința altor aspecte, precum alăptarea și transferul anticorpilor la copil. Astfel, anticorpii derivați matern sunt un element cheie al imunității neonatale, arată studiile. În contextul infecției COVID19, anticorpii sunt transferați transplacentar către făt, însă nu rămân în corp decât o perioadă limitată de timp. Scăderea este importantă în primele 2 luni de viață și continuă astfel încât la 6-12 luni de la naștere activitatea protectoare a anticorpilor este redusă.

Anticorpii SARS-CoV-2 se transferă la făt?

Anticorpii SARS-CoV-2 sunt transferați prin placentă la 87% dintre femeile însărcinate care au avut COVID-19 la un moment dat, sugerând că nou-născuții din mame seropozitive pot avea o anumită protecție împotriva noului coronavirus la naștere. Cel puțin așa a arătat un studiu recent publicat în JAMA Pediatrics, de colectivul de medici de la Philadelphia Children Hospital, condus de dr. Dustin Flannery. Acest studiu, publicat la finalul lunii ianuarie, a mai arătat că nu s-au găsit anticorpi IgM în sângele din cordonul ombilical (apariția acestora în sângele fetal ar fi fost posibilă doar în prezența virusului în organismul fetal). Majoritatea mamelor erau asimptomatice și nu au fost identificate cazuri de infecție COVID-19 la nou-născut.
În timp ce anticorpii SARS-CoV-2 nu au fost identificați la sugarii născuți de mame fără anticorpi, unii nou-născuți din mame pozitive nu au prezentat dovezi de anticorpi. A fost cazul a cinci nou-născuți (45%) ale căror mame aveau doar anticorpi IgM și 6 nou-născuți (55%) ale căror mame au avut niveluri semnificativ mai scăzute de anticorpi IgG decât cele la mamele nou-născuților seropozitivi. Studiul arată ca nivelul anticorpilor din cordonul ombilical a fost corelat cu concentrația anticorpilor materni și cu durata dintre momentul infecției materne și naștere. Prezența anticorpilor materni față de SARS-CoV-2 oferă protecție nou-născutului față de această infecție virală. Raporturile de transfer de anticorpi au crescut odată cu creșterea timpului între debutul infecției la mamă și naștere și nu au fost afectate de nașterea prematură. Cu toate acestea, există și alte studii, încă nepublicate, care sugerează că transferul materno-fetal de anticorpi este mai mic decât se aștepta. Evident, este nevoie de mult mai multe date pentru a trage o concluzie clară, adaugă expertul.

Este recomandată vaccinarea femeilor însărcinate? Dacă da, când?

Începerea vaccinării a venit cu și mai multe întrebări. Unele țări recomandă vaccinarea, altele recomandă precauție, dataorită faptului că gravidele nu au fost incluse în studille preliminare de testare a vaccinurilor. Studiile sunt în desfășurare, așa că decizia rămâne la latitudinea gravidei. Există țări care recomandă acest protocol, pe baza informațiilor potrivit cărora contractarea virusului ar putea, la unele gravide avea efecte mult mai grave decât eventualele posibile efecte adverse ale vaccinului. Luând în considerare datele de până acum, care arată că infecția maternă, indiferent dacă este simptomatică sau asimptomatică, are ca rezultat o producție suficientă de anticorpi pentru un transfer transplacentar eficient de anticorpi la nou-născuții mamelor infectate, vaccinarea maternă ar putea face același lucru, a mai precizat medicul.
Studii recente arată că transferul transplacentar de anticorpi începe la aproximativ 17 săptămâni de gestație și crește exponențial în perioada următoare, prin urmare, dacă vorbim de o perioadă recomandată, atunci vaccinarea mamelor ar trebui să aibă loc la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină.
Potrivit protocoalelor, dacă o femeie rămâne însărcinată după administrarea primei doze, a doua doză trebuie administrată conform protocolului. De asemenea, este necesar să se ia în considerare și faptul că vaccinul antigripal și vaccinul DTPa trebuie făcute în sarcină la interval de minim 14 zile de la administrarea vaccinului Covid-19.
Este însă extrem de important să urmărim datele studiilor clinice în desfășurare care vor arăta dacă anticorpii pot fi transferați și în timpul alăptării și dacă și când să se vaccineze nou-născuții împotriva virusului. Până vom avea însă răspunsuri clare la aceste întrebări, va mai dura un timp, a mai declarat Prof. Dr. Peltecu.

Există efecte adverse dovedite ale vaccinării împotriva COVID19?

Anafilaxia este un efect secundar cunoscut al Comirnaty – vaccinul Pfizer. Este probabil cel mai discutat. O analiză recentă făcută în Statele Unite a estimat frecvența anafilaxiei la aproximativ 11 cazuri pe milion doze de Comirnaty administrate.
Pentru UE nu există încă date, dar acestea cu siguranță vor deveni curând disponibile. În cazul femeilor însărcinate, reacțiile adverse sunt aceleași ca în populația generală, și ca frecvență și ca intensitate. Decizia de a se vaccina sau nu trebuie să rămână a gravidei , după ce a primit toate informațiile și răspunsurile la întrebările ei din partea medicului care îi monitorizează sarcina, a mai subliniat medicul.

Se cunosc date legate de alăptare în cazul vaccinării?

Nu sunt disponibile date disponibile cu privire la administrarea vaccinurilor Comirnaty și Moderna femeilor care alăptează, studiile fiind în desfășurare. Oficial, poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.
Cum menționam și anterior, acest lucru nu este descurajat atunci când beneficiile depășesc riscurile. Întotdeauna însă este necesară consultarea medicului curant, care urmărește sarcina sau, în cazul femeilor care alăptează, a pediatrului, înainte de a administra orice medicament, cu atât mai mult un vaccin despre ale cărui efecte încă se colectează date, recomandă ferm specialistul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton