UPDATE: ANM a actualizat informațiile privind vremea în următoarele zile și a emis două coduri galbene și unul portocaliu.
ANM a emis trei atenționări de vreme rea pentru următoarele zile. Pe lângă scăderea bruscă și accentuată a temperaturilor, se vor semnala fenomene meteo precum vânt puternic, ninsori și polei.
„Vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade”, a anunțat ANM.
ANM: Cod galben de vânt puternic și ninsori viscolite
În intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 18:00, a intrat în vigoare un cod galben de vânt puternic, ninsori și polei.
„Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.
Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată”, au transmis meteorologii, menționând că „intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.”
Cod portocaliu de viscol
În perioada 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00, ANM a emis un cod galben de intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă.
Atenționarea este valabilă pentru munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură.
„La altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110 – 130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.„î
Știrea inițială: ANM a emis o atenționare de tip cod galben pentru următoarele 24 de ore. Răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, polei sunt fenomenele meteo vizate.
Atenționarea ANM de tip cod galben este valabilă în intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00. În acest interval, în întreaga țară temperaturile vor scădea brusc și vor atinge pragul de ger. De asemenea, meteorologii atrag atenția că nu vor lipsi fenomene meteo precum intensificări ale vântului, ninsori viscolite, polei.
Atenționare ANM: Cod galben de vreme rece, vânt, ninsori și polei
După temperaturi specifice primăverii, vremea se va răci accentuat în toată țara, începând de astăzi. Media maximelor nu va mai depăși 0 grade, iar minimele vor coborî chiar și până la -20 de grade în zona montană.
În intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00, „vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării”, a anunțat ANM.
Va ninge în regiunile „Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.„
„Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55 – 65 km/h și temporar peste 70 – 80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70 – 0 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100 – 20 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată”, avertizează meteorologii.
ANM notează că vremea va continua să fie deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare. Local, noaptea și dimineața, temperaturile vor atinge pragul de ger, iar vântul va mai avea intensificări.
Vremea ANM. Unde vor fi cele mai scăzute temperaturi
În Banat, maximele se vor încadra între valori de -4… -2 grade, iar minimele vor fi de aproximativ -10 grade.
În Crișana maximele se vor situa între -6 și -2 grade, în medie regională, iar cele minime vor fi de -12… -10 grade.
Și în Transilvania vremea se va răci, astfel că se vor înregistra maxime de -8… 0 grade și minime de -15… -10 grade.
În Maramureș, media regională a temperaturilor diurne se va încadra între -8 și 0 grade, iar minimele se vor situa între -14 și -10 grade.
Vremea va fi deosebit de rece și în Moldova, unde maximele se vor situa între -6 și 0 grade, iar minimele între -14… -8 grade.
În Dobrogea, maximele se vor încadra între -4 și 0 grade, iar minimele între -9 și -4 grade.
În Muntenia, media regională se va situa în jurul valorii de -2 grade. Noaptea, temperaturile vor fi la limita gerului, de aproximativ -10 grade.
Răcirea accentuată va afecta și Oltenia, unde maximele vor avea valori cuprinse între -2 și 0 grade, iar minimele se vor situa în jurul a -10 grade.
Vremea la munte și în București
Potrivit ANM, și la munte vremea se va răci brusc și accentuat, astfel încât „perioada 12 – 17 februarie va fi geroasă, cu o medie a valorilor diurne de -14… -12 grade și cu temperaturi medii nocturne ce se vor situa în general între -20 și -16 grade.”
În București, în intervalul 11 februarie, ora 08:00 – 12 februarie, ora 12:00, se vor semnala precipitații sub formă de ploaie care spre noapte se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Valorile termice maxime vor scădea brusc de la 14 – 16 grade spre -2… -1 grad.
„Vântul va prezenta intensificari în special în seara zilei de joi și în prima parte a nopții de joi spre vineri, când rafalele vor atinge 45 – 55 km/h„, mai anunță Agenția Națională de Meteorologie.