Alegerea momentului potrivit pentru prima plimbare în natură a bebelușului stârnește multe semne de întrebare în rândul mămicilor. Unele se tem că micuții lor ar putea răci, mai ales în sezonul rece, motiv pentru care se gândesc dacă nu ar fi oare mai prudent să amâne prima plimbare a puiului de om.
Într-adevăr, bebelușii sunt mai sensibili în primele săptămâni de viață, însă acest lucru nu ar trebui să ne împiedice să-i scoatem la scurte plimbări. Firește, sunt câteva lucruri de care fiecare dintre noi trebuie să țină cont, pentru ca prima experiență a lui bebe să fie una plăcută, fără incidente – atât pentru ei, cât și pentru noi.
Dacă și tu te întrebi cum ar trebui să te pregătești când scoți bebelușul la plimbare, ai ajuns în locul potrivit: în rândurile următoare îți prezentăm câteva sfaturi esențiale care te vor ajuta în acest sens.
Ține cont de vreme
Îl poți scoate pe bebe la plimbare indiferent de anotimp. Important este să te asiguri că vremea este suficient de prietenoasă. Cu alte cuvinte, evită să-l plimbi în zilele de vară cu temperaturi caniculare și cu soare arzător: așteaptă să se mai răcorească afară. Evită, de asemenea, orele prânzului, când razele soarelui sunt mult prea puternice.
Când vine vorba de sezonul rece, află că frigul nu ar trebui să te sperie. Desigur, nu ne referim la temperaturile extrem de mici și nici la vântul care bate cu furie. Câțiva fulgi și o temperatură de doar câteva grade, însă, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, mai ales dacă bebe este îmbrăcat adecvat – ajungem chiar acum și la acest capitol.
Alege-i îmbrăcămintea în funcție de vreme
Fără a exagera, însă. În mod cert nici tu nu ai purta un tricou, două pulovere și o geacă pe deasupra într-o zi de iarnă în care condițiile meteo sunt mai mult decât prietenoase. De altfel, supraîncălzirea poate fi periculoasă pentru cei mici – tocmai de aceea îți recomandăm să „studiezi” vremea înainte de a alege hăinuțele pentru plimbarea din ziua respectivă.
Mai mult decât atât, te încurajăm ca, indiferent de anotimp, să optezi pentru articole vestimentare confecționate din materiale naturale (bumbac organic, lână), pentru că acestea sunt mult mai prietenoase decât materialele sintetice cu pielea sensibilă a bebelușului.
Alege cu atenție locul unde îl plimbi
Evită locurile aglomerate, așa cum sunt unele parcuri și bulevarde, măcar în primele câteva săptămâni de viață. În această perioadă, bebelușul este mult mai sensibil, sistemul său imunitar nefiind încă dezvoltat. Prin urmare, există riscul ca acesta să se îmbolnăvească mai ușor.
Fă plimbări scurte
La început, chiar și 10-15 minute de plimbare în jurul blocului pot fi îndeajuns. Atunci când îl scoți la o plimbare scurtă, nu este necesar să ai cu tine o geantă plină de tot felul de lucruri. Câteva șervețele umede și uscate pot fi îndeajuns, cu atât mai mult dacă vă aflați în imediata apropiere a casei. Poți cumpăra șervețele umede de la Carrefour la prețuri avantajoase. De asemenea, ai putea să adaugi în geantă și gelul antibacterian, biberonul cu lapte și, eventual, o jucărie. Scutecele, hăinuțele de schimb, crema sunt potrivite mai degrabă pentru plimbările mai lungi, pe parcursul cărora se pot dovedi de mare ajutor.
Cu cât va mai trece timpul, cu atât te vei simți mai confortabil să-l scoți pe bebe la plimbare. Odată ce vei începe să te obișnuiești, puteți face împreună plimbări mai lungi, mai ales dacă și vremea vă permite acest lucru.
Dacă respecți câteva lucruri esențiale, plimbările bebelușului în natură vor fi sigure și plăcute pentru amândoi.