Pentru cele care caută să îşi resfeţe familia cu câte un desert aparte chiar şi în perioada postului venim cu o reţetă deosebită. Mere şi scortişoară, încă câteva arome pentru o savoare unică şi obţii un desert
obţii un desert care va încânta întreaga familie.
Prăjitura Dalia este uşor de facut iar la final vei surprinde pe toată lumea, pentru că vei obţine un desert delicios şi bogat.
Ingrediente
un kg mere roşii un baton scorţişoară 200 g zahăr 2 pliculeţe zahăr vanilat 100 g margarină
Pentru blat:
200 g margarină 400 g făină un praf sare 50 g drojdie 100 ml apă minerală coaja de la 1-2 lămâi
Pentru ornat:
100 g fulgi nucă de cocos ornamente de ciocolată de post frunzuliţe de mentă
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol. Separat, se topeşte margarina şi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Important este ca acest aluat să aibă toate ingredientele la aceeaşi temperatură.
Drojdia se topeşte cu puţină apă minerală şi se amestecă uşor să nu facă cocoloaşe. Peste făina cernută se adaugă maiaua, coaja rasă de la o lămâie, un praf de sare şi se frământă. Se toarnă margarina topită puţin câte puţin până se încorporează toată cantitatea.
Aluatul obţinut se acoperă şi se lasă să crească 30 de minute lângă o sursă de căldură. În acest timp, se curăţă merele, se taie felii potrivite şi se aranjează într-o tavă tapetată cu margarină şi zahăr. Peste mere se presară cantitatea de zahăr, vanilia, coaja de lămâie şi scorţişoara şi se bagă în cuptor. După ce s-au copt, se scot şi se pun deoparte.
Între timp, se întinde aluatul într-o tavă de aragaz unsă cu puţin ulei şi se coace la foc potrivit. Cu 15 minute înainte de a scoate tava de la cuptor, se aşază merele coapte peste foaie şi se mai dă puţin la cuptor. După ce s-a copt, se lasă câteva minute la răcit, apoi se pudrează cu fulgi de cocos şi se ornează cu frunze de mentă şi ornamente de ciocolată de post.
Preparare 40 minute
Coacere 2 ore
Ingrediente pentru 8-10 porţii