Cumperi produse de îngrijire numai pe grabă şi de cele mai multe ori ajungi acasă şi constaţi că ai cheltuit sume mari pe produse care nu ţi se potrivesc? Dr. Tereza Salajan, medic dermatolog la Clinicile de înfrumuseţare SlimArt ne învaţă să facem shopping inteligent. Descoperă un ghid complet de shopping în revista Unica de august!
De ce factori să ţii cont când alegi produsele de înfrumuseţare
Produsele de îngrijire a pielii trebuie alese, în primul rând, după ingredientele folosite, deci eticheta produselor trebuie citită de fiecare dată cu atenţie. De exemplu, o cremă pentru faţă trebuie să conţină cât mai multe ingrediente active – vitamine, atioxidanţi (acai, acid alfa lipoic, resveratrol, extract de ceai verde, coenzima Q10, vitaminele A,C,E) – ce contracarează acţiunea nocivă a radicalilor liberi, emolienţi naturali (ulei de migdale dulci, avocado, argan, jojoba, sâmburi de struguri), extracte de plante (aloe vera, brusture, caprifoi, unt de shea) sau acid hialuronic, ce are capacitatea de a atrage şi reţine o cantitate mare de apă, astfel conferind volum şi elasticitate pielii. Evită agenţii iritanţi, parfumul şi alcoolul în produsele pentru îngrijirea pielii. Este important să alegi produsele de îngrijire după ingredientele benefice, nutritive, nu doar după renumele brand-ului sau categoria de vârstă în care te încadrezi. Iarna, alege produse cu o consistenţă densă, hidratante şi hranitoare, iar vara, produse cu o consistenţă lejeră. Indiferent de sezon însă, este absolut necesar să foloseşti o cremă cu protecţie solară, pentru că radiaţiile UVA sunt prezente tot timpul anului (indice de protecţie minim 30 în timpul verii şi 15, în sezonul rece)!
Preţul poate fi un alt criteriu pentru alegerea produselor de îngrijire a pielii. Pielea este cel mai mare organ al corpului şi este supusă la numeroşi factori externi nocivi (expunerea la razele UV, poluarea, fumatul). Investiţia în produse pentru îngrijirea pielii, de calitate superioară, este justificată, cu atât mai mult cu cât ne prelungim tinereţea şi necesitatea de a apela la tratamentele injectabile.
Nu te lăsa cucerită de miros
Parfumul este încorporat în produse pentru că o mare parte dintre persoane încă fac alegerile cosmetice ghidate de simţul olfactiv. Parfumul, de origine naturală sau sintetică, este un agent iritant, ce afectează pielea pe termen lung, deşi daunele nu sunt vizibile imediat. În special, dacă ai pielea sensibilă, eczme, cuperoză sau psoriazis, este indicat să foloseşti numai produse fără parfum!
Testează produsele!
Orice produs trebuie testat la încheietura mâinii sau pe partea interioară a cotului. Fii atentă dacă apar reacţii adverse (mâncărimi, iritaţii, erupţii) timp de 24 de ore, dacă nu apar, produsul poate fi folosit şi la nivelul feţei. Pentru evitarea reacţiilor adverse, alege produse hipoalergenice, noncomedogenice şi fără parfum!