Albert Einstein

.

Cel care avea să devină simbolul genialităţii s-a născut pe 14 martie 1879, la Ulm în Germania. Tatăl său era un fizician evreu german. Micuţul Albert nu a vorbit…
până la vârsta de 3 ani, era retas şi introvertit dând impresia de retardat mintal.

O busolă primită cadou de la tatăl lui i-a produs o impresie „adâncă şi de durată” şi i-a inspirat dorinţa de a studia misterele naturii. La şcoală era considerat „elev – problemă” pentru că nu dorea să înveţe.

Einstein ura disciplina, rutina şi modelul militar după care funcţionau şcolile la acea vreme. Cărţile care i-au marcat adolescenţa au fost „Critica raţiunii pure” a lui Kant şi „Elementele” lui Euclid. Autodidact, Einstein învăţa mai mult acasă decât la şcoală.

În 1095 ratează examenul de admitere la Universitatea Politehnică elveţiană, dar le urmează pe cele ale Universităţii federale Politehnice  din Zurich, un an mai târziu.

La 19 ani se îndrăgosteşte de o sârboaică, Mileva Maric, singura femeie de la facultatea respectivă. La 20 de ani Albert încheie deja cea mai mare parte a studiilor şi cercetărilor sale. Cariera s-a se desfăşoară gradat, din Elveţia la Berlin, iar apoi la Princenton, SUA.

1905 este anul miracolelor pentru Einstein care publică „Teoria Relativităţii”, printre alte tratate fizice importante. A fost căsătorit cu Mileva Maric între 1903 şi 1914, cu care a avut o fată şi doi băieţi, iar după 1919 a fost căsătorit cu o verişoară de-a lui, Elsa.

Surprinzător pentru mulţi, cel mai celebru fizician din lume credea în Dumnezeu şi într-o ordine universală în care nimic nu este întâmplător. El spunea: „Sunt pe deplin convins ca Dumnezeu nu se joacă cu zarurile!”.

Tot Einstein a spus cuvintele devenite celebre: „Doar două lucruri sunt infinite: Universul şi prostia umană. Despre primul nu sunt absolut sigur.” 

În plus, a urmat o dietă vegetariană, despre care spunea: „Nimic nu creşte şansa de supravieţuire a omenirii pe Pâmânt mai mult decât dieta vegetariană. Cu influenţa sa fizică asupra comportamentului uman, stilul de viaţă vegetarian ar putea influenţa în mod pozitiv soarta omenirii”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton