Home > Sănătate > Infecția cu HPV poate provoca teamă. Cinci aspecte pe trebuie să le cunoști despre virusul Papiloma uman
Infecția cu HPV poate provoca teamă. Cinci aspecte pe trebuie să le cunoști despre virusul Papiloma uman
.
Adesea asociat cu cancerul de col uterin, virusul Papiloma uman, sau HPV, poate stârni teamă atunci când este detectat în organism, însă infecțiile pe care le provoacă sunt cel mai adesea ușoare. Controalele regulate sunt totuși esențiale. Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști despre HPV.
HPV nu provoacă neapărat cancer de col uterin
Există două categorii de virusuri Papiloma umane, cu risc scăzut și ridicat. Virusurile cu risc scăzut provoacă întotdeauna leziuni benigne, cum ar fi verucile genitale (condiloame), vizibile ochiului, fără alte simptome asociate. Acestea pot afecta orice regiune din zona intimă, inclusiv colul uterin. Ca o particularitate, verucile se pot extinde dintr-o zonă în alta, tulburare numită condilomatoză.
În cazul tulpinilor cu risc crescut, există o probabilitate pe termen lung, zece până la douăzeci de ani, de a dezvolta cancer, dacă nu sunt monitorizate. În ceea ce privește infectia cu HPV, femeile au șanse inegale: aproximativ 90% dintre ele îl elimină cu ajutorul sistemului imunitar. Totuși, pentru restul de 10%, virusul rămâne cantonat în organism.
Tulpinile cu risc crescut sunt asimptomatice, iar leziunile pe care le provoacă rămân benigne pentru o lungă perioadă de timp. Acesta este motivul pentru care controalele regulate sunt importante.
Infecția cu HPV nu implică faptul că partenerul te-a înșelat
Virusul Papiloma uman este transmis frecvent prin contact sexual, însă perioada apariției leziunilor poate să nu fie aceeași cu infectarea propriu-zisă. Este posibil să fi contractat virusul cu ani în urmă, până la un deceniu în cazul tulpinilor cu risc crescut. HPV poate fi prezent pentru o perioadă foarte lungă de timp în organism fără a provoca modificări ale celulelor.
Infecțiile cu HPV sunt foarte frecvente, iar tulpinile cu risc scăzut afectează atât bărbații, cât și femeile. De altfel, în cazul bărbaților, sexul oral cu o persoană infectată poate crește riscul de cancer orofaringian. Această boală este de două ori mai frecventă în rândul lor decât în cel al femeilor.
Analizele medicale sunt singurele care pot indica prezența unei tulpini cu risc ridicat
Deoarece aceste tulpini sunt asimptomatice, singura modalitate de a detecta precoce leziunile provocate de ele este cu ajutorul frotiului cervico-vaginal, care va fi folosit fie pentru un examen citologic, precum testul Papanicolau, fie direct pentru un test HPV. Acesta din urmă îmbunătățește eficiența screening-ului, oferind o detectare mai rapidă și mai fiabilă a virusului decât examenul citologic. Un test HPV negativ garantează 100% absența virusului, prin urmare și a leziunilor precursoare. Un test pozitiv poate indica prezența virusului, dar există posibilitatea ca acesta să nu fi provocat încă leziuni.
Dacă frotiul și testul HPV arată modificări anormale, ginecologul va prescrie o colposcopie, pentru a identifica eventualele leziuni, iar în cazul celor suspecte va fi efectuată o biopsie.
Poți trata leziunile provocate de infecția cu HPV
În cazul verucilor provocate de tulpinile cu risc scăzut, există mai multe tratamente, de la crioterapie la laser și diverse creme. Dar niciun tratament nu este 100% eficient, iar recidivele sunt frecvente, în 30 până la 50% din cazuri, chiar și după tratament. Leziunile sunt transmisibile, de aceea, este importantă folosirea prezervativului în timpul relațiilor sexuale. De asemenea, tratamentele sunt bine adaptate și nu afectează fertilitatea, o posibilă sarcină sau fătul.
Specialiștii consideră că 90% dintre cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin screening. Există și un vaccin împotriva HPV, iar acesta și screening-ul nu se înlocuiesc unul pe celălalt, ci sunt complementare. Vaccinul oferă cea mai bună protecție dacă este administrat înainte de începerea vieții sexuale, în România el fiind recomandat între 9 și 15 ani. Deși vaccinul poate fi administrat și ulterior, acesta nu oferă același nivel de protecție și nu este eficient în cazul femeilor deja infectate cu tulpini cu risc ridicat.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Bioclinica